Λέο Ζαμπά: Ο θησαυρός του ΠΑΟΚ που έγινε... άνθρακας! Ποιος φταίει;

EUROKINISSI

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Λεό Ζαμπά εμφανιζόταν στην Τούμπα ως η μεγαλύτερη μεταγραφή της εποχής Σαββίδη. Σήμερα αποχωρεί ελεύθερος ολοκληρώνοντας μια… ελεύθερη πτώση που δεν έχει τελειωμό!

Στα 20 του, ο Λέο Ζαμπά βρισκόταν στην Άκχματ Γκρόζνι, σε μια επιλογή ρίσκου που είχε κάνει όταν αποφάσισε να φύγει από την Κορίνθιανς. Η Ρωσική ομάδα τον απέκτησε ενώ ήταν μέλος της εθνικής Βραζιλίας κάτω των 20 ετών, ποντάροντας πως ο Ζαμπά βρισκόταν στο ξεκίνημα μιας λαμπρής καριέρας.

Οι ασπρόμαυροι, σε μα εποχή που είχε γίνει παράδοση η απόκτηση ποδοσφαιριστών από το Ρωσικό πρωτάθλημα, προχώρησε στην αγορά τον Λέο Ζαμπά, με ένα ποσό που άγγιζε τα 3,5 εκατομμύρια Ευρώ. Οι προσδοκίες ήταν ανάλογες όχι μόνο του ποσού που δαπανήθηκε αλλά και της μέχρι τότε πορείας ο Λέο Ζαμπά.

Κάποιοι, μάλιστα είχαν θυμηθεί την περίπτωση του Λούκας Πέρεθ, του Ισπανού επιθετικού που είχε βρεθεί στην Καρπάτι Λβιβ και μέσω ΠΑΟΚ «ανέστησε» την καριέρα του και βρέθηκε μέχρι την Άρσεναλ, με τον «Δικέφαλο» να βγαίνει οικονομικά κερδισμένος καθώς είχε πάρει χρήματα τόσο από την πώλησή του στην Λα Κορούνια όσο και από την μετέπειτα πώλησή του στην Άρσεναλ.

Το γεμάτο ξεκίνημα και ο τραυματισμός που τα γκρέμισε όλα

Τη πρώτη του σεζόν, ο Λέο Ζαμπά μέτρησε 39 συμμετοχές με 7 γκολ και 11 ασίστ. Ήταν η σεζόν 2018-19 στην οποία ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το νταμπλ. Η επόμενη σεζόν αποδείχθηκε η πλέον καθοριστική για τον Βραζιλιάνο. Το ξεκίνημα υπό τις οδηγίες του Αμπέλ Φερέιρα δεν ήταν καλό, με τον ίδιο να γράφει μόλις τρεις συμμετοχές ως βασικός μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2019, όταν και τραυματίστηκε στο γόνατο, σε φιλικό του ΠΑΟΚ στη Δράμα με αντίπαλο την τοπική Δόξα.

Κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του

Ο τραυματισμός αποδείχθηκε σοβαρός, ενώ κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας παρουσιάστηκαν επιπλοκές.  Ο ίδιος, περιγράφοντας τα όσα έζησε, είχε πει:

«Μία ημέρα αφότου συμπλήρωσα δύο μήνες από την εγχείριση, ξύπνησα με έναν οξύ πόνο στο γόνατο. Το προηγούμενο βράδυ κοιμήθηκα και ανέβηκα τις σκάλες χωρίς πρόβλημα. Το επόμενο πρωί ο πόνος ήταν φρικτός και δεν μπορούσα να κουνηθώ.

Οι άνθρωποι της ομάδας ανησύχησαν. Νόμιζαν ότι είχα χτυπήσει στην προπόνηση. Με ρωτούσαν αν έκανα κάτι λάθος. Δεν πίστεψαν στην αρχή πως ο πόνος ήρθε χωρίς να κάνω κάτι εγώ. Φαντάσου πώς ένιωθαν η μητέρα μου με τον πατέρα μου, που ήταν στη Βραζιλία.

Έκανα μια απλή χειρουργική επέμβαση και μετά από δύο μήνες ήμουν και πάλι στο νοσοκομείο. Τις δύο πρώτες ημέρες είχα πολύ πυρετό και κοιμήθηκα, αφού μου έκαναν ένεση. Το γόνατο μου όσο και να ήθελα δεν μπορούσα να το κουνήσω.

Ο πυρετός είχε φτάσει 40 -41. Η μητέρα μου πίσω στη Βραζιλία είχε απελπιστεί, φοβόταν. Οι γιατροί εντόπισαν ένα βακτήριο μέσα μου. Ήταν πολύ επικίνδυνο, θα μπορούσα να είχα πεθάνει. Πέρασα 10 μέρες στο νοσοκομείο και συνεχώς κοιμόμουν. Έπαιρνα ενδοφλέβια φάρμακα. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για μένα.

Παραλίγο να προσβληθούν τα νεφρά μου και το αίμα μου. Έχασα επτά κιλά από όλο αυτό. Όταν γύρισα σπίτι συνέχισα να παίρνω ενδοφλέβια φάρμακα για ακόμα 10 ημέρες, αλλά ευτυχώς πλέον είναι όλα καλά»

Η επιστροφή στη Βραζιλία και ο φόβος της επέμβασης

Ο Ζαμπά επέστρεψε στη Βραζιλία, όπου και αγωνίστηκε στην δεύτερη κατηγορία με τη φανέλα της Βάσκο Ντα Γκάμα. Μέτρησε 32 συμμετοχές με 3 γκολ και 2 ασίστ σε ένα δύσκολο περιβάλλον, καθώς η Βάσκο άλλαξε τέσσερις προπονητές.

Από τις αρχές του 2022 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να του δίνει ευκαιρίες. Ο Λέο Ζαμπά έδειχνε να μην έχει την εκρηκτικότητα και την ντρίμπλα, στοιχεία που τον χαρακτήριζαν στην πρώτη του σεζόν στην Τούμπα.

Μέσα σε όλα υπήρχε και η φοβία για επέμβαση, η οποία ήταν κατάλοιπο των όσων πέρασε στις αρχές του 2020. Το γόνατό του δεν είχε επανέλθει πλήρως και οι όποιες συζητήσεις για μια επέμβαση που θα τον βοηθούσε, έμπαιναν στο συρτάρι.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που του προσάπτουν εξωγηπεδική ζωή και σχέσεις οι οποίες τον επηρέαζαν. Ο τραυματισμός και τα όσα συνέβησαν με τις επιπλοκές ήταν αυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη καμπή που καταγράφηκε στην καριέρα του Λέο Ζαμπά.  Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο πως η μετατροπή ενός ποδοσφαιρικού «χρυσού» σε «άνθρακα» δεν θέλει και πολύ όταν προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News