Σαν σήμερα: Ο Βαλαώρας είδε την εφημερίδα, Κουκουλίτσιος, Μουσιάρης είχαν «φύγει»
Δημήτρης Κουκουλίτσιος, Δημήτρης Μουσιάρης, Γιάννης Βαλαώρας. Τρεις νέοι ποδοσφαιριστές είχαν λόγους να βιάζονται. Έγιναν πολλά και οι δύο σκοτώθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου 1979.
Η 6η Σεπτεμβρίου του 1979 ήταν μια μια βροχερή Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στη Λάρισα περίπου στις 12:30 το μεσημέρι, τρεις ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ, επιβιβάστηκαν σε ένα Citroen.
Ήταν ο 19χρονος Δημήτρης Κουκουλίτσιος, ο 20χρονος Δημήτρης Μουσιάρης και ο 21χρονος Γιάννης Βαλαώρας. Προορισμός τους η Αθήνα. Βιάζονταν να προλάβουν τη προπόνηση της Εθνικής Ελπίδων στην Αθήνα, στις 5 το απόγευμα. Ο Βαλαώρας, υπηρετούσε τη θητεία του στην Αεροπορία κι είχε μετατεθεί σε μονάδα στην Αθήνα.
Οι τρεις φίλοι και συμπαίκτες είχαν καθυστερήσει να αναχωρήσουν λόγω του Μουσιάρη. Έδινε εξετάσεις καθώς είχε μείνει μετεξεταστέος. Έπρεπε να πάρει το απολυτήριο του καθώς ως διεθνής είχε πλέον εξασφαλίσει την εισαγωγή του στη Γυμναστική Ακαδημία.
Ο Μουσιάρης ήταν και ο οδηγός, συνοδηγός ο Βαλαώρας ενώ στο πίσω κάθισμα βρισκόταν ο Κουκουλίτσιος. Οι άνθρωποι της Λάρισας βλέποντας τις κακές καιρικές συνθήκες πρότειναν στους παίκτες να φύγουν με λεωφορείο. Οι παίκτες δεν δέχθηκαν καθώς δεν θα προλάβαιναν την προπόνηση. Ο Μουσιάρης είχε βγάλει το δίπλωμά του μόλις πριν από τρεις μήνες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Μούσιαρης είχε πάρει το αυτοκίνητο από τον θείο του Ντάνη, ο οποίος όμως δεν ήθελε να τον αφήσει να οδηγήσει με κακό καιρό. Γι’ αυτό εκείνη την ημέρα του πήρε τα κλειδιά. Όμως ο νεαρός ποδοσφαιριστής είχε βγάλει άλλα.
Η σύγκρουση
Στο 111ο χιλιόμετρο, λίγο έξω από τη Θήβα, περίπου στις 4:30 το απόγευμα το αυτοκίνητο συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λαμίας. Ο Δημήτρης Μουσιάρης και ο Δημήτρης Κουκουλίτσιος σκοτώθηκαν ακαριαία. Ο Γιάννης Βαλαώρας υπέστη θλάση στον αυχένα. Ήταν αυτός που καθόταν στο πίσω κάθισμα όμως ο Κουκουλίτσιος στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου του ζήτησε να αλλάξουν θέσεις για να κοιμηθεί. Έτσι βρέθηκε συνοδηγός ο Βαλαώρας και ο Κουκουλίτσιος στο πίσω κάθισμα.
Επίσης, ο πατέρας του Κοκολίτσιου που ήταν οδηγός ταξί πρότεινε να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη για να μεταβούν αεροπορικώς καθώς η Ομοσπονδία είχε στείλει αεροπορικά εισιτήρια. Ο γιος του δέχθηκε, οι άλλοι δύο όχι.
Την ώρα της σύγκρουσης ο άτυχος Κουκουλίτσιος και ο Βαλαώρας είχαν κοιμηθεί. Ο δεύτερος ξύπνησε την άλλη μέρα στο δωμάτιο 306 του ΓΝΑ. Δεν θυμόταν τίποτα. Ένας επισκέπτης, του έδειξε μια εφημερίδα. «Άγιο είχες», του είπαν…
Ο Χρήστος Ταμπαξής το αργυρό μετάλλιο
2012: Ο Χρήστος Ταμπαξής κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S1 στους Παραολυμιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, κάλυψε την απόσταση σε 1:20.76, μην μπορώντας να ανταγωνιστεί τον Ουκρανό, Χενάντι Μπόικο, ο οποίος συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με 1.04.29.
2012: Ο Πασχάλης Σταθελάκος χαρίζει στην Ελλάδα το 8ο μετάλλιο στους 14ους Παραολυμιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Στον τελικό της σφαίρας κατηγορίας F40, ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Πεκίνου είχε βολή στα 12.78μ., που του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα. Το χρυσό μετάλλιο κατακτά ο Κινέζος Ζιμίνγκ Γουάνγκ, ο οποίος σημείωσε και νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 14.46, με τον Αλγερινό Χότσινε Γκερζούλι, να συμπληρώνει το βάθρο με 12.91.
2010: O Ομοσπονδιακός προπονητής του στίβου και πρώην προπονητής της Τασούλας Κελεσίδου, Κώστας Σπανίδης, σκοτώνεται σε ηλικία 51 ετών σε τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
1992: Ο Αλγερινός Noureddine Morceli καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του Μαροκινού Said Aouita (3:29.46) στα 1500μ με 3:28.86 σε διεθνές μήτινγκ στο Ριέτι της Ιταλίας.
1982: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κηρύσσει την έναρξη του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού (ΕΠΑ) εγκαινιάζοντας το ΟΑΚΑ μπροστά σε 70.000 θεατές δηλώνοντας: “το παραδίδω στην ελληνική και παγκόσμια νεολαία”.
1975: H Chris Evert κερδίζει τον πρώτο από τους 6 τίτλους της στο US Open νικώντας την Evonne Goolagong (4ος συνεχόμενος χαμένος τελικός US Open).
1963: Γίνεται το 100.000ό παιχνίδι της Major League στο μπέιζμπολ.
1960: Ο Αμερικανός Otis Davis σπάει πρώτος το φράγμα των 45″ στα 400μ με 44.9 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Η επίδοση είναι με χρονόμετρο χειρός ενώ η ανεπίσημη ηλεκτρονική γράφει 45.07.
1951: Η Maureen Connolly, γνωστή και ως “Little Mo” γίνεται η νεότερη τενίστρια που κερδίζει το πρώτο από τα 3 συνεχόμενα US Open σε ηλικία 16 ετών και εννέα μηνών.
1943: Σε ηλικία 16 ετών, ο Carl Scheib της Philadelphia γίνεται ο νεαρότερος παίκτης που εμφανίζεται σε αγώνα μπέιζμπολ.
Τραγωδία στο US Open
1920: Διεξάγεται ο τελικός του US Open μεταξύ του Bill Tilden και του Bill Johnston. Στο πέμπτο σετ ένα πολεμικό αεροπλάνο που πετάει από πάνω και φωτογραφίζει φάσεις του αγώνα πέφτει με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος και ο φωτογράφος.
Ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και ο Tilden, ένας από τους καλύτερους τενίστες, γνωστός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, κερδίζει τον αγώνα. Στην καριέρα του θα κερδίσει 10 Grand Slams και θα βρεθεί στο Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη από το 1920-25 και Νο 1 στην Αμερική από το 1920-29. Θα πεθάνει το 1953 στο Λος ‘Αντζελες.
1913: Η Arsenal εγκαινιάζει το Highbury, χωρητικότητας 38.500 θέσεων με νίκη επί της Leicester Fosse με 2-1. Το στάδιο θα χρησιμοποιηθεί από την λονδρέζικη ομάδα για σχεδόν έναν αιώνα (93 χρόνια) και ο τελευταίος αγώνας θα δοθεί την 7η Μαϊου 2006 εναντίον της Wigan Athletic.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'