Σερ Τζιμ Ράτκλιφ: Ο άνθρωπος πίσω από το πιο φιλόδοξο αθλητικό πρότζεκτ

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος Βρετανός επιχειρηματίας που θέλει να αγοράσει ποσοστό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ ενδιαφέρεται να αγοράσει (εκ νέου) ποσοστό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τοποθετήθηκε δημοσίως μόλις έγινε γνωστό ότι η οικογένεια Γκλέιζερ σκέφτεται να διαθέσει ένα κομμάτι των μετοχών του κλαμπ. Ο Ράτκλιφ το βλέπει ως ευκαιρία να μπει στους «κόκκινους διαβόλους» και στη συνέχεια γίνει εκείνος μεγαλομέτοχος.

Αν μη τι άλλο φιλοδοξία δεν λείπει από τον 69χρονο Βρετανό επιχειρηματία, CEO της εταιρίας Ineos. Επιπλέον, ο αθλητισμός τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Ο άνθρωπος βρίσκεται πίσω από το πιο ιδιαίτερο αθλητικό πρότζεκτ.

Η πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα των χημικών έχει αποφασίσει να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό που το τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο – αν και με διαφορετικά χαρακτηριστικά – με τα πρότζεκτ του City Football Group και της Red Bull.

Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ

Ποδόσφαιρο, Formula 1, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα

Η Ineos είναι πλέον ένας… αθλητικός γαλαξίας με επίκεντρο τη Νίκαια. Η εταιρία έχει στην κατοχή της τη Νις και την Λωζάνη και συμμετέχει στη Ρασίνγκ Κλουμπ Αμπιτζάν από ποδοσφαιρικές ομάδες, την Ineos Grenadiers, κορυφαία ομάδα της ποδηλασίας, το 30% της ομάδας της Mercedes στη Formula 1 και την ιστιοπλοϊκή ομάδα Ineos Britannia.

Στις εγκαταστάσεις της Νις, λοιπόν, υπάρχει το ποδήλατο του Γκερέντ Τόμας, νικητή του Tour de France το 2018. Κι εκεί δουλεύουν οι ποδηλάτες της ομάδας όταν προετοιμάζονται για τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας.

Η εμπλοκή στη Formula 1 ήταν αναμενόμενη αφού είναι λάτρης της ταχύτητας και απέκτησε το ποσοστό για 300 εκατομμύρια ευρώ. Η Ineos ήδη δίνει 23 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε χορηγία στα «ασημένια βέλη» θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Συνολικά, αυτή η επένδυση αναμένεται να φτάσει στα 750 εκατομμύρια. Παράλληλα, αναπτύσσονται και άλλα σχέδια για την συμμετοχή της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Στην ιστιοπλοΐα, η ομάδα του διεκδικεί τα μεγάλα τρόπαια όπως το America’s Cup. Ο Ράτκλιφ, έχει επενδύσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για το ποδόσφαιρο, αγόρασε τη Νις για 100 εκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2019. Προηγουμένως είχε ενδιαφερθεί για τη Μονακό, τη Νιούκαστλ, ενώ είχε κάνει και πρόταση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς για να πάρει την Τσέλσι.

Η ενασχόληση του με το άθλημα, πάντως, άρχισε το 2017 όταν απέκτησε την ελβετική Λωζάνη. Στα χρόνια που έχουν ακολουθήσει επένδυσε περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, έχει μπει και στην Ρασίνγκ Κλουμπ Αμπιτζάν που θα γίνει η βάση της Ineos για την ανάπτυξη ποδοσφαιριστών στην Αφρική. Ο Ράτκλιφ έχει κι άλλα πρότζεκτ στην ήπειρο, στην Μποτσουάνα και την Τανζανία.

Σ’ αυτόν τον οργανισμό είχε ρόλο διευθυντή ποδοσφαίρου ο Ζιλιάν Φουρνιέ που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό.

Σύντομα θα προστεθεί ακόμη τουλάχιστον μια ποδοσφαιρική ομάδα στον… κατάλογο της Ineos. Η εταιρία αναζητά ευκαιρίες στην Πορτογαλία ή και στο Βέλγιο, ενώ κι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ φέρεται να τον έχει καλέσει για να ενσωματωθεί στο δικό του πρότζεκτ στην Ίντερ Μαϊάμι – το οποίο πλέον αποκτά νέο ενδιαφέρον αφού η πόλη έχει και μια νέα εξαιρετική πίστα της Formula 1.

Η περιουσία του

Σύμφωνα με την λίστα των πλουσίων της Βρετανίας που δημοσίευσαν οι «The Times» για το 2021, η προσωπική περιουσία του Ράτκλιφ ανέρχεται στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθεί και η αξία του ποσοστού που έχει στην Ineos και σε άλλες εταιρίες, τότε το ποσό διπλασιάζεται.

Τα λεφτά τα έχει και πολλές φορές απασχολεί τα βρετανικά tabloids με το πού τα διαθέτει – για παράδειγμα τα super yacht Hampshire ΙΙ, αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων και Sherpa, αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων ή τα πέντε προσωπικά τζετ.

Φυσικά, απασχόλησε ιδιαίτερα η στάση του υπέρ του Brexit, αλλά και η μετακόμισή του στο Μονακό προκειμένου να γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια σε φόρους.

Ο Ράτκλιφ σαφώς κι έχει τα χρήματα για να μπει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά είναι άλλη κουβέντα αν θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλομέτοχός της από τη στιγμή που η Τσέλσι πωλήθηκε για πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στο γκρουπ επενδυτών με επικεφαλής τον Τοντ Μπόλι.

Σε περίπτωση που καταφέρει, όμως, η Γιουνάιτεντ θα… εκτόξευε σε δυσθεώρητα ύψη το φιλοδόξο αθλητικό πρότζεκτ του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News