Ιράν: Ο σταρ που λέει «αν είναι μουσουλμάνοι, κάνε με άπιστο», το ποδόσφαιρο που φοβάται κι ο Χατζισαφί

ΑΠΕ

Το ποδόσφαιρο που φοβάται να μιλήσει για την Μαχσά Αμινί, ο Εχσάν Χατζισαφί της ΑΕΚ, αναρτήσεις που ανεβοκατεβαίνουν και ο Σαρντάρ Αζμούν της Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν έφερε την αλλαγή έδρας του φιλικού με την Ουρουγουάη (1-0 υπέρ των Ιρανών). Επελέγη το Ζανκτ Πέλτεν της Βιέννης για τη διεξαγωγή του αγώνα, ο οποίος επρόκειτο να γίνει στο Ιράν. Στη διάρκεια του αγώνα, μεταξύ των 150 Ιρανών που βρέθηκαν στο γήπεδο ήταν και δύο οι οποίοι σήκωσαν μια φωτογραφία της Μαχσά Αμινί προκαλώντας άμεση παρέμβαση της αστυνομίας
Την Τρίτη (27/9, 17:30) το Ιράν αντιμετωπίζει και πάλι στην Αυστρία, τη Σενεγάλη σε φιλικό αγώνα.

Η Μαχσά Αμινί στα 22 της έφυγε από τη ζωή πριν από δέκα ημέρες. Τούφες από τα μαλλιά της αποκαλύφθηκαν από το χιτζάπ, άνδρες με πολιτικά της θρησκευτικής αστυνομίας -υπάρχει και τέτοια- την έβαλαν σε ένα βαν, την πήγαν στα κρατητήρια, ένας Θεός ξέρει τις της έκαναν και μια ημέρα αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο.

Η Αμινί έγινε σύμβολο, το Ιράν βράζει, σε όλο τον κόσμο γίνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και το ποδόσφαιρο μοιάζει να προσπαθεί, δειλά και εμφανώς τρομαγμένο ως οργανισμός, να μην σφυρίζει αδιάφορα.

Μια θυσία για μια τρίχα σε μια Ιρανή γυναίκα…

Ο Σαρντάρ Αζμούν, διεθνής με το Ιράν, ποδοσφαιριστής της Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι αυτός που μέσω των social media ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας. Σε story στο Instagram -με 4,8 εκατομμύρια ακόλουθους- ξέσπασε:

«Λόγω των κανόνων της Εθνικής Ομάδας, δεν μας επιτρέπουν να πούμε τίποτα μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προπονητικού μας καμπ, αλλά δεν μπορώ πλέον να ανεχτώ τη σιωπή. Αν θέλουν να με κόψουν από την ομάδα είναι απλά μια θυσία για μια τρίχα σε μια Ιρανή γυναίκα. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαγραφεί αυτή η ανάρτηση. Ντροπή σε όλους πόσο εύκολα δολοφονείτε ανθρώπους. Ζήτω οι Ιρανές γυναίκες».

Ο Αζμνούν δεν αναφέρει τυχαία ότι δεν πρόκειται να διαγραφεί η ανάρτησή του. Σε άλλη ανάρτησή του είχε γράψει: «Αν είναι μουσουλμάνοι, Κύριε μου, κάνε με άπιστο#Mahsa_Amini». Το συγκεκριμένο μήνυμα όμως εξαφανίστηκε λίγο αργότερα.

Ο Αλιρέζα Γιάχανμπας της Φέγενορντ και ο Εχσάν Χατζισαφί της ΑΕΚ

Επίσης, σύμφωνα με τη Daily Mail, οι αρχηγοί της Εθνικής ομάδας του Ιραν, ο Αλιρέζα Γιάχανμπας της Φέγενορντ και ο Εχσάν Χατζισαφί της ΑΕΚ, έκαναν σχετικές αναρτήσεις στα Social Media. Όμως και οι δύο φέρονται να «αναγκάστηκαν» να τις κατεβάσουν και φυσικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στους λογαριασμούς τους.

Ο πρώην αστέρας της Μπάγερν Μονάχου, Αλί Καρίμι, βρέθηκε στο μέτωπο των διαδηλώσεων κατά των ιρανικών αρχών. «Δεν αναζητώ καμία πολιτική θέση ή εξουσία. Αναζητώ μόνο την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία όλων των Ιρανών – σε όλη τη μεγάλη και αχανή γη μας», είπε ο Αλί Καρίμι.

Έχει κάνει δεκάδες αναρτήσεις υπέρ των διαμαρτυριών και κατά του καθεστώτος και ρίχνοντας φως στη βαρβαρότητα με την οποία οι αρχές αντέδρασαν στις διαμαρτυρίες.

Ανάλογες αναρτήσεις έχει κάνει και ο Αλί Νταεΐ, ποδοσφαιρική μορφή στο Ιράν, διεθνής επιθετικός μετέπειτα προπονητής και της Εθνικής ομάδας. Τόσο για τον Καρίμι όσο και για τον Νταεΐ υπάρχουν πληροφορίες ότι απαγορεύτηκε η αναφορά των ονομάτων τους για οποιοδήποτε λόγο στην Ιρανική τηλεόραση.

«Αντί να παρηγορείτε και να ζητάτε συγγνώμη για τα λάθη σας – κάνετε τους ανθρώπους να σας μισούν περισσότερο. Ντροπή για την ατιμία και τις σατανικές ενέργειές σας», διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος θρύλος του ιρανικού ποδοσφαίρου, ο Mehdi Mahdavikia.

Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για ελάχιστες αντιδράσεις από τον χώρο του ποδοσφαίρου που τρομάζει να… μιλήσει και την ίδια ώρα κάποιοι τρέμουν τη δύναμή του και το ενδεχόμενο να αντιδράσει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News