Champions League: Στο εργαστήριο των αστεριών

Τί μας δείχνει η ανάλυση της τεχνικής επιτροπής της UEFA για τη διοργάνωση που θα αρχίσει. Ο Δημήτρης Καραμφυλίδης καταγράφει τα ευρήματα των ειδικών για να ξέρουμε τι θα δούμε κατά τη διάρκεια της σεζόν!

Το Champions League… επιστρέφει και μ’ αυτή την αφορμή η τεχνική ανάλυση της UEFA για το τί είδαμε από τακτικής άποψης στην έκδοση του 2021-22 στο… εργαστήριο των αστεριών ίσως να μας βοηθήσει να καταλάβουμε και τί να περιμένουμε αυτή τη σεζόν.

Άλλωστε, το Champions League πάντοτε δημιουργεί τάσεις αφού οι ομάδες που νικούν ως επί το πλείστον αντιγράφονται και το… μοντέλο τους ακολουθείται παγκοσμίως.

Οι σοφιστικέ επιθέσεις

Η τεχνική ανάλυση κατέληξε ότι ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται σοφιστικέ επιθέσεις με τους επιθετικούς να μην είναι οι μόνοι που συμμετέχουν σ’ αυτόν τον τομέα. Παρατηρείται η ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία των ακραίων μπακ σε επιθετικές ενέργειες.

Εντύπωση, πάντως, προκαλούν δύο ομάδες, σύμφωνα με την επιτροπή: η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και η Μπάγερν Μονάχου του Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Αυτές πέρασαν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παίζοντας με πέντε επιθετικούς. Η Σίτι σε 2-3-5 και η Μπάγερν σε 3-2-5.

Το «χτίσιμο» από πίσω

Η επιτροπή υπογραμμίζει ότι ενώ ολοένα και περισσότερες ομάδες προσπαθούν να «χτίσουν» τις επιθέσεις από την άμυνά τους, δεν σημαίνει ότι το κάνουν σωστά ή ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Δέκα ομάδες δέχθηκαν τουλάχιστον ένα γκολ από λάθη σε ευάλωτες ζώνες του γηπέδου.

«Είναι απαραίτητο να μαθαίνουν οι παίκτες από μικρή ηλικία αυτή τη μέθοδο, αλλά έπειτα στο υψηλότερο επίπεδο θα πρέπει να συμβαδίζει ο τρόπος παιχνιδιού τους με τις απαιτήσεις των προπονητών και τη φιλοσοφία του εκάστοτε κλαμπ», υποστηρίζει ο προπονητής της εθνικής Βελγίου, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.

Άμυνες των τριών και η γραμμή ψηλά

Όπως η τεχνική αναφορά του EURO 2020, έτσι κι αυτή του Champions League 2021-22 αναδεικνύει ότι είναι πιο συχνή η παρουσία γραμμών με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Οι 17 από τις 32 ομάδες της φάσης των ομίλων άρχισαν τουλάχιστον ένα ματς με τρία σέντερ μπακ.

Σημειώνεται, όμως, ότι ο ένας απ’ αυτούς έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων όπως συνέβη με τον Αντόνιο Ρίντιγκερ στην Τσέλσι.

Επίσης καταγράφεται ότι οι αμυντικές γραμμές απομακρύνονται περισσότερο από την εστία τους. Οι αμυντικοί της Μάντσεστερ Σίτι παίζουν 45,5 μέτρα μακριά από τον τερματοφύλακα Έντερσον, ενώ εκείνοι της Μπάγερν βλέπουν με… κιάλια τον Μάνουελ Νόιερ που βρίσκεται 44,4 μέτρα πίσω τους!

Η αντίθεση είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης που έπαιξε πολύ κοντά στο τέρμα της και κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι η διάταξή της ήταν 5-5-0.

Η πίεση

Η πίεση και η… κόντρα πίεση είναι αναπόσπαστες έννοιες του ποδοσφαίρου πλέον και στο Champions League παίζουν σημαντικό ρόλο. Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ ήταν η καλύτερη. Κατά μέσο όρο πίεσε τους αντιπάλους της 112 φορές ανά ματς. Επιπλέον, κέρδιζε την μπάλα κατά μέσο όρο 45 φορές εντός πέντε δευτερολέπτων αφότου την έχανε.

Μονάχα η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ την πλησίασε (104 και 40 αντίστοιχα). Οι ιταλικές, από την άλλη, ήταν από τις χειρότερες σ’ αυτόν τον τομέα.

Οι σέντρες και τα κόρνερ

Πώς μπαίνουν όμως τα γκολ; Τρία από τα τέσσερα τέρματα στο Champions League 2021-22 σημειώθηκαν σε ανοικτό παιχνίδι.

Από σέντρες και γυρίσματα, πλέον, προέρχεται το 19% του συνόλου των γκολ. Το 16% από φάσεις όπου υπάρχει πετυχημένη ντρίμπλα και το 11% από πάσες. Από προσωπικές ενέργειες προέρχεται το 5% που είναι το ίδιο ποσοστό γκολ που σημειώνονται έπειτα από λάθος αμυνόμενου ή του τερματοφύλακα.

Τα μακρινά σουτ αντιστοιχούν στο 6%, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα πέναλτι, με τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ να προσθέτουν ένα 2%. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα κόρνερ. Το 11% των τερμάτων που σημειώθηκαν στο Champions League 2021-22 προήλθαν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ σε πρώτο ή σε δεύτερο χρόνο. Το υπόλοιπο 19% αντιστοιχεί σε άλλες δράσεις που οδηγούν σε γκολ.

Συνολικά μπήκαν 380 γκολ. Μονάχα τα 386 του 2020 και τα 401 του 2018 είναι οι καλύτερες επιδόσεις. Τα 210 από αυτά σημειώθηκαν στα δεύτερα μέρη των αγώνων και τα 168 στα πρώτα – τα άλλα δύο μπήκαν στην παράταση.

Οι νεωτερισμοί – Οι πέντε αλλαγές και το εκτός έδρας γκολ που δεν μετράει πια

Η επιτροπή σημειώνει πως οι πέντε αλλαγές έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αθλήματος. Σε 29 νοκ άουτ ματς οι αναπληρωματικοί σημείωσαν 11 γκολ.

Ο προπονητής που κάνει μεγαλύτερη χρήση του νέου κανονισμού είναι ο Γιούργκεν Κλοπ με 4,8 αλλαγές κατά μέσο όρο. Στις τελευταίες θέσεις, πάλι, ο Πεπ Γκουαρδιόλα που έκανε 3,6 αλλαγές.

Και μιας και αναφερόμαστε στους νέους κανονισμούς, η απενεργοποίηση της διπλής αξίας του εκτός έδρας γκολ οδήγησε τους γηπεδούχους στην… απελευθέρωση. Στις νοκ άουτ αναμετρήσεις οι γηπεδούχοι επιτέθηκαν περισσότερο δείχνουν τα στοιχεία.

Όποιος προηγηθεί νικάει… τις περισσότερες φορές

Μια από τις παρατηρήσεις των τεχνικών της UEFA είναι πως το προβάδισμα στο Champions League είναι… μπετόν στο 73% των περιπτώσεων. Το να προηγηθεί κάποια ομάδα είναι πολύ σημαντικό.

Στο 73% των περιπτώσεων οι ομάδες που σκοράρουν πρώτες νικούν, ενώ 15% των αγώνων τους λήγουν ισόπαλοι και σε 12% χάνουν. Αυτό σημαίνει πως όποιος βρει δίχτυα πρώτος δεν χάνει στο 88% των περιπτώσεων.

Το παράδοξο του Κάρλο Αντσελότι και της Ρεάλ Μαδρίτης

Έπειτα, έρχεται ο Κάρλο Αντσελότι και διαλύει τις τάσεις και παίρνει το Champions League! H Ρεάλ Μαδρίτης έχει χαμηλές γραμμές, δεν ρισκάρει και μόλις το 28% των πασών της ήταν προς τα μπροστά! Σε φάση άμυνας, ένας από τους χαφ ιδίως ο Βαλβέρδε γινόταν πέμπτος αμυντικός, ενώ έκανε ανατροπές κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Μια από τις σημαντικές διαφορές; Εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τις ατομικές ενέργειες ορισμένων παικτών και κυρίως του Καρίμ Μπενζεμά και του Βινίσιους Ζούνιορ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News