ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μεγάλες ελληνικές προκρίσεις... πριν την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ
Ο Ολυμπιακός γίνεται απόψε στο Μπακού η πρώτη ελληνική ομάδα στην ιστορία που καλείται να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόκριση χωρίς τη διαχείριση του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ. Το sportday.gr θυμάται ελληνικές βραδιές που γράφτηκε ιστορία με το συγκεκριμένο κανονισμό!
Κάποιες από τις μεγάλες προκρίσεις ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, μπορεί να μην είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ, εάν δεν ίσχυε το εκτός έδρας γκολ. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην είχε γράψει το “έπος του Γουέμπλεϊ”, αλλά και αργότερα να μην είχε αποκλείσει τη Γιουβέντους. Η ΑΕΚ μπορεί να μην είχε παίξει ποτέ ημιτελικά, ενώ και ο Πανιώνιος μπορεί να μην είχε γίνει ποτέ η πρώτη ελληνική ομάδα που θα απέκλειε ισπανική. Αντώνης Αντωνιάδης, Χρήστος Δημόπουλος και Γιώργος Δέδες, σχολιάζουν στο sportday.gr το νέο κανονισμό της UEFA και ταυτόχρονα θυμούνται τα μεγάλα ματς.
Η χαμένη ευκαιρία του Μασούντ που… έμεινε στην ιστορία
Στο παγωμένο Κίεβο τον Φλεβάρη του 2018, η ΑΕΚ θα έπεφτε θύμα του κανονισμού που ίσχυε για μισό και πλέον αιώνα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μετά το 1-1 της Αθήνας κόντρα στην Ντιναμό, η Ένωση πήγε με τον αέρα της καλύτερης ομάδας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και ήθελε τουλάχιστον ένα γκολ. Αυτό όμως δεν ήρθε ποτέ, παρά τις μεγάλες ευκαιρίες που έχασαν οι παίκτες της, με αποκορύφωμα αυτή του Μασούντ. Οι Ουκρανοί που είχαν σκοράρει στο “χαλί” του Ολυμπιακού σταδίου, πήραν και την πρόκριση, χάρη στο εκτός έδρας γκολ.
Η ΑΕΚ ήταν ένα από τα τελευταία θύματα του κανονισμού του “εκτός έδρας γκολ” και βάσει αυτού είχε γνωρίσει τον αποκλεισμό στο Κίεβο από την Ντιναμό.
Η βραδιά που ο Ελ Αραμπί “σκότωσε” την Άρσεναλ
Σε αντίθεση με εκείνη τη βραδιά στο Κίεβο, το ελληνικό ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός, έζησε το δικό του όνειρο στο Λονδίνο, κόντρα στην Άρσεναλ. Οι “ερυθρόλευκοι” έχοντας χάσει στο “Γ. Καραϊσκάκης” με 1-0 στο πρώτο ματς, πήγαν στο Λονδίνο για το “θαύμα”. Ήθελαν 2 γκολ κόντρα στην Άρσεναλ για να πάρουν αυτοί την πρόκριση. Και το έκαναν με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Ο Μασούρας σέντραρε και ο Ελ Αραμπί βρήκε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης το δρόμο προς τα δίχτυα. Αυτή τη φορά ο νόμος του εκτός έδρας γκολ, ήταν υπέρ της ελληνικής ομάδας.
Πώς θα είχε γραφτεί η ιστορία;
Σε κάθε περίπτωση, η UEFA αποφάσισε να μην ισχύει από φέτος αυτός ο κανονισμός. Και πλέον η ΑΕΚ είναι η πρώτη που καλείται να τον… αντιμετωπίσει. Έχοντας χάσει με 2-1 από τη Βελέζ στο πρώτο ματς στη Βοσνία, η Ένωση στη ρεβάνς της Πέμπτης δεν θέλει πλέον νίκη με ένα γκολ. Καθώς αυτό θα σημαίνει πως το ματς θα πάει στην παράταση. Θέλει νίκη με δύο γκολ διαφορά για μη χρειαστεί, είτε παράταση, είτε πέναλτι.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο κατά το παρελθόν, είτε έχει ευνοηθεί από το εκτός έδρας γκολ, είτε έχει γνωρίσει πίκρες. Εμείς θα σταθούμε σε κάποιες επικές προκρίσεις, που εάν δεν υπήρχε αυτός ο κανονισμός, ίσως και να μην είχαν γίνει ποτέ. Και φυσικά θα διαβάσουμε και τη γνώμη των τότε πρωταγωνιστών, για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή εποχή.
Το “έπος του Γουέμπλεϊ”, μπορεί να μην είχε συντελεστεί.
Ο Παναθηναϊκός, στη μεγάλη του πορεία προς τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971, σαφέστατα και χρειάστηκε το εκτός έδρας γκολ. Και μάλιστα δύο φορές. Η πρώτη ήταν στα προημιτελικά, όταν και αντιμετώπισε την Έβερτον. Το γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στην Αγγλία, έμεινε στην ιστορία. Στις 9 του μήνα (Μαρτίου), στο 9 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, το νούμερο “9” του Παναθηναϊκού πετύχαινε το 9ου γκολ στη διοργάνωση. Κι όλα αυτά, ακριβώς στις 9 το βράδυ. Στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός κράτησε το 0-0 και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά.
Τα “θρυλικά” 9άρια του Αντώνη Αντωνιάδη έδωσαν την πρόκριση επί της Έβερτον και έφεραν στο δρόμο του Παναθηναϊκού τον Ερυθρό Αστέρα.
Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα. Οι πράσινοι γνώρισαν τη συντριβή στο πρώτο παιχνίδι με 4-1 στο Βελιγράδι, όμως η ομάδα του Πούσκας στο κατάμεστο “Απόστολος Νικολαΐδης” σκόρπισε τους Σέρβους και με το επικό 3-0 πήρε την πρόκριση στον τελικό του Γουέμπλεϊ.
Το εκτός έδρας γκολ του Λαγού στο Βελιγράδι και το γκολ του Καμάρα στη ρεβάνς, έγραψαν τη “χρυσή σελίδα” στην ιστορία του Παναθηναϊκού.
Μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της εποχής ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος σχολιάζει στο sportday.gr την απόφαση της UEFA να καταργήσει τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ. “Σαφέστατα και εάν δεν υπήρχε τότε αυτός ο κανονισμός, μπορεί και να μην είχαμε καταφέρει να πάρουμε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Τόσο με την Έβερτον, όσο και με τον Ερυθρό Αστέρα, αυτός ο κανονισμός ήταν που μας βοήθησε. Αν για παράδειγμα κάποιο από αυτά τα παιχνίδια πήγαινε στην παράταση, ή και στα πέναλτι, ίσως να μην ήμασταν εμείς οι τυχεροί. Θεωρώ πάντως πως έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, αυτός ο κανονισμός θα ευνοήσει περισσότερο τις μεγάλες και ισχυρές ομάδες και θα αφαιρέσει από τους αδύναμους την ευκαιρία να πετύχουν μεγάλες εκπλήξεις”, τόνισε στο sportday.gr ο μεγάλος “κανονιέρης” του Παναθηναϊκού.
Η πρόκριση επί της Γιουβέντους
Ο Παναθηναϊκός για μια ακόμα φορά ευνοήθηκε από τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ και πήρε επική πρόκριση επί της Γιουβέντους το 1987.
Ο Παναθηναϊκός το 1987 αντιμετώπισε τη Γιουβέντους για το τότε κύπελλο UEFA. Οι πράσινοι με γκολ του Σαραβάκου είχαν επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ και πήγαν με αέρα στη ρεβάνς. Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Σαραβάκος και πάλι έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, για να ισοφαρίσουν λίγο αργότερα οι Ιταλοί. Ένα δεύτερο γκολ όμως από τον Χρήστο Δημόπουλο, έδωσε και πάλι προβάδισμα πρόκρισης στον Παναθηναϊκό, που παρά το γεγονός ότι η Γιουβέντους γύρισε το ματς, τελικά πήρε και την πρόκριση.
Ο Χρήστος Δημόπουλος μίλησε για τον νέο κανονισμό στο sportday.gr: “Σαφέστατα και αυτός είναι ένας κανονισμός που θα αλλάξει το ποδόσφαιρο. Μπορεί τότε εμείς να ήμασταν οι ευνοημένοι από αυτόν, όμως θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνει στη σημερινή εποχή. Δεν πρέπει να μετράει το εκτός έδρας γκολ, αλλά να έχουν κίνητρο οι ομάδες να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Πλέον και οι αδύνατοι είναι υποχρεωμένοι να βγαίνουν μπροστά και να ψάχνουν το γκολ και να μην στηρίζονται μόνο στο πως θα παίξουν άμυνα για να κρατήσουν μακριά τον αντίπαλο. Θεωρώ ότι είναι ένας κανονισμός, ο οποίος θα βοηθήσει το επιθετικό ποδόσφαιρο”.
Η πρώτη ελληνική πρόκριση επί Ισπανών και το “έπος” της ΑΕΚ
Ο Πανιώνιος έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που απέκλεισε ισπανική και συγκεκριμένα την Ατλέτικο Μαδρίτης, χάρη στο εκτός έδρας γκολ του πρώτου αγώνα.
Ο Πανιώνιος έγινε το 1971 ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας μας, που απέκλεισε σε ευρωπαϊκό κύπελλο σύλλογο από την Ισπανία. Οι “κυανέρυθροι” στον αγώνα ρεβάνς του 2-1 με το οποίο είχαν χάσει στην ισπανική πρωτεύουσα, υποδέχτηκαν τους “ροχιμπλάνκος” στο Καραϊσκάκη. Χάρη στο πέναλτι του Απόστολου Φίλη, πήραν τη νίκη με 1-0 και την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Τη βραδιά εκείνη, ο Γιώργος Δέδες, που είχε κατακτήσει το χάλκινο παπούτσι στην Ευρώπη, ως 3ος σκόρερ της Ηπείρου την προηγούμενη χρονιά, πανηγύρισε με το τρόπαιο στα χέρια μαζί με τους συμπαίκτες του.
Μάλιστα είναι ένας από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής, που έζησε κάτι ανάλογο με δύο διαφορετικές ομάδες, καθώς ήταν στο ρόστερ της ΑΕΚ την περίοδο 1976-77, όταν η Ένωση στην πορεία της προς τα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA, είχε προκριθεί επί του Ερυθρού Αστέρα, χάρη στο εκτός έδρας γκολ του Βάγκνερ στο Βελιγράδι και παρά την ήττα της με 3-1. Το 2-0 του πρώτου αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε καταφέρει να το υπερασπιστεί.
Το γκολ του Βάγκνερ στο Βελιγράδι, βοήθησε την ΑΕΚ να πάρει την πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα, παρά την ήττα της με 3-1.
Ο Γιώργος Δέδες, αλλά και οι φίλοι του Πανιωνίου και της ΑΕΚ μπορεί να μην είχαν ζήσει αυτές τις μεγάλες στιγμές, εάν τότε δεν ίσχυε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ. “Σαφέστατα και είναι ένας κανονισμός, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε πρώτα να δοκιμαστεί σε πειραματικό επίπεδο. Βέβαια οι εποχές αλλάζουν, όμως αυτό που δεν αλλάζει στο ποδόσφαιρο είναι πως πάντοτε θα υπάρχουν δυνατοί και αδύναμοι. Είμαι της γνώμης πως αυτός ο κανονισμός, δίνει ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία στους δυνατούς να διορθώσουν ένα πιθανό κακό αποτέλεσμα και να μπορούν να πάρουν και την πρόκριση. Θέλω να πιστεύω πως θα είναι καλό για το ποδόσφαιρο, αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, τόσο συχνά, όσο γίνονταν κατά το παρελθόν”, τόνισε στο sportday.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά το διπλό του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο
- Μάικ Τζέιμς για Ιτούδη: «Είχα χάσει τον σεβασμό μου - Ο,τι κι αν έλεγε, σκεφτόμουν... 'σκάσε'»
- Βεζένκοφ: «Πιθανό το σενάριο να αλλάξει εθνική ομάδα ενόψει Eurobasket - Αυτή είναι η επικρατέστερη χώρα»
- ΠΑΕ Άρης: «Τι ακριβώς εννοείτε κ. Λανουά όταν λέτε touch»;
- Μπόμπι Μόροου: Ο λευκός Αμερικανός που συνέχισε την παράδοση του Όουενς