Λίβερπουλ: Ο Γιούργκεν Κλοπ, η ανταγωνιστικότητα και τα χρήματα – Έχει δίκιο ή άδικο; Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους
Ο Γερμανός πήρε και πάλι τη θέση του αουτσάιντερ, παρόλο που στο «Άνφιλντ» η Λίβερπουλ κυριαρχεί της Μάντσεστερ Σίτι στην εποχή Γκουαρδιόλα
Η Λίβερπουλ αναμετριέται με τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Άνφιλντ» (16/10, 18:30) σε ακόμη ένα κεφάλαιο της μεγαλύτερης κόντρας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Premier League και ο Γιούργκεν Κλοπ κατάφερε να μεταφέρει τη συζήτηση από το ποδόσφαιρο στην οικονομία.
Ο Τόμας Τούχελ, πρώην προπονητής της Τσέλσι, είχε πει ότι ο Κλοπ είναι μαέστρος στο να βρίσκει τρόπους για να παίρνει τη θέση του αουτσάιντερ πριν από μια μεγάλη αναμέτρηση. Κι αυτή η περίπτωση δεν διαφέρει.
«Δεν μπορούμε ν’ ανταγωνιστούμε»
Ο Γιούργκεν Κλοπ μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου την Παρασκευή (14/10) υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί ν’ ανταγωνιστεί με τη Μάντσεστερ Σίτι κι αναφέρθηκε στην απόκτηση του Έρλινγκ Χάαλαντ ως την τρανή απόδειξη.
Το συμπέρασμα του Γερμανού προπονητή της Λίβερπουλ ήρθε ως απόκριση σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει η ομάδα του για να παραμείνει ανταγωνιστική με τη Μάντσεστερ Σίτι και να «αναθερμάνει» την αντιπαλότητα μεταξύ τους, ενώ οι «κόκκινοι» βρίσκονται στο -13 από τους «πολίτες».
«Ω, δεν θα σας αρέσει η απάντηση. Δεν θα σας αρέσει η απάντηση, παρόλο που τη γνωρίζετε ήδη. Κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με την Σίτι. Έχουν την καλύτερη ομάδα στον κόσμο και πήραν τον καλύτερο επιθετικό που πρόσφερε η αγορά – χωρίς να σκέφτεσαι το κόστος, είναι μια που την κάνεις», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Ξέρω ότι στη Σίτι δεν θα αρέσει (σ.σ. η απάντηση), σε κανέναν δεν θα αρέσει (σ.σ. η υπόλοιπη Premier League την λατρεύει). Έκανες την ερώτηση, αλλά ξέρεις την απάντηση. Τί κάνει η Λίβερπουλ γι’ αυτό; Δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε όπως εκείνοι. Είναι αδύνατο. Αδύνατο. Τόσο ξεκάθαρα».
Δεν σταμάτησε εκεί. Προφανώς μιλώντας για την Μάντσεστερ Σίτι, τη Νιούκαστλ και την Παρί Σεν Ζερμέν, τα τρία κλαμπ που ανήκουν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε κράτη του Κόλπου (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ), είπε: «Υπάρχουν τρεις ομάδες στον κόσμο που μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν οικονομικά. Ναι, ξέρω είναι νόμιμο κι όλα αυτά, αλλά μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».
«Εμείς πρέπει να ψάξουμε ταλέντα και παίκτες που να μπορούν να αποδώσουν μελλοντικά και προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε. Για μένα δεν είναι πρόβλημα, αλλά μην μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί ανοίγετε την κουβέντα… Είναι αδύνατο να το αντιμετωπίσεις αυτό (σ.σ. τη διαφορά της οικονομικής δυνατότητας)».
Τι λένε οι αριθμοί
Η κουβέντα που άνοιξε ο Κλοπ έχει πολλά παρακλάδια. Το ένα είναι ότι η Μάντσεστερ Σίτι αφότου την ανέλαβε ο Πεπ Γκουαρδιόλα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ομάδας έχει δώσει πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, ενώ η Λίβερπουλ 810 και ότι «καθαρά», οι «πολίτες» έχουν δώσει 373 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά παικτών σε σύγκριση με τους «κόκκινους».
Επιπλέον, εκεί που πλεονεκτεί η Σίτι επί της Λίβερπουλ είναι στους παίκτες που ελέγχει. Υπάρχουν δεκάδες ποδοσφαιριστές που ανήκουν τυπικά στο κλαμπ αλλά παραχωρούνται σταθερά ως δανεικοί – με καλυμμένα τα έξοδα – σε άλλα κλαμπ του City Football Group ή άλλες ομάδες κι αυτό δημιουργεί οικονομικό περιθώριο.
Μια άλλη όψη αυτού πολύπλευρου ζητήματος είναι ότι η Λίβερπουλ, μια ομάδα της ευρωπαϊκής «αριστοκρατίας», εδραιωμένη στην ελίτ εδώ και 10ετίες, έχοντας μια ιστορικά καλή ομάδα που διεκδικεί κάθε χρόνο τους σημαντικότερους τίτλους, ίσως να μην έχει καταφέρει να βελτιστοποιήσει τα έσοδά της απ’ αυτό.
Στην τελευταία έκθεση της Money League της Deloitte, η Μάντσεστερ Σίτι ήταν πρώτη σε έσοδα με 644,9 για τη σεζόν 2020-21, ενώ η Λίβερπουλ ήταν 7η με 550,4. Η διαφορά των 100 εκατομμυρίων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.
Πέραν των αναπόδεικτων – ως τώρα – κατηγοριών εναντίον της Σίτι για «φουσκωμένες» ή θολές χορηγίες, τα νούμερα δείχνουν πως η Σίτι βρήκε πεδίο να εκμεταλλευτεί ως «νέο όνομα» στην ελίτ και με την αγορά του Έρλινγκ Χάαλαντ υπάρχουν αναφορές η εμπορική δραστηριότητα έχει… εκτοξευθεί.
Τα οικονομικά δεδομένα των δύο ρόστερ
Βέβαια, τα χρήματα δεν παίζουν μπάλα. Κι αν ίσχυε αυτό που λέει ο Κλοπ ότι δηλαδή η ομάδα του δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τότε η ομάδα του δεν θα κυριαρχούσε επί της Μάντσεστερ Σίτι με τον τρόπο που το έχει κάνει, ιδίως στο «Ανφιλντ», στην εποχή του Πεπ Γκουαρδιόλα.
Ωστόσο, το πιο κοντινό σημείο που μπορεί να προσεγγίσει οποιαδήποτε ανάλυση για τον αντίκτυπο που έχει η οικονομική διαφορά των δύο ομάδων είναι η ανάλυση των οικονομικών δεδομένων των δύο ρόστερ.
Η Λίβερπουλ δίνει «καθαρά» για τους μισθούς των παικτών κάθε μήνα 13,24 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει περί τα 159 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για το ρόστερ της δαπανήθηκαν 680,8 εκατομμύρια ευρώ.
Η Μάντσεστερ Σίτι, από την άλλη, δίνει 16,7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, αν υπολογιστεί και το νέο συμβόλαιο του Φιλ Φόντεν που φέρεται να ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Με το προηγούμενο συμβόλαιό του – αυτό που άρχισε τη σεζόν – είναι περί τα 16. Στην πρώτη περίπτωση. Έτσι, στο πρώτο σενάριο (νέο συμβόλαιο Φόντεν) οι «πολίτες» δίνουν 200,2 εκατομμύρια ευρώ και στο άλλο (παλιό συμβόλαιο Φόντεν) 192.
Για να δημιουργήσει το ρόστερ που έχει τώρα στη διάθεσή του ο Πεπ Γκουαρδιόλα δόθηκαν 985,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πέντε πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως ομάδας είναι ο Κέβιν Ντε Μπρόινε (460.000 ευρώ την εβδομάδα), ο Έρλινγκ Χάαλαντ (431.000 ευρώ την εβδομάδα), ο Μοχάμεντ Σαλάχ (402.000 ευρώ την εβδομάδα), ο Τζακ Γκρίλις (345.000 ευρώ την εβδομάδα) και στην 5η θέση βρίσκονται οι Ζοάο Κανσέλο και Τζον Στόουνς (287.000 ευρώ την εβδομάδα).
Από τους παίκτες της Λίβερπουλ οι μόνοι που ξεπερνούν τις 172.000 ευρώ την εβδομάδα είναι οι: Άλισον, Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, Φίρχιλ φαν Ντάικ, Φαμπίνιο, Τιάγκο, Ρομπέρτο Φιρμίνο και Μοχάμεντ Σαλάχ.
Όσο για την Μάντσεστερ Σίτι, σ’ αυτό το επίπεδο βρίσκονται ή το ξεπερνούν οι: Κάιλ Γουόκερ, Μανουέλ Ακάντζι, Ρούμπεν Ντίας, Τζον Στόουνς, Ζοάο Κανσέλο, Ρόδρι, Κάλβιν Φίλιπς, Κέβιν Ντε Μπρόινε, Έρλινγκ Χάαλαντ, Φιλ Φόντεν, Μπερνάρδο Σίλβα, Τζακ Γκρίλις και Ριγιάντ Μαχρέζ.
Το ολοένα αυξανόμενο μισθολογικό κόστος την ανάγκασε να παραχωρήσει σημαντικούς παίκτες της όπως ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο Γκαμπριέλ Ζεσούς κι ο Ολεκσάντερ Ζιντσένκο και αυτή η τάση αναμένεται να έχει και συνέχεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα