Ολυμπιακός: Οι πέντε κινήσεις με τις οποίες ο Μίτσελ μπορεί να γυρίσει την παρτίδα!

EUROKINISSI

Τα δύο πρόσωπα του Ολυμπιακού στον Ηράκλειο μπορούν να αποτελέσουν για τον Μίτσελ το ιδανικό εγχειρίδιο απόδρασης των πρωταθλητών από την αγωνιστική τους κρίση μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ!

Αν έριχνε κανείς μια ματιά στο… καφενείο των social media στο ημίχρονο της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ, το «κράξιμο» που έτρωγε ο Μίτσελ δεν περιγράφεται…

Αν πάλι άνοιγε το κινητό ή τον υπολογιστή του στο τέλος του αγώνα, θα διάβαζε για «καρδιές», «ψυχάρες», «κινήσεις-ματ» από τον πάγκο!

Το έχουμε ξαναπεί. Άβυσσος η ψυχή του μέσου Έλληνα οπαδού, ειδικά εκείνου που συχνάζει στο ποδοσφαιρικό καφενείο της απόλυτης παράνοιας που ονομάζεται… Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Με μια πιο ψύχραιμη ματιά σε όσα συνέβησαν στο Ηράκλειο, ενδεχομένως το συγκεκριμένο παιχνίδι να αποτελεί για τον Μίτσελ ό,τι πιο διδακτικό μπορούσε να του συμβεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Ουσιαστικά «φωτογράφισε» στον Ισπανό τεχνικό τη… συνταγή απόδρασης των πρωταθλητών από την αγωνιστική κρίση που βρίσκονται και την επιβίωσή τους μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ.

Παράλληλα θαρρείς και αποτέλεσε για τον προπονητή του Ολυμπιακού ένα εγχειρίδιο κανονισμών για το τι πρέπει να κάνει και τι όχι στον δύσκολο μήνα που ακολουθεί.  Ένα εγχειρίδιο που περιλαμβάνει πέντε βασικές εντολές!

1.Τέλος οι πειραματισμοί

Η εντελώς άστοχη χρησιμοποίηση του Ανδρέα Ντόϊ σε διαφορετική θέση από αυτή που αγωνίζεται στα περισσότερα παιχνίδια του στην β’ ομάδα του Ολυμπιακού (στόπερ αντί αμυντικό χαφ) ουσιαστικά «φώναξε» στον Μίτσελ… τέλος οι πειραματισμοί.

Ναι, προφανώς ο Ισπανός θα κληθεί να κάνει και δοκιμές εν μέσω επίσημων υποχρεώσεων (είτε εξαιτίας τραυματισμών, είτε λόγω των περιορισμών της ευρωπαϊκής λίστας), αλλά αυτές επιβάλλεται να είναι περιορισμένες και αναγκαστικές. Ο Ολυμπιακός πρέπει σιγά – σιγά να ξεκινήσει από τα απλά και κυρίως να βρει συγκεκριμένες σταθερές για να χτίσει γύρω τους το παιχνίδι του.

2.Μονιμοποίηση του Εμβιλά σε θέση στόπερ

Το έδειξε το πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Καραμπάγκ, το πιστοποίησε το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ. Ο Γιαν Εμβιλά είναι αυτή τη στιγμή πολύ πιο απαραίτητος στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού κι ας πρέπει να βρεθεί τρόπος για να καλυφθεί το κενό του στη θέση «6».

Η παρουσία του Γάλλου στο κέντρο της άμυνας μοιάζει να σουλουπώνει κάπως τα κακώς κείμενα που χαρακτηρίζουν την «ερυθρόλευκη» οπισθοφυλακή από το ξεκίνημα της σεζόν και δίνει μεγαλύτερη ηρεμία και αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του.

Στη μεσαία γραμμή ο Μίτσελ έχει παίκτες να βρει λύσεις. Στο πρωτάθλημα υπάρχει ο Σαμασέκου, στην Ευρώπη θα κληθεί να καταφύγει σε σχήματα με δύο οκτάρια λίγο οπισθοχωρημένα (π.χ. Ίνμπομ με Μπουχαλάκη ή Κούντε). Αν πιστεύει τόσο πολύ τον Ντόι, ας τον ενεργοποιήσει στη φυσική του θέση και όχι σε αυτή του κεντρικού αμυντικού.

Η ουσία δεν αλλάζει: Με τον Εμβιλά στόπερ, η μεσαία γραμμή λειτούργησε. Με τον Εμβιλά στα χαφ, η άμυνα του Ολυμπιακού… βάρεσε διάλυση. Και με την Καραμπάγκ και με τον ΟΦΗ!

3. Επένδυση στη μεσοεπιθετική ποιότητα του ρόστερ

Μπορεί ο Ολυμπιακός να βελτιώσει κι άλλο την αμυντική του λειτουργία, παράλληλα με τη μετατόπιση του Εμβιλά στο κέντρο της άμυνας; Δεν είναι απλή η εξίσωση. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» είναι να επενδύσουν περισσότερο στη δεδομένη ατομική ποιότητα των μεσοεπιθετικών τους.

Ο Μίτσελ επιβάλλεται να μονιμοποιήσει σχήματα με τρεις τεχνίτες και μπαλαδόρους ποδοσφαιριστές πίσω από τον φουνταριστό φορ. Στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν νοείται να μην ξεκινούν στην ενδεκάδα Χάμες και Μπιέλ. Ποιος θα είναι ο τρίτος; Υπάρχει ο Γκάρι Ροντρίγκες, υπάρχει ο Γιώργος Μασούρας, υπάρχουν επιλογές όπως ο Βαλμπουενά, ο Φορτούνης. Με τη μονιμοποίηση του Μπακαμπού σε ρόλο φουνταριστού, υπάρχει ακόμη και ο Ελ Αραμπί (όταν επιστρέψει) που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί λίγο έξω από την αντίπαλη περιοχή πίσω από τον κεντρικό επιθετικό.

Μόνο αν ο Ολυμπιακός επενδύσει στην επίθεσή του, μπορεί να γυρίσει την παρτίδα. Όσο κι αν βελτιωθεί η αμυντική του λειτουργία, είναι αδύνατο μέσα σε ένα μήνα να μεταμορφωθεί σε «όπλο» του πρωταθλητή. Θα εξακολουθήσει να έχει προβλήματα, απλά ζητούμενο είναι να περιοριστούν…

4. Να βρει ο Μίτσελ ένα σύστημα που ταιριάζει στο ρόστερ και να δουλέψει σε αυτό…

Ο Ολυμπιακός δεν αντέχει να αλλάζει διαρκώς πρόσωπα και διατάξεις. Χρειάζεται σταθερές. Και αυτή τη στιγμή το σχήμα που μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στους «ερυθρόλευκους» – βάσει των ιδιαιτεροτήτων του ρόστερ τους – είναι ένα 4-2-3-1. Η παρουσία ενός πολυμορφικού μέσου όπως ο Ίνμπομ Χουάνγκ στη μεσαία γραμμή (ενός παίκτη δηλαδή που μπορεί να φέρνει ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση) δίνει στον Μίτσελ την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσει τέσσερις πιο επιθετικογενείς παίκτες στην ενδεκάδα του.

5. Να μπει μέτρο στο ροτέισον…

Ο Μίτσελ δεσμεύτηκε ότι θα δουλέψει με 24 παίκτες τη μέρα που παρουσιάστηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Αντ’ αυτού στα τρία πρώτα του παιχνίδια στον Ολυμπιακό, ο Ισπανός έχει χρησιμοποιήσει ήδη… 22, χωρίς να υπολογίζουμε τους τερματοφύλακες! 22 παίκτες χρησιμοποιούν οι κανονικές ομάδες σε μια ολόκληρη σεζόν, όχι… σε μία εβδομάδα!

Ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να επιστρέψει εδώ και τώρα σε μια νορμάλ ποδοσφαιρική κανονικότητα. Να βρει σταθερές κολώνες της ενδεκάδας του που θα βγαίνουν από αυτή μόνο σε περίπτωση που οι μετρήσεις της φυσικής κατάστασής τους παραπέμπουν σε αυξημένο κίνδυνο μυϊκού τραυματισμού, ή επειδή διέρχονται περίοδο ντεφορμαρίσματος.

Δεν αντέχει άλλο ο Ολυμπιακός τη λογική του «μπες εσύ, βγες εσύ». Χρειάζεται σταθερά πρόσωπα και πάνω απ’ όλα σταθερούς και συγκεκριμένους ρόλους. Το πρώτο ημίχρονο του Ηρακλείου του έδειξε το δρόμο της αυτοκαταστροφής, το δεύτερο του φανέρωσε το μονοπάτι του ορθολογισμού και της επιβίωσης!

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News