Σαν σήμερα: Ο φορ που τρέλανε την Ελλάδα, 25 ετών παραλίγο να χάσει το πόδι του στις Σέρρες

Eurokinissi

Ο Ρομπέρτο Καλκατέρα του Εθνικού που τρέλανε την Ελλάδα, στα 25 του παραλίγο να χάσει το πόδι του στις Σέρρες.

«Αέρα, αέρα, Ρομπέρτο Καλκατέρα». Ρομπέρτο Καλκατέρα η Μπόμπο. Ο Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής, που έκανε την Ελλάδα να παραμιλά μαζί του. Ο σέντερ φορ που λατρεύτηκε στον Εθνικό Πειραιώς, έζησε το δράμα του με τον τραυματισμό που ουσιαστικά του έκοψε το ποδόσφαιρο στα 25 του αν και προσπάθησε μέχρι τα 30. Σήμερα ζει στην πατρίδα του διευθύνοντας ακαδημία ποδοσφαίρου και την προσωπική φάρμα του.

Γεννημένος το 1950 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στη Libertad Fútbol Club. Στα 14 του ήταν στην πρώτη ομάδα και το 1970 δόθηκε στην Νασιονάλ του Μοντεβιδέο. Έμεινε στη Νασιονάλ έως το 1974, δόθηκε δανεικός για έξι μήνες στην C.A. Cerro και «μετακόμισε» στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974 για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς.

Ήταν ο πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική την πρώτη του σεζόν, σημειώνοντας 20 γκολ. Ο Εθνικός τερμάτισε στην 4η θέση, μόλις ένα βαθμό πίσω από την τρίτη που οδηγούσε στην Ευρώπη. Η δεύτερη σεζόν όμως ήταν εφιαλτική.

Στις 5 Οκτωβρίου 1975, ο Εθνικός νικά με 4-1 στις Σέρρες αλλά ο Ρομπέρτο Καλκατέρα τραυματίζεται βαριά στον μηρό στο 7ο λεπτό από τον αντίπαλο τερματοφύλακα Τζάκοβιτς. «Εν ψυχρώ με έφαγε ο Γιουγκοσλάβος», θα δηλώσει την άλλη μέρα ο Ρομπέρτο Καλκατέρα.

Ο μεγαλομέτοχος του Εθνικού Δημήτρης Καρέλλας θα τον μεταφέρει στο Λονδίνο μπροστά στον κίνδυνο να «χάσει» το πόδι του αλλά τελικά ο Ουρουγουανός φορ θα αναγκαστεί ουσιαστικά να τερματίσει την καριέρα του. Επέστρεψε για τη σεζόν 1979–80, παίζοντας σε επτά αγώνες πριν αποσυρθεί. Ακόμα και σήμερα δυσκολεύεται να περπατήσει.

Πεθαίνει ο Στιβ Τζομπς

2011: O Στιβ Τζομπς, ο συνιδρυτής το 1976 με τον παιδικό του φίλο, Στηβ Βόζνιακ της Apple, και δημιουργός τεχνολογικών επιτευγμάτων όπως ο Apple II, ένας από τους πρώτους σε πωλήσεις προσωπικός υπολογιστής, το iPhone, το iPad, το iPod, το iMac και το iTunes πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος, που τον είχε υποχρεώσει να αποχωρήσει από το τιμόνι της Apple στις 24 Αύγουστου 2011.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα τον χαρακτηρίσει ως “τον κορυφαίο εφευρέτη μετά τον Έντισον γιατί έφερε τον κόσμο στα δάχτυλά μας”.

2007: Η 32χρονη Marion Jones δηλώνει ένοχη παραδεχόμενη ότι είχε πει ψέματα σχετικά με την χρήση στεροειδών στην υπόθεση BALCO και ταυτόχρονα ανακοινώνει την αποχώρησή της από τους στίβους. Τρεις ημέρες μετά θα παραδώσει τα 5 μετάλλια (3 χρυσά και 2 χάλκινα) που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

2003: Ο 24χρονος τερματοφύλακας της Στουτγκάρδης Timo Hildebrand φτάνει τα 825 λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ σε αγώνα της μπουντεσλίγκα (Στουτγκάρδη-Κολονία 0-0) καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Oliver Kahn (802 λεπτά).

1997: Πεθαίνει στο Γηροκομείο Αθηνών σε ηλικία 97 ετών ο Παντελής Καραγιάννης, ένας από τους ιδρυτές του ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ της Πόλης και μετέπειτα της ΑΕΚ το 1924 μαζί με τους αδερφούς Ιωνά και τον Κώστα Σπανούδη.

Ρεκόρ ο Κούρος

1997: Ο Γιάννης Κούρος κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο των 24 ωρών διανύοντας απόσταση 303,506 χιλιομέτρων στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας

1995: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 52 ετών ο οδηγός ράλλυ Κώστας Φερτάκης που αγωνίζεται ανελλιπώς από το 1970 με μεγαλύτερη επιτυχία την πέμπτη θέση στη γενική του Ακρόπολις (1986) μαζί με τον Στρατή “Στρατισίνο” Χατζηπαναγιώτου.

1994: Το ΝΒΑ μικραίνει την απόσταση του 3πόντου σε 22 πόδια, δηλαδή 6.71 μέτρα.

1990: Ο Δημήτρης Σαραβάκος πετυχαίνει 5 γκολ με την Εθνική Ελλάδος στον φιλικό αγώνα με την Αίγυπτο 6-1, επίδοση που λίγοι ευρωπαίοι σκόρερς έχουν πετύχει.

1975: Ο Niki Lauda ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1. Θα το καταφέρει ακόμη δύο φορές, το 1977 και το 1984.

1974: Ο Αμερικανός David Kunst ολοκληρώνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας καλύπτοντας 14.450 μίλια σε 4 χρόνια αλλάζοντας 21 ζευγάρια παπούτσια.

Οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες

1951: Ξεκινούν οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που θα ολοκληρωθούν στις 20/10. Η ιδέα για την διοργάνωσή τους οφείλεται στον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, αντιπρόεδρο της ΔΟΕ και στους Άγγελο Βολανάκη, μόνιμο κάτοικο Αλεξανδρείας και Ιωάννη Κετσεά, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, μετέπειτα ΕΟΕ. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει με 13 μετάλλια (3 χρυσά, 7 αργυρά και 3 χάλκινα).

1946: Η Newcastle United ισοφαρίζει το ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς τερμάτων σε έναν αγώνα της Stockport County απέναντι στην Halifax Town το 1934 όταν σημειώνει νίκη με 13-0 εναντίον της Newport County σε αγώνα της Β’ Κατηγορίας της Αγγλίας.

1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει τους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου παρουσία και του Τούρκου πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξαναγεμίζει το Παναθηναϊκό Στάδιο. Την πρωτοβουλία για τους αγώνες αυτούς πήρε το 1928, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Μιχάλης Ρινόπουλος. Ο επικοντιστής του ΠΑΟ Αργύρης Καραγιάννης γίνεται ο πρώτος Έλληνας βαλκανιονίκης.

1926: Ξεκινάει η λειτουργία της πρώτης σχολής διαιτητών από την ΕΠΣ Μακεδονίας.

1925: Το περιοδικό “TIME” φιλοξενεί στο εξώφυλλό του τον 22χρονο Harold (Red) Edward Grange των Chicago Bears και μετέπειτα των NY Yankees, τον σημαντικότερο παίκτη του αμερικανικού football. Η αναγνώριση έρχεται ενα σχεδόν χρόνο μετά την κορυφαία απόδοσή του εναντίον του Michigan.

1919: Ο Enzo Ferrari κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων που θα φέρει το όνομά του.

1918: Ο Γάλλος αεροπόρος και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεο, Roland Garros, πεθαίνει σε ηλικλια 30 ετών, όταν το αεροσκάφος του καταρίπτεται κοντά στο Βουζιέρ των Αρδενών. Το 1920 το γήπεδο τένις, στο οποίο διεξάγεται ένα από τα τέσσερα τουρνουά grand slam, το “Stade de Roland Garros”, θα πάρει το όνομά του, παρ’ όλο που ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ παίκτης του τένις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News