Μάντσεστερ Σίτι: Επενδύει στο ρομαντισμό με την Ιστορία που γράφει

Ο πρώτος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι που έκανε χατ τρικ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 6-3 της Κυριακής, μετά τον Δεκέμβριο του 1970, δεν ήταν ένας, αλλά δύο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα το 2013. Η Σίτι το είχε πάρει την προηγούμενη χρονιά, με το περίφημο 3-2 επί της ΚΠΡ και το διάσημο γκολ του Κουν Αγουέρο, αλλά και την μπλούζα «Why Always Me?», που φορούσε ο Μάριο Μπαλοτέλι.

Αυτή η χρονιά του πρωταθλήματος, με τους «κόκκινους διαβόλους» να βασίζονται στον Ρόμπιν φαν Πέρσι και τον Γουέιν Ρούνεϊ, ήταν και η τελευταία του Άλεξ Φέργκιουσον στο ποδόσφαιρο. Από τότε έχουν περάσει εννιά σεζόν στην Premier League και ήδη παίζεται η δέκατη.

Εξαιρουμένων των οκτώ βαθμών διαφορά που τώρα η Σίτι απέχει της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τις προηγούμενες εννιά αγωνιστικές περιόδους η συνολική απόσταση που δημιουργήθηκε ήταν… 153 βαθμοί! Σε εννιά πρωταθλήματα, οι «πολίτες» έκαναν 51 νίκες περισσότερες από τους συντοπίτες τους. 51! Η διαίρεση είναι εξίσου συναρπαστική: βγάζει ένα μέσο όρο 17 βαθμών περισσότερων ανά χρόνο.

Ένα από τα ζητήματα που ενσκήπτουν από αυτήν την ανωτερότητα, είναι το εξής: πότε θα ξεκινήσουν να λογίζουν τη Σίτι ισοϋψή με τη Γιουνάιτεντ ως διαχρονική αξία στο ποδόσφαιρο; Εννιά χρόνια είναι πάρα πολλά και τα έξι πρωταθλήματα την τελευταία δεκαετία, ακόμα περισσότερα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απολαυεί έναν εθνικό σεβασμό, πολύπτυχο, ενώ η Σίτι δεν έχει ξεκολλήσει ακόμη από την ταμπέλα του νεόπλουτου, αν και δεν είναι το μόνο παράδειγμα που έχει Άραβες ή… Αμερικανούς ιδιοκτήτες.

Το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν με προπονητή τον Άλεξ Φέργκιουσον, το 2013

Η Γιουνάιτεντ υπερτερεί από όλες τις αγγλικές ομάδες -ενδεχομένως πλην της Λίβερπουλ αλλά και αυτό είναι συζητήσιμο- σε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: το ένα είναι η αεροπορική τραγωδία του 1958 στο Μόναχο και το δεύτερο, το Κύπελλο Πρωταθλητριών που κατέκτησε το 1999 στη Βαρκελώνη.

Η πρώτη περίπτωση έχει από μόνη της όλα τα στοιχεία μίας ιστορίας ανάνηψης. Ο Ματ Μπάσμπι επιβίωσε από το αεροπορικό, το ίδιο και ο Μπόμπι Τσάρλτον, αλλά το κυριότερο είναι ότι η Γιουνάιτεντ αλίευσε τον Τζορτζ Μπεστ. Η ίδια η παρουσία του έδωσε μια σημαντική ποπ αίσθηση και κυρίως έκανε ένα κατά κύριο λόγο συντηρητικό οργανισμό να μοιάζει ιδιαιτέρως προοδευτικός.

Ο Μπεστ έβγαζε τη γλώσσα στα συντηρητικά ήθη και αυτό μπορεί να είχε συνέπειες για τη δική του ζωή, ταυτοχρόνως, όμως, ήταν πολύ σημαντικό για το προφίλ του συλλόγου, που περιείχε κάτι το ιδιαιτέρως αγγλικανικό.

Συγχρόνως, οι προφητείες ήταν ανατριχιαστικές. Οι φερόμενες ως δηλώσεις του Ματ Μπάσμπι, ότι «σε πέντε χρόνια θα κερδίσουμε τον πρώτο τίτλο μας» και «σε δέκα χρόνια θα κατακτήσουμε το Κύπελλο Πρωταθλητριών», απέκτησαν ειδικό βάρος όταν η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας το 1963, με το 3-1 επί της Λέστερ, ενώ πήρε το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά το 1968 στο Γουέμπλεϊ, με το 4-1 επί της Μπενφίκα.

Ακόμα και σκοτεινές στιγμές, όπως ο υποβιβασμός στην Championship το 1974, ο οποίος διανθίστηκε με το γκολ του Σκωτσέζου Ντένις Λο, ενός εκ των πρώην και πλέον αξιοσέβαστων παικτών της Γιουνάιτεντ, ο οποίος έκλαψε μετά το 1-0 της Σίτι στο «Ολντ Τράφορντ» στις 27 Απριλίου, αξίωναν αγάπη και φροντίδα.

Ο τελικός του Champions League το 1999 και τα γκολ των αλλαγών του Φέργκιουσον, Τέντι Σέριγχαμ και Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, στο 2-1 επί της Μπάγερν Μονάχου στη Βαρκελώνη, 31 χρόνια μετά το ένα και μόνο Πρωταθλητριών της Γιουνάιτεντ και ανήμερα της 90ής επετείου από τη γέννηση του Ματ Μπάσμπι, στις 26 Μαΐου, γέμισε την ατμόσφαιρα με εξώκοσμα στοιχεία και ήταν υπεραρκετός για να συνεχιστεί ο θρύλος της.

Η Γιουνάιτεντ ταυτίστηκε με την εκκίνηση της Premier League, τη «Fergie Time», ήτοι τα γκολ αργά στο ματς, γενικώς με μια αίσθηση ανωτερότητας, η οποία υπήρχε και γιγαντώθηκε με τις νίκες της.

Δύο χατ τρικ για τη Μάντσεστερ Σίτι ύστερα από 52 χρόνια

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει, στην πραγματικότητα, να προτάξει δέκα χρόνια, μία εποχή η οποία είναι ήδη ενεργή, δεν γίνεται να εκτιμηθεί. Οι περισσότεροι Άγγλοι αναλυτές εκτιμούν ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό ώστε να μπει στη συζήτηση για την ιστορική αξία, ενδεχομένως μία χρονιά που θα κάνει ό,τι η Λίβερπουλ δεν έκανε πέρυσι, δηλαδή θα πάρει έξι τίτλους.

Η Μάντσεστερ Σίτι κάνει ό,τι είναι δείγμα μεγάλης ομάδας: κρατά τους παίκτες της

Επιπλέον, αδικείται σφόδρα από το γεγονός ότι έχει ισχυρή λαϊκή βάση και αυτό δεν της αναγνωρίζεται. Φυσικά δεν υπάρχουν οι «οπαδοί των τίτλων», όπως, παραδείγματος χάρη, συνέβη στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα από το 2008 και έπειτα, ενώ εκτιμάται ότι στο Μάντσεστερ οι περισσότεροι είναι με τη Σίτι.

Έχει τον ίδιο προπονητή, Πεπ Γκουαρδιόλα, εδώ και έξι χρόνια, ο Κέβιν ντε Μπρόινε φοράει τη φανέλα της από το 2015, ο Τζον Στόουνς και ο Ιλκάι Γκούντογκαν από το 2016, ο Μπερνάρντο Σίλβα και ο Έντερσον από το 2017, χρονιά που ανέβηκε στην πρώτη ομάδα από την ακαδημία ο Φιλ Φόντεν, ενώ το 2018 έφτασε ο Ριγιάντ Μαχρέζ. Πήρε τον Έρλινγκ Χάαλαντ στη θέση του Γκαμπριέλ Ζεσούς, αλλά ήταν μία μεταγραφή που χρειαζόταν, εν τέλει.

Ο Χάαλαντ δεν είναι σοβαρός. Έχει βάλει 17 γκολ ήδη μέσα στη σεζόν και έχει σκοράρει σε εννιά από τα 11 παιχνίδια του με τη Σίτι. Σε περίπτωση που συνεχίσει σε αυτόν το ρυθμό και με 14 γκολ σε 8 ματς πρωταθλήματος, θα γίνει ο παίκτης που έφτασε πιο γρήγορα τα 50 γκολ στην Premier League από οποιονδήποτε άλλον και μάλιστα με απόσταση.

Είναι τερατικό να λέγεται, αλλά μπορεί να το κάνει και μέσα σε… αυτήν τη σεζόν. Αν μετριόταν για πλάκα τι θα έκανε σε περίπτωση που σκόραρε 14 γκολ ανά 8 ματς μέχρι το τέλος, θα έφτανε τα… 66,5 γκολ. Σε όλες τις διοργανώσεις, δε, θα μπορούσε να ξεπεράσει τα… 80!

Ο Νορβηγός έκανε το τρίτο χατ τρικ του σε ματς πρωταθλήματος στο «Etihad», ύστερα από εκείνα στο 4-2 με την Κρίσταλ Πάλας στις 27 Αυγούστου και το 6-0 με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στις 31 του ίδιου μήνα. Αλλά αυτό εδώ είναι πολύ πιο ενδιαφέρον.

Το αυτονόητο είναι ότι σημειώνεται σε ένα… darby, δηλαδή ένα τοπικό παιχνίδι με τη Γιουνάιτεντ. Το ίδιο σημαντικά, λοιπόν, είναι τα τρία γκολ που πέτυχε ο Φιλ Φόντεν. Όμως, ούτε αυτό φτουρά μπροστά στο στατιστικό ότι ο τελευταίος ποδοσφαιριστής της Σίτι που έκανε χατ τρικ επί της Γιουνάιτεντ ήταν ο Φράνσις Λι και πως αυτό επετεύχθη στις 12 Δεκεμβρίου του 1970.

Ο Λι σκόραρε τρία γκολ στη νίκη με σκορ 1-4 στο «Ολντ Τράφορντ» και από τότε, δηλαδή πριν 52 χρόνια παρά σχεδόν δύο μήνες, ουδείς άλλος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα των «πολιτών» τα έχει καταφέρει. Το κατόρθωσαν δύο… 22χρονοι την ίδια μέρα, κάτι που αναδεικνύει και την εμβέλεια του ίδιου του οργανισμού.

Το χατ τρικ εν γένει σε αυτά τα παιχνίδια είναι σπάνιο. Το τελευταίο έγινε στις 10 Νοεμβρίου 1994, όταν ο Ουκρανός Αντρέι Καντσέλσκις έβαλε τρία γκολ στο «Ολντ Τράφορντ», στην επιβλητική νίκη, 5-0, των «διαβόλων».

Έρικ Τεν Χαγκ και Πεπ Γκουαρδιόλα μετά τη λήξη του ντέρμπι στο «Etihad»

Η Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι απλώς μία ομάδα που δημιουργήθηκε με τα χρήματα. Τα λεφτά ήταν ο κύριος λόγος που κατέφθασαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών στο Μάντσεστερ για λογαριασμό της.

Αλλά θέλει ιδιαίτερη ικανότητα να μπορείς να κρατάς ανθρώπους για χρόνια μαζί σου. Το έκανε η Μπαρτσελόνα με τους παίκτες που βγήκαν από τις ακαδημίες της, το έκανε η Γιουνάιτεντ με τη γενιά του ’92, το έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης με σχεδόν ολόκληρο τον κορμό της την προηγούμενη δεκαετία. Δεν αποτελεί μόνο το εχέγγυο της επιτυχίας, αλλά συνοδεύεται και από τον καθολικό σεβασμό.

Ο νεόπλουτος δεν είναι μόνο εκείνος που τα βρήκε, αλλά και αυτός που τα σπατάλησε ασύδοτα. Ένας τρόπος ζωής που η Μάντσεστερ Σίτι, ίσως λόγω της οπαδικής βάσης της, δεν προτίμησε. Γι’ αυτό, κιόλας, παρ’ ότι χρειάζεται πολλά περισσότερα για να φτάσει τη Γιουνάιτεντ σε αναγνωρισιμότητα, έχει μειώσει την απόσταση που τους χωρίζει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News