Άρσεναλ: Έτσι μεταμόρφωσε τους «κανονιέρηδες» ο Μίκελ Αρτέτα
Η εντυπωσιακή Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα πραγματοποιεί το καλύτερό ξεκίνημά της στην Premier League εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια και ο Δημήτρης Καραμφυλίδης καταγράφει τα αίτια της μεταμόρφωσης των «κανονιέρηδων».
Το κλίμα στο περιβάλλον της Άρσεναλ έχει αλλάξει κι αυτό είναι πλέον εμφανές. Το περασμένο Σάββατο όταν ο Γουίλιαμ Σαλιμπά έστειλε την μπάλα άθελά του στα δίχτυα της ομάδας του επιτρέποντας στην Λέστερ να ξαναμπεί στο ματς, οι οπαδοί δεν γκρίνιαξαν, ούτε υπήρχε μουρμούρα. Αντιθέτως χειροκρότησαν.
Αυτό λένε στην Άρσεναλ βοήθησε τους παίκτες για να μην τους πάρει από κάτω. Ένιωσαν την υποστήριξη του κόσμου. Λίγο μετά αύξησαν και πάλι τη διαφορά στα δύο γκολ. Τόσο καλή ατμόσφαιρα εντός κι εκτός της ομάδας έχει να υπάρξει πολλά χρόνια – ίσως την τελευταία 10ετία να μην ήταν άλλοτε τόσο ενθουσιασμένοι τα στελέχη του κλαμπ και οι οπαδοί.
Η ομάδα έχει κάνει πολύ καλές μεταγραφές με τον Γκαμπριέλ Ζεσούς και τον Ολεκσάντρ Ζιντσένκο να αποδίδουν ήδη σε πολύ υψηλά στάνταρ. Με το 3/3 στην Premier League (μετά και τον σαββατιάτικο θρίαμβο στο Μπόρνμουθ), όλοι πιστεύουν πως η πρόκριση στο επόμενο Champions League είναι εφικτή και ποιος ξέρει αν βρει μομέντουμ τί μπορεί να καταφέρει.
Η μεταμόρφωση του ρόστερ
Το ματς με την Μπόρνμουθ ήταν ιδιαίτερο για τον Αρτέτα. Εκεί έκανε το ντεμπούτο του ως τεχνικός της Άρσεναλ την Boxing Day του 2019. Έκτοτε η ομάδα του έχει μεταμορφωθεί πλήρως. Πριν από εκείνο το παιχνίδι ο Ισπανός τεχνικός είχε παραδεχθεί: «Δυστυχώς έχουμε χάσει την ταυτότητά μας και πρέπει να την ανακτήσουμε».
Από την 11άδα που παρέταξε σ’ εκείνο το ματς μονάχα ο Μπουκάγιο Σάκα και ο Γκράνιτ Τζάκα παραμένουν στην ομάδα. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και «καθαρές» επενδύσεις στο μεταγραφικό παζάρι ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για να συμβεί η αλλαγή και να φτιάξει το ρόστερ όπως εκείνος ήθελε.
Η πρώτη σημαντική αλλαγή ήταν η μεταφορά του γραφείου του Αρτέτα στα κεντρικά της Άρσεναλ στο Λονδίνο προκειμένου να έχει πιο στενή επαφή με τον αθλητικό διευθυντή Έντου. Οι δύο τους συνεργάστηκαν τους πρώτους δύο μήνες με αποκλειστικό σκοπό την ανάλυση των παικτών που είχε το ρόστερ της ομάδας.
Από κοινού με τη διοίκηση αποφασίστηκε πως για να υλοποιηθεί το όραμα του προπονητή θα έπρεπε να φύγουν μεγάλα ονόματα και σε ορισμένες περιπτώσεις το κλαμπ θα έπρεπε να καταβάλλει αποζημιώσεις ή να πληρώνει τους μισθούς όσων δίνονται δανεικοί.
Το πρώτο συνέβη στην περίπτωση του Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ όταν λύθηκε η συνεργασία τους για να πάει στην Μπαρτσελόνα και το δεύτερο όταν ο Μεσούτ Εζίλ παραχωρήθηκε στη Φενέρμπαχτσε. Άλλους που πλήρωσε για να φύγουν ήταν ο Γουίλιαν, Κάλουμ Τσέιμπερς και Σκόντραν Μουστάφι.
Οι αποχωρήσεις από την προηγούμενη εποχή αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα με τους Έκτορ Μπεγεριν, Έινσι Μέιτλαντ-Νάιλς και Νικολάς Πεπέ. Ο Αρτέτα πρόσφατα είπε ότι το μισθολογικό κόστος της ομάδας του δεν συγκρίνεται, γιατί είναι πολύ χαμηλότερο, σε σύγκριση μ’ εκείνο των 271 εκατομμυρίων ευρώ που «κληρονόμησε».
Από το ρόστερ που ανέλαβε έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια οι: Νταβίντ Λουίζ, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Πιέρ-Εμερικ Ομπαμεγιάνγκ, Αλεξάντρ Λακαζέτ, Μεσούτ Εζίλ, Λούκας Τορέιρα, Τζο Γουίλοκ, Κωνσταντίνος Μαυροπάνος, Ματέο Γκεντουζί, Κάλουμ Τσέιμπερς, Σέαντ Κολάσινατς, Ντάνι Θεμπάγιος, Ματ Μέισι, Μπερντ Λένο, Εμιλιάνο Μαρτίνες.
Η αλλαγή στην πειθαρχία
Έπειτα, ο Αρτέτα ήθελε οπωσδήποτε να βελτιωθεί η πειθαρχία στ’ αποδυτήρια. Έτσι, «υιοθέτησε» τις μεθόδους που έμαθε ως βοηθός του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι. Αυτό που εντυπωσίασε, πάντως, ακόμη και τη διοίκηση ήταν η αποφασιστικότητά του όταν ένας παίκτης δεν συμμορφωνόταν. Είχε προβλήματα με τους Εζιλ, Ομπαμεγιάνγκ, Γκεντουζί κι έφυγαν και οι τρεις.
Το μήνυμα προς τους πάντες στ’ αποδυτήρια από τη διοίκηση ήταν ξεκάθαρο: «Πρώτα θα φύγετε εσείς και μετά ο Αρτέτα, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων». «Έπειτα, όταν αγοράζεις παίκτες ψάχνεις και άλλα στοιχεία και ελπίζεις να μπορούν να κάνουν τη διαφορά (και στ’ αποδυτήρια)», είπε ο Ισπανός τεχνικός. Σαφώς παίζει ρόλο ότι πλέον το ρόστερ έχει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας.
Ο τρόπος παιχνιδιού
Έχοντας, φαινομενικά, πετύχει δύο από τους πρωταρχικούς του στόχους – δηλαδή την απόκτηση ταλέντου και στη συνέχεια την αλλαγή της κουλτούρας της ομάδας – ο Αρτέτα αυτή τη σεζόν θέλει να ανακτήσει μια και καλή την ταυτότητα της Άρσεναλ, ήτοι το επιθετικό παιχνίδι όπως στον καιρό του Αρσέν Βενγκέρ.
Ο Αρτέτα άρχισε την καριέρα τους στους «κανονιέρηδες» με 4-2-3-1, αλλά άλλαξε γρήγορα αφού η ομάδα του δεν μπορούσε να κρατήσει τον έλεγχο και ούτε να περιορίσει τις αντεπιθέσεις. Το γύρισε σε τρεις στην άμυνα και κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας.
Την περασμένη σεζόν άρχισε και πάλι με 4-2-3-1, αλλά εμφανίστηκαν εκ νέου προβλήματα με τον έλεγχο και την άμυνα. Στα μέσα της περιόδου, όμως, επέλεξε το 4-3-3. Το σύστημα έχει εξελιχθεί με την απόκτηση του Ολεκσάντρ Ζιντσένκο – ίσως γι’ αυτό το κλαμπ δεν είχε πρόβλημα να δώσει περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ για τον αναπληρωματικό μπακ της Μάντσεστερ Σίτι.
Όπως συνέβαινε στην ομάδα του Γκουαρδιόλα, ο Ζιντσένκο παίζει περισσότερο χαφ, ενώ κι ο Μπεν Γουάιτ έχει εξελιχθεί σ’ έναν αξιόλογο δεξιό μπακ. Έτσι, ο Τζάκα έχει απελευθερωθεί και πιέζει καλύτερα. Η Άρσεναλ έχει αρχίσει να γίνεται πιο αποτελεσματική σ’ αυτόν τον τομέα. Με τον Μάρτιν Όντεγκααρντ στο μεταξύ έχει αποκτήσει καλύτερο τέμπο.
Όταν η Άρσεναλ πέρασε δύσκολες στιγμές την περασμένη σεζόν στήριξε τον Αρτέτα και του έδωσε νέο συμβόλαιο, αναφέροντας ότι το μακροχρόνιο σχέδιο είναι σημαντικότερο από την επιστροφή στο Champions League για μια σεζόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό