Ολυμπιακός: Το βασικό κριτήριο επιλογής του διαδόχου του Μαρτίνς
Οι ώρες μετρούν αντίστροφα, πλέον, για να μάθουμε το όνομα του διαδόχου του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού, αλλά και για να επισημοποιηθεί το διαζύγιο με τον Πορτογάλο τεχνικό.
Παρότι ο πρώην προπονητής της Χάντερσφιλντ, Κάρλος Κορμπεράν, δείχνει να εκκινεί στην τελική ευθεία της κούρσας από την pole position, τα ονόματα και η φημολογία για συζητήσεις των «ερυθρόλευκων» και με άλλους τεχνικούς, καλά κρατούν. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό.
Βλέπετε ο άνθρωπος που θα λάβει την τελική απόφαση είναι ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης και κανένας, μα κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού. Άλλωστε, και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται το βαθμό δυσκολίας της συγκεκριμένης επιλογής, καθώς τόσο η πίεση του χρόνου όσο και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί, δεν είναι οι ιδανικές.
Ο νέος προπονητής πρέπει να «κερδίσει» πρώτα τον Μαρινάκη
Τι πρέπει να έχουμε, λοιπόν, στο μυαλό μας για να προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το προφίλ του διαδόχου του Μαρτίνς; Το παρελθόν! Τι μας διδάσκει η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στην κορυφή της «ερυθρόλευκης» διοικητικής πυραμίδας.
Στην ιεραρχία των κριτηρίων επιλογής του Μαρινάκη μία είναι η λέξη κλειδί που κυριαρχεί έναντι όλων των βιογραφικών στοιχείων που συνοδεύουν οποιονδήποτε προπονητή: «Φιλοδοξία».
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού θέλει να βλέπει στα μάτια του ανθρώπου με τον οποίο διαπραγματεύεται φλόγα για διάκριση. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, προτού οριστικοποιήσει την όποια επιλογή του θέλει πάντα να συναντά τους υποψήφιους προπονητές πρόσωπο με πρόσωπο. Να κάθεται απέναντι τους στο ίδιο τραπέζι.
Στο παρελθόν υπήρξαν προπονητές με σπουδαία βιογραφικά που «έχασαν τη δουλειά», επειδή στην κατ’ ιδίαν συζήτησή τους με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν κατάφεραν να τον κερδίσουν.
Σκεφτείτε απλά την προπονητική προϋπηρεσία που διέθεταν οι περισσότεροι τεχνικοί που έριξαν άγκυρα στο λιμάνι την προηγούμενη δεκαετία (αφήνουμε στην άκρη τον Ερνέστο Βαλβέρδε που ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της πρώτης του θητείας στην ομάδα).
Ο Μάρκο Σίλβα και ο Πέδρο Μαρτίνς
Δεν υπάρχουν πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις περιπτώσεις του Μάρκο Σίλβα και του Πέδρο Μαρτίνς. Το καλοκαίρι του 2015 φιγουράριζαν καθημερινά στον ελληνικό Τύπο δεκάδες ονόματα προπονητών με «βαριά» βιογραφικά ως διάδοχοι του Βίτορ Περέιρα στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Κόντρα στο ρεύμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης επέλεξε τελικά έναν 38χρονο τεχνικό, με μόλις τετραετή εμπειρία στους πάγκους (εκ των οποίων τα τρία χρόνια σε αυτόν της μικρομεσαίας Εστορίλ). Ο λόγος; Φιλοδοξία…
Το κατά πόσο δικαιώθηκε για την επιλογή του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, το αποδεικνύει η μετέπειτα πορεία του Σίλβα, που τον έστειλε στα σαλόνια της Premier League.
Την Άνοιξη του 2018 επικρατούσε στις πρώτες σελίδες των αθλητικών εφημερίδων και sites, o ίδιος οργασμός ονομάτων με «ειδικό βάρος» στο portfolio τους. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον Ολυμπιακό (που είχε μόλις απωλέσει μετά από εφτά χρόνια τον τίτλο του πρωταθλητή), ο Μαρινάκης επέλεξε για «στρατηγό» του έναν προπονητή που δεν είχε θητεύσει ποτέ σε πάγκο μεγάλης ομάδας: Τον τότε 48χρονο Πορτογάλο, Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος εμφάνιζε οκταετή προϋπηρεσία σε μικρομεσαίες ομάδες της χώρας του, όπως η Μαρίτιμο, η Ρίο Άβε και η Γκιμαράες. Ο λόγος; Φιλοδοξία…
Αυτό, λοιπόν, θα είναι το βασικό κριτήριο επιλογής και του διαδόχου του πολυνίκη τεχνικού στην ιστορία του Ολυμπιακού: Η φιλοδοξία! Ο Μαρινάκης θα τους κοιτάξει όλους στα μάτια (με τους περισσότερους το έχει πράξει ήδη) και σε όποιον διακρίνει τη μεγαλύτερη φλόγα, σε αυτόν θα παραδώσει τα ηνία της ομάδας.
Μετά θα αξιολογήσει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία (αυτοπεποίθηση, ικανότητα στην επικοινωνία, εμπειρία, προοπτικές, φιλοσοφία ποδοσφαίρου), θα μελετήσει τις συστατικές επιστολές για κάθε προπονητή που θα του παραδώσουν άνθρωποι που εμπιστεύεται και θα λάβει την οριστική απόφασή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολυμπιακός: Ο Κορμπέραν που είναι πάντα το φαβορί και το 24ωρο της κρίσης