Νεϊμάρ: Το μεθυστικό ταλέντο που συγχύζει το Παρίσι

Ο Νεϊμάρ παίζει καλά μόνο όταν αντιλαμβάνεται ότι έχει τεθεί υπό δυσμένεια. Στην Παρί Σεν Ζερμέν, πάντως, ακόμα και αυτές τις στιγμές ξεγελιούνται από τη γοητεία του.

Το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς για την Παρί Σεν Ζερμέν για τη Ligue 1 ήταν ένας περίπατος. Επισκιάστηκε από το πρώτο ψαλιδάκι του Λιονέλ Μέσι στην καριέρα του, το οποίο, όμως, ήταν το πέμπτο της Παρί στο ματς.

Αυτό το 0-5 λογίζεται ως σκορ απολύτως φυσιολογικό με βάση τη δυναμική και τη διαφορά των δύο ομάδων. Μόνο ο Μέσι και ο Νεϊμάρ αρκούσαν ώστε τα στιγμιότυπα αυτού του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού να καταστούν κατατί ξεχωριστά.

Στη σπέκουλα όλου του καλοκαιριού για τον Αργεντινό και τον Βραζιλιάνο, που μπήκαν στο στόχαστρο μετά τον αποκλεισμό στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», το 3-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αν εξαγόταν κάτι σαφές ήταν πως ο πρώτος είχε εξασφαλισμένη τη θέση του και ότι ο δεύτερος έπρεπε να φύγει.

Απέρρεε, επίσης, ότι τα χρήματα ήταν τόσο πολλά, που ο Νεϊμάρ δεν υπήρχε περίπτωση -όπως κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε τέτοια θέση, με πολύ πολύ πολύ λιγότερες απολαβές- να μην πατήσει πάνω σε αυτά. Το συμβόλαιο ως το 2027 βρίσκεται σε ισχύ και του αποφέρει 36,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η μεταγραφική σεζόν δεν έχει τελειώσει, οπότε αν η Παρί θέλει να τον ξεφορτωθεί, πρέπει οι Άραβες να βγάλουν 180 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο και να τον χαιρετήσουν.

Αλλά πώς να το κάνουν όταν παίζει ποδόσφαιρο όπως στο παιχνίδι με την Κλερμόν;

Η αλλαγή ρότας της Παρί Σεν Ζερμέν

Είχε προηγηθεί το 4-0 με τη Ναντ στον τελικό του Super Cup, όπου η επωδός ήταν η ίδια. Το ευχάριστο σε αυτήν τη διαδικασία είναι ότι ο Νεϊμάρ παίζει εκπληκτικά. Το δυσάρεστο, πως το κάνει εξ ανάγκης.

Από το παλίμψηστο των θερινών δημοσιευμάτων βγαίνει πως ο Βραζιλιάνος δεν είναι ακριβώς ο αγαπημένος του Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Γάλλος φορ, που υπέγραψε νωρίς μια ανανέωση η οποία αφορά και στην ενεργή συμμετοχή του στα κέντρα αποφάσεων, φέρεται να κατέστησε σαφές πως ο Νεϊμάρ δεν έχει θέση στο Παρίσι.

Ο Μέσι πανηγυρίζει με τον Νεϊμάρ το γκολ που έκανε 0-4 το σκορ στο παιχνίδι Κλερμόν-Παρί Σεν Ζερμέν

Σε μια διαδικασία που είχε εσάνς… μολών λαβέ, ο Βραζιλιάνος στύλωσε τα ποδάρια, διανθίζοντας τη θέση του με τα κλασικά ρομαντικά στοιχεία της αγάπης του για το Παρίσι. Ο Εμπαπέ έμοιαζε αμετάπειστος και οι εξελίξεις του Ιουλίου τον ήθελαν να κοντράρεται, σε ειρηνικό πλαίσιο, με τον Μέσι.

Ο τελευταίος, λόγω και του τάιμινγκ, δεν έφερε αντίρρηση (έστω, στο φως του ήλιου) για τη φυγή του Άνχελ ντι Μαρία. Αλλά ζώντας τους καιρούς που όλα είναι feed και που οι αντιδράσεις για συμπεριφορές, αν δεν είναι ποινικά κολάσιμες, κρατούν όσο ένα σκρολάρισμα, αποφάσισε να «παλέψει» για το φίλο του.

Πράγματι, σε συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, που δεκάδες πλευρές εμπλέκονται, μια κατάσταση δεν είναι ποτέ τόσο απλοϊκή. Αλλά πρόκειται για το ποδόσφαιρο, που η πρωτογενής μορφή του επιτρέπει στο θεατή και τον αναγνώστη να φαντάζεται (ή να φαντασιώνεται) καβγάδες ανάμεσα σε κακομαθημένους.

Από τη μεριά του, ο Νεϊμάρ μπορεί να έχει δεκάδες ελαττώματα για ποδοσφαιριστή ο οποίος είναι σούπερ σταρ και θα έπρεπε να περιφέρει, εκτός των ικανοτήτων του, την εργασιακή ηθική του και μια ζωή που θα παρέπεμπε, έστω και σε… βάθος, σε ασκητισμό, αλλά γνωρίζει ένα πράγμα πολύ καλά.

Ο μεγάλος έρωτας της Παρί Σεν Ζερμέν

Αυτό που ο Βραζιλιάνος συνειδητά ξέρει και στο οποίο μπορεί να βασίζεται, είναι ότι ο τρόπος που παίζει το ποδόσφαιρο δεν έχει οποιαδήποτε κοινοτοπία που αφορά στο παρόν.

Πρόκειται για συγκερασμό των προσόντων όλων των σπουδαίων Βραζιλιάνων ιστορικά με την ταχύτητα και τη φυσική κατάσταση που απαιτείται τώρα.

Αυτό τον καθιστά ακαταμάχητο τις ώρες της κρίσης. Το Παρίσι, φαινομενικά μια από τις πιο σοβινιστικές πόλεις στον κόσμο, είναι ιστορικά ευάλωτο σε όποιον έχει να προσφέρει κάτι σε πολιτιστικό επίπεδο.

Αποτέλεσε το καταφύγιο για πολλούς λογοτέχνες και πάσης φύσεως καλλιτέχνες που είχαν πάει, ή ήθελαν να τοποθετήσουν, ένα βήμα παραπέρα τη σκέψη τους για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και το κάλλος που μπορεί να την συνοδεύει.

Ο Νεϊμάρ ήταν θεσπέσιος στο 4-0 επί της Ναντ για το γαλλικό Super Cup

Όταν ο Νεϊμάρ παίζει με το κίνητρο του ποδοσφαιριστή που τίθεται υπό αμφισβήτηση, αυτό που κάνει πρωτίστως είναι να βάζει σε λειτουργία όλα τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν μοναδικό στο είδος του. Ταυτοχρόνως, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προσπαθεί λίγο περισσότερο, όχι για τη δική του πρόοδο αλλά, για την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Η πράξη αυτοφυώς αποδεικνύεται καταλυτική. Είναι ο λόγος που κάνει καριέρα παρά τους φαεινούς, ανά καιρούς, παραλογισμούς του. Στο παιχνίδι με την Κλερμόν, ο Νεϊμάρ είχε τρεις ασίστ και το γκολ που άνοιξε το σκορ.

Ταυτοχρόνως, η δήλωσή του ότι είναι σε καλή κατάσταση σωματικά δεν γίνεται να περάσει αδιάφορη. Βέβαια, επειδή η χρονιά έχει Παγκόσμιο Κύπελλο στην ούγια, το κίνητρο είναι διπλό.

Οι Παριζιάνοι, πάντως, δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι απέναντι στο μεθυστικό ταλέντο τους. Αυτό είναι που τους συγχύζει. Όχι επειδή δεν το θέλουν, αλλά διότι δεν μπορούν να του αντισταθούν.

Είναι σαν ερωτική σχέση, που η κοπέλα γίνεται το αντικείμενο του πόθου και αποκτά θεϊκή υπόσταση για την έκσταση που μπορεί να οδηγήσει το υποκείμενο. Η κατάσταση αποκτά ιδανικό χαρακτήρα, αλλά δεν έρχεται δίχως προσβολές και συνεχές τσίγκλισμα στην αξιοπρέπεια και τον εγωισμό του ανδρός.

Αρκεί, όμως, μόνο μια υποχωρητική στάση από την πλευρά της, μια στροφή 180 μοιρών ώστε να βρεθεί πάλι να συνθέτει το μοναδικό νιρβανικό πεδίο, για να κάνει τον εραστή της ξανά έρμαιό της και παραδομένο στη σαγήνη της.

Η στατιστική συντριπτικά εις βάρος της Παρί Σεν Ζερμέν

Ο Νεϊμάρ αυτό το κάνει με αποτελεσματικότητα και δίχως κόπο χρόνια τώρα. Αρκεί να δείχνει λίγο ενδιαφέρον, ανά καιρούς, και όλα αλλάζουν.

Πώς θα πει ο Εμπαπέ ότι δεν θέλει πια τον Βραζιλιάνο στην ομάδα όταν οι υποσχέσεις για τις εικόνες μέσα στο γήπεδο είναι τόσο ελπιδοφόροι; Στο Παρίσι αγαπούν τον Γάλλο στράικερ περισσότερο από όλους.

Ακόμα, όμως, κι αν ο Εμπαπέ αντιτείνει ότι το έργο όλοι το έχουν ξαναδεί, πιθανότατα να επιχειρηματολογήσουν πως το μέλλον είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

Ο Νεϊμάρ πανηγυρίζει με τον Αχράφ Χακίμι το πρώτο γκολ του απέναντι στην Κλερμόν

Η ηλικία του Νεϊμάρ (30 χρόνων, δηλαδή πολύ κοντά στην ωρίμανση σε ποδοσφαιρικά έτη) δεν επιτρέπει την αισιοδοξία ότι ξαφνικά θα αποκτήσει τη συνειδητότητα για να αντεπεξέλθει σε τέτοιες συνθήκες για ένα διάστημα τριετίας, παραδείγματος χάρη.

Αν γίνει αυτό, η Παρί αποκλείεται να μην κατακτήσει το Champions League. Όπως αναφέρεται στο ευφυολόγημα, για να αποκτήσεις κάτι που ποτέ δεν είχες, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ δεν έκανες.

Μόνο, όμως, που βάζει τους ανθρώπους της ομάδας του να αισιοδοξούν για το ότι τώρα είναι η ώρα, περιποιεί ύμνο στις ατόφιες ποδοσφαιρικές ικανότητές του.

Στατιστικά, πάντως, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει οποιοδήποτε είδος μονιμότητας στην αλλαγή ρότας. Αρκεί ένας εξωγενής παράγοντας για να βγάλει τον άνθρωπο από την «καλή φάση» του και να του θυμίσει το ρεπερτόριο των αντιδράσεών του, τις οποίες, ακόμα κι αν πανθομολογουμένως επιπόλαιες, βρίσκει σωστές.

Πρόκειται για την επιγραφή της καριέρας του Νεϊμάρ μέχρι τώρα. Αν στο Παρίσι θεωρούν ότι εκείνοι είναι οι εκλεκτοί, που θα απομυζήσουν το ιδεατό, δηλαδή έναν φανταστικό ποδοσφαιριστή σε mode ηγέτη, το φταίξιμο θα είναι δικό τους. Κυρίως διότι έχει συμβεί και στο παρελθόν, όχι μία φορά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News