Κάρλος Κορμπεράν: Το «παιδί του Μπιέλσα», ο Βαλβέρδε, ο Ιμπαγάσα και το «φως του ποδοσφαίρου»

Ο Κάρλος Κορμπεράν είναι και επίσημα, από το απόγευμα της Δευτέρας, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού και ο Δημήτρης Καραμφυλίδης καταγράφει τη διαδρομή του Ισπανού τεχνικού που τον έφερε σε ηλικία 23 ετών από τα γκολπόστ στους πάγκους!

Στα 39 του χρόνια έχει ήδη μια πορεία γεμάτη εμπειρίες στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Είναι κάτι που επεδίωξε ο ίδιος – να παίρνει το μάξιμουμ από τις ευκαιρίες που του δίνονται και να μην μένει στάσιμος. Πώς θα μπορούσε να τον βοηθήσει αυτό στους «ερυθρόλευκους»; Τον δίδαξε πως δεν μπορεί να λαμβάνει τίποτα ως δεδομένο και κάθε μέρα πρέπει να… μετράει.

Ο Κορμπεράν ήταν τερματοφύλακας στις ακαδημίες της Βαλένθια «μα πολύ γρήγορα κατάλαβα πως δεν πρόκειται να έφτανα στα επίπεδα που ονειρεύεται κανείς όταν είναι παιδί». Στα 23 του κι ενώ σπούδαζε ήδη για να γίνει γυμναστής στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, ο Κορμπεράν προπονούσε στις ακαδημίες της Τσέστε, της ομάδας της πόλης που γεννήθηκε. Χρόνια πριν ενδιαφερόταν για την προπόνηση των συμπαικτών του κι «έκλεβε» τις ασκήσεις και της εφάρμοζε με το δικό του τρόπο.

Η ευκαιρία στη Βιγιαρεάλ

Κρέμασε τα γάντια κι ασχολήθηκε με τον προπονητική. Το 2006, ο Τζουάν Μερσέ, καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο του έκλεισε συνέντευξη με τη Βιγιαρεάλ. Συναντήθηκε με τον Χουάν Κάρλος Γκαρίδο, τότε υπεύθυνο των ακαδημιών. Άρχισε να εργάζεται ως γυμναστής για την 3η και τη δεύτερη ομάδα του κλαμπ.

Η εμπειρία του εκεί του έδωσε την δυνατότητα να δει πως λειτουργεί ένας τοπ σύλλογος εκ των… έσω. Άρχισε να εργάζεται υπό τον Μανουέλ Πελεγκρίνι κι από το 2008 ήταν σταθερά μέλος του τεχνικού τιμ της πρώτης ομάδας, συμπεριλαμβανομένης και της εποχής που ήταν κόουτς ο άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε.

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Ερνέστο Βαλβέρδε απολύθηκε από τη Βιγιαρεάλ κι ο Γκαρίδο ανέλαβε προπονητής της πρώτης ομάδας. Λίγους μήνες μετά ο Κορμπεράν έγινε μέλος του τεχνικού τιμ του. Εκεί παρέμεινε ως το 2011 όταν απολύθηκαν ο Γκαρίδο κι οι συνεργάτες του.

Χωρίς να έχει παίξει σε επαγγελματικό επίπεδο κατάλαβε πως θα έπρεπε να δουλέψει πιο σκληρά για ν’ αποκτήσει την εμπιστοσύνη των παικτών και κυρίως να μάθει απ’ αυτούς. Ένας από εκείνους που του έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση; Ο πρώην «ερυθρόλευκος» Αριέλ Ιμπαγάσα.

Επίσης έλαβε κι άλλο ένα μάθημα. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και το να είσαι προπονητής είναι πλεονέκτημα που δεν μπορείς να χαραμίσεις. Έμαθε πως κάθε μέρα δεν είναι απλά μια μέρα. Ούτε μια μέρα δεν μπορεί να πάει χαμένη.

Ο «κύκλος» του Γκουαρδιόλα

Ο Κορμπεράν έζησε από κοντά την «επανάσταση» που προκάλεσε στο άθλημα η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Έτσι, άρχισε να μελετάει και ν’ αναζητά συμβουλές από εκείνους που τον ενέπνευσαν για να φτιάξει αυτή την ομάδα. Τότε άρχισε να απορροφά ό,τι είχε να πει ο Χουάνμα Λίγιο μέχρι πρότινος βοηθός του Καταλανού στη Μάντσεστερ Σίτι κι ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του ποδοσφαίρου. Μάλιστα, η μέθοδος του Λίγιο έγινε το θέμα της διπλωματικής του εργασίας καθώς προσπαθούσε να πάρει το δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια. Έτσι, άρχισε να επικοινωνεί με τον Λίγιο και τον άλλοτε βοηθό του Ραούλ Κανέδα.

Το 2012 πήγε ως βοηθός του Ραούλ Κανέδα στην Αλ Ιτιχάντ (2012-13) της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το The Athletic, όταν οι υπεύθυνοι του κλαμπ ρώτησαν τον Γκουαρδιόλα κι εκείνος τους έδωσε τη συγκατάθεσή του για τον Κανέδα. Έπειτα, ο Κανέδα κι ο Κορμπεράν συνεργάστηκαν στην Αλ Νασρ (2014-15). Εκεί επέστρεψαν τον Φεβρουάριο του 2016.

Στο μεσοδιάστημα, εργάστηκε στις ακαδημίες της Αλκορκόν (2013-14). Στη Μαδρίτη, παράλληλα, διοργάνωνε και συνέδρια γύρω από το ποδόσφαιρο. Εκεί ήρθε σ’ επαφή με τον νυν αθλητικό διευθυντή της Λιντς, Βίκτορ Όρτα, αλλά και τον γενικό διευθυντή της ακαδημίας Aspire του Κατάρ, Ιβάν Μπράβο – δύο πρόσωπα πολύ σημαντικά για το μέλλον του.

Η μαθητεία δίπλα στον Μπιέλσα

Ο Κορμπεράν, όπως προαναφέραμε, είναι από τους ανθρώπους που δημιουργούν τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Ταξιδεύοντας στην Κύπρο γνώρισε και ανέπτυξε σχέση με τους παράγοντες της Δόξας Κατωκοπιάς. Στα τέλη του 2016 ανέλαβε την ομάδα. Έπειτα από λίγο καιρό αποχώρησε και ανέλαβε τον Ερμή Αραδίππου (2017).

Με το τέλος της σεζόν, εμφανίστηκε η ευκαιρία να εργαστεί σε πρότζεκτ της Aspire στην Αγγλία. Η ακαδημία είχε συνεργασία με την Λιντς. Το 2017, ο Κορμπεράν ανέλαβε την Κ-23. Ένα χρόνο μετά μπήκε στη ζωή του ένας άλλος… μαέστρος, ο Μαρσέλο Μπιέλσα.

Ο Κορμπεράν έκανε το ταξίδι στο Μπουένος Άιρες με την υπόλοιπη αποστολή παραγόντων της Λιντς – εκεί ήταν ο CEO, Άνγκους Κίνιαρ, ο αθλητικός διευθυντής Βίκτορ Όρτα και άλλοι. Από τη δεύτερη του σεζόν (2018-19) στην Λιντς κιόλας, ο Κορμπεράν άρχισε να δουλεύει πλάι στον «Λόκο». Αυτό συνέβη και την επόμενη (2019-20). Μετά την άνοδο της ομάδας στην Premier League, πήγε στη Χάντερσφιλντ.

Το να δουλεύει πλάι στον Μπιέλσα ήταν μια εμπειρία ζωής. Αποκόμισε σπουδαία μαθήματα που τον έκαναν να δει το ποδόσφαιρο από άλλη οπτική γωνιά, ν’ αναλύει με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια. «Το να έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις με κάποιον αυτού του επιπέδου φήμης και εμπειρίας… είναι καταπληκτικό. Πρόκειται για έναν θαυμάσιο προπονητή», είπε σε συνέντευξή του.

Εκεί ήταν ο… συνδετικός κρίκος της πρώτης ομάδας με την Κ-23, αλλά είχε ενεργό ρόλο και στην προετοιμασία της ομάδας, στις ασκήσεις, στην ανάλυση αντιπάλων και στο σχεδιασμό της στρατηγικής για να φτάσει η Λιντς στη νίκη. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα οι δύο σεζόν του υπό τον Μπιέλσα ήταν άκρως πετυχημένες. Η δουλειά του τόσο ως κόουτς της Κ-23 όσο και στο πλάι του Μπιέλσα δεν πέρασε απαρατήρητη από την ποδοσφαιρική βιομηχανία.

«Παιχνίδι σημαίνει… φως»

Έπειτα, το ποδόσφαιρο τον έβγαλε στη Χάντερσφιλντ όπου ανέλαβε μια ομάδα διαλυμένη και τη μετέτρεψε σε διεκδικήτρια της ανόδου, κάτι που δεν της επέτρεψε η Νότιγχαμ Φόρεστ, ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Κορμπεράν παραιτήθηκε από το κλαμπ στις αρχές του Ιουλίου προκαλώντας μεγάλη έκπληξη αφού προηγουμένως δεν είχε παρουσιάσει τάσεις φυγείς. Θεώρησε, όμως, πως έκλεισε ο κύκλος του στην ομάδα και έψαχνε ένα πιο φιλόδοξο πρότζεκτ.

Μια ομάδα που θα του έδινε την ευκαιρία να κάνει αυτό «που αγαπώ περισσότερο, να δίνω “φως” στο παιχνίδι. Θέλω οι ομάδες μου να προσπαθούν να ελέγχουν τα ματς με την μπάλα, να έχουν την μπάλα όλη την ώρα, να κυριαρχούν. Σαφώς με τα χρόνια οι ιδέες αλλάζουν, αλλά όταν αναλύω τη συμπεριφορά των παικτών πάντοτε ψάχνω αυτούς που μπορούν να “φωτίσουν” το παιχνίδι».

«Αν θα μπορούσα να συνοψίσω τα τρία βασικά πράγματα που θέλω να έχουν οι ομάδες μου είναι: θάρρος στην επίθεση, ένταση – επιθετικότητα ως σύνολο και σταθερότητα στην άμυνα».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News