SERIE A: Αυτό είναι το πλάνο σωτηρίας του ιταλικού ποδοσφαίρου

Οι σύλλογοι της Serie A έχασαν από την πανδημία περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και τώρα ζητούν διευκολύνσεις.

Το ιταλικό ποδόσφαιρο εκπέμπει SOS προς την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Τόσο ο πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, όσο κι ο πρόεδρος της λίγκας, Πάολο Νταλ Πίνο, ζήτησαν την λήψη δραστικών μέτρων και γρήγορα προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του calcio. Στην ανάλυση της εταιρίας PwC για τον αντίκτυπο της πανδημίας, πάνω στην οποία βασίζονται παράγοντες, καταγράφονται απώλειες 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της Covid-19. Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση είναι δέκα.

Τα αιτήματα

Οι ομάδες ζητούν την αναβολή πληρωμών φόρων και άλλων χρεώσεων για κάποιο διάστημα και στην συνέχεια την πληρωμή τους σε πολλές δόσεις. Έπειτα, θέλουν να σταματήσει να ισχύει ως το 2023 το Διάταγμα που τους απαγορεύει να διαφημίζουν στοιχηματικές εταιρίες. Το 2018, την τελευταία ολόκληρη χρονιά που είχαν τη δυνατότητα έβαλαν στα ταμεία τους 100 εκατομμύρια ευρώ από τέτοιες συνεργασίες. Από την κυβέρνηση περιμένουν και διευκολύνσεις στην συμμετοχή σε προγράμματα λήψης κρατικών χορηγιών. Να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε πολλές δόσεις χρέη του παρελθόντος προς το κράτος που ανέρχονται σε 400 με 600 εκατομμύρια ευρώ. Επιθυμούν να συμψηφιστεί το ποσό που θα δίνουν σε φόρους μ’ εκείνο που πρέπει να καταβάλλουν από τα εισιτήρια και λοιπές χρεώσεις προς τα μέλη τους. Θεωρούν πως θα γλιτώσουν συνολικά πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων έχει να κάνει με ελαφρύνσεις στη φορολογία των συμβολαίων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ηλικίας από 18 ως 23 ετών. Να δημιουργηθεί ένα fund για την σωτηρία του ιταλικού ποδοσφαίρου με χρήματα που θα προέρχονται από το 1% του συνολικού τζίρου των στοιχηματικών εταιριών που λειτουργούν στην Ιταλία από τα ιταλικά αθλητικά event που προσφέρουν. Μόνο το 2020 θα τους απέφερε 97 εκατομμύρια ευρώ. Στη Γαλλία ήδη ισχύει κάτι παρόμοιο. Το άνοιγμα των γηπέδων σε ποσοστό 100%. Διευκολύνσεις στη διαδικασία πώλησης των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων της Serie A εντός και εκτός Ιταλίας (π.χ. να αρθούν οι περιορισμοί σε έτη, να μειωθούν κάποιοι φόροι) και τέλος να μειωθεί η γραφειοκρατία στις διαδικασίες κατασκευής νέων γηπέδων.

Η αντίδραση

Σε μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, υπάρχουν ανάμεικτες αντιδράσεις στις απαιτήσεις των ομάδων, που είναι ενωμένες σ’ αυτή την προσπάθεια ακόμη και εκείνες που είχαν διαφορές με τις «μεγάλες» όπως η Γιουβέντους, η Ίντερ και η Μίλαν, λόγω της συμμετοχής τους στην Super League. Ωστόσο, ο Γκραβίνα δήλωσε κάτι που δείχνει πως η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σκέφτεται σοβαρά τα όσα ζήτησαν οι ομάδες. «Η κρίση των συλλόγων και η έλλειψη ρευστότητας έχει γονατίσει έναν τομέα που μπορεί να συμβάλλει (μέσω των φορών) πολύ σημαντικά στην ανάκαμψη της χώρας». Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις, αφού οι πολιτικοί μελετήσουν την ανάλυση και καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News