ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τα 7 «θαύματα» του Μαρτίνς στο Μπακού

Ο πολυμήχανος Πέδρο Μαρτίνς κατάφερε να βρει λύσεις σε προβλήματα που έδειχναν άλυτα και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μία ακόμα πρόκριση σε καλοκαιρινά ευρωπαϊκά προκριματικά…

Η Νέφτσι δεν είναι ούτε Άρσεναλ ούτε (έστω) Αϊντχόφεν για να αισθάνεται κανείς πως η πρόκριση των πρωταθλητών Ελλάδας κόντρα στους Αζέρους συνιστά και παράσημο στο πέτο τους. Όμως οι συνθήκες αυτού του ζευγαριού αγώνων ήταν τέτοιες που έδωσαν ξεχωριστή αξία στο επίτευγμα των Πειραιωτών. Μετά τις «72 πιο δύσκολες ώρες της προπονητικής μου καριέρας» ο Πέδρο Μαρτίνς βίωσε άλλη μία ανάλογη ολάκερη εβδομάδα μεταξύ 1ου και 2ου ματς. Σ’ αυτή την απίστευτα δύσκολη διαδρομή ο Πορτογάλος τεχνικός παρέδωσε μαθήματα διαχείρισης κρίσεων και κατάφερε 7 μικρά «θαύματα». Ποιά ήταν αυτά; Ιδού!

1) Η νέα… καριέρα του Σισέ! Πώς κατάφερε να παρουσιάσει έναν εντελώς ανέτοιμο (σ.σ.: αφού καθυστέρησε να επιστρέψει από διακοπές λόγω σοβαρού προσωπικού ζητήματος) σχεδόν δίμετρο δεξιοπόδαρο στόπερ και να τον μεταμορφώσει σε έναν πολύ καλό αριστερό μπακ – χαφ θα παραμείνει άλυτο μυστήριο στους ποδοσφαιρικούς αιώνες. Λέτε ν’ άρχισε στο Μπακού μια νέα… καριέρα ο Σισέ ως ακραίος μπακ – χαφ. ΟΚ, πλάκα κάνουμε προφανώς.

2) Πόσο χρονών είπαμε είσαι Σουρλή; Στην 11άδα που επέλεξε ο Πέδρο Μαρτίνς ο Βασίλης Σουρλής ήταν οριακά ο μικρότερος αφού είχε γεννηθεί ελάχιστες μέρες μετά τον Κωνσταντίνο Τζολάκη. Η εμφάνισή του ωστόσο δεν παρέπεμπε σε παιδί 18,5 ετών που έπαιζε για πρώτη φορά βασικός σε τέτοιο ματς με τον Ολυμπιακό. Αν δεν ήξερες τις ηλικίες τους θεωρούσες ότι ήταν συνομίληκοι με τον Κούντε. Extra credit στον Μαρτίνς που είχε αποφασίσει να τον βάλει βασικό και στο Μπακού αμέσως μετά το 1ο ματς κι ας μην γνώριζε αν θα έχει άλλους χαφ (π.χ. Μπουχαλάκη) διαθέσιμους.

3) Κύριε Βατσλίκ, περιμένετε… Ο Ολυμπιακός αντικατέστησε τον Σα με τον κορυφαίο τερματοφύλακα του πρόσφατου EURO. Ωστόσο ο Τόμας Βατσλίκ επιβάλλεται να… περιμένει τη σειρά του. Βλέπετε αυτή τη στιγμή για τον Πέδρο Μαρτίνς το Νο1 είναι ο Τζολάκης που δεν έχει συμπληρώσει καν τα 19 χρόνια… Και αν συνεχίσει έτσι ο Κωνσταντίνος μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για καιρό ο 32χρονος Τσέχος…

4) Το fast… charge του Κούντε. Δεν ήταν μυστικό ότι ο Μαλόνγκ Κούντε ήταν αρκετά πίσω από τους άλλους όταν ενσωματώνονταν με την ομάδα. Γνώριζε ο Πέδρο Μαρτίνς ότι θα χρειαστεί να τον περιμένει. Οι συνθήκες ωστόσο τον ανάγκασαν να υπολογίσει νωρίτερα απ’ αυτό που προγραμμάτιζε, στις δυνατότητες του Καμερουνέζου. Ο Πορτογάλος τεχνικός και οι συνεργάτες του έκαναν με τον σπουδαίο μέσο ό,τι κάνουν τα κινητά και οι φορτιστές τελευταίας τεχνολογίας, fast charge, δηλαδή γρήγορη «φόρτιση».

5) Πρώτη (και τελευταία) απειλή στο 90′. Στο Γ.Καραϊσκάκης η Νέφτσι εκμεταλλεύτηκε την αναγκαστική αλλαγή σχεδίων λόγω του τραυματισμού του Μπουχαλάκη αλλά και την αποβολή του Καμαρά και απείλησε. Στο Μπακού, με τόσες ελλείψεις και με πειραματική 11άδα ο Ολυμπιακός είχε ένα από τα πιο εύκολα 90λεπτα της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Κράτησε με άνεση τους Αζέρους μακριά από τις θέσεις βολής. Η πρώτη και τελευταία φορά που απείλησαν οι γηπεδούχοι σοβαρά ήταν στο 90’…

6) Όταν κοιτάς από ψηλά… Με μια 5μελή άμυνα την οποία απάρτιζαν ένας (κανονικός) δεξιός μπακ (Λαλά) και 4 πανύψηλα στόπερ (Σεμέδο 1,89μ., Σισέ 1,97μ., Μπα 1,92μ., Μάρκοβιτς 1,86μ.) ο Ολυμπιακός κατάφερε να έχει σβελτάδα σε σκέψη και μυαλό που ήταν αφύσικη για τον συγκεκριμένο μέσο όρο ύψους. Αν μη τι άλλο θα παραμείνει κι αυτό ένα άλυτο ποδοσφαιρικό μυστήριο στους αιώνες…

7) Στεγανά και η ψυχολογία. Εκτός όλων των άλλων, αν μη τι άλλο αξίζει ένα (έξτρα) μεγάλο credit ο Μαρτίνς που υπέφερε επί 10 μέρες με τον σωρό των προβλημάτων αλλά φρόντισε να κρατήσει τα πάντα εντός του Ρέντη. Αντί να… κλαίει για τους παίκτες που έχανε, συγκεντρώθηκε σ’ αυτούς που απέμειναν και τους έφτιαξε την ψυχολογία ώστε να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News