Ολυμπιακός: Ο Πασχαλάκης έφερε πίσω ένα στοιχείο που έλειψε πολύ με τον Βατσλίκ!

EUROKINISSI

Με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη κάτω από την εστία του ο Ολυμπιακός διατήρησε για πρώτη φορά φέτος σε ευρωπαϊκό παιχνίδι ανέπαφη την εστία του. Τυχαίο; Όχι και τόσο…

Κοιτάς τη στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Καραμπάγκ, βλέπεις «μηδέν» στις τελικές προσπάθειες εντός εστίας που επιχείρησαν οι Αζέροι και μπορείς να καταφύγεις στο… συμπέρασμα «έλα μωρέ και τι έκανε ο Πασχαλάκης στο Μπακού»…

Αυτή είναι μια… απλοϊκή «καφενειακή» προσέγγιση της πρεμιέρας του Έλληνα πορτιέρο στην εστία των πρωταθλητών. Η πιο ποδοσφαιρική, βέβαια, είδε εντελώς διαφορετικά πράγματα στα πρώτα ενενήντα λεπτά του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στην καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Το… επικίνδυνο στοιχείο του τρόπου παιχνιδιού του Βατσλίκ

Η αλήθεια είναι ότι από τη μέρα που απέκτησε τον Τόμας Βατσλίκ (έναν έμπειρο διεθνή τερματοφύλακα με δεδομένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα) ο Ολυμπιακός απέκτησε ένα πολύ κακό συνήθειο να δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να επιχειρούν πολλές τελικές προσπάθειες προς την εστία του.

Το γεγονός αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο παιχνιδιού του Τσέχου πορτιέρο, ο οποίος αγωνιζόταν «κολλημένος» στη γραμμή της εστίας του και θεωρούνταν είδηση όταν επιχειρούσε έξοδο στο ύψος της μικρής περιοχής.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επιλογής ήταν να δημιουργούνται πολλές επικίνδυνες στιγμές μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού, ενώ θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με έναν τερματοφύλακα που θα έπαιζε πιο μακριά από τα δοκάρια του και με τις έγκαιρες επεμβάσεις του θα… έσβηνε τη φωτιά πριν αυτή φουντώσει.

Η αθόρυβη αλλά πολύτιμη συνεισφορά του Πασχαλάκη στο Μπακού

Αυτό ακριβώς έπραξε ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης στο Μπακού. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν εκτός ρυθμού για πέντε μήνες, εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο με περίσσεια αυτοπεποίθηση και «καθάρισε» ουκ ολίγες επικίνδυνες καταστάσεις, είτε με ψηλές εξόδους, είτε με άμεσες χαμηλές εξόδους, βγαίνοντας έγκαιρα στο ύψος της περιοχής του, ακόμη και παίζοντας ως λίμπερο εκτός περιοχής.

Όλα αυτά είναι στοιχεία ενός τερματοφύλακα που δεν θα προκαλέσουν ποτέ διθυραμβικά σχόλια ή δεν θα γίνουν ποτέ… πρωτοσέλιδα στον αθλητικό Τύπο, πλην όμως είναι πολύτιμα για τη λειτουργία οποιασδήποτε ομάδας. Και ο Ολυμπιακός τα είχε μεγάλη ανάγκη! 

Όταν, μάλιστα, οι συμπαίκτες του βλέπουν πίσω τους έναν τερματοφύλακα που δεν μασάει, που δεν διστάζει, που «γεμίζει» την περιοχή του και που κάνει τους αντίπαλους επιθετικούς να τον αισθάνονται, αποκτούν και οι ίδιοι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ναι, το να «γεμίσει» ολόκληρη η περιοχή του Ολυμπιακού από την παρουσία ενός τερματοφύλακα και να μην είναι «γεμάτη» μόνο η γραμμή της εστία του, είναι ένα στοιχείο που είχε λείψει αφάνταστα στους πρωταθλητές τον τελευταίο χρόνο. Και ενδεχομένως αυτό το δεδομένο να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το δίλημμα του Μίτσελ για τον τερματοφύλακα που θα υπερασπιστεί το τέρμα των Πειραιωτών στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News