European Super League: Με μήνυμα διαλόγου, υποχωρήσεις και νέο CEO προσπαθεί να πείσει για την αλλαγή

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους δεν κάνουν πίσω στην προσπάθειά τους να διαλύσουν αυτό που αποκαλούν μονοπώλιο της UEFA

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επικεντρωμένες στην προσπάθεια να αποκτήσουν συμμάχους στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη και στις κυβερνήσεις των χωρών τους, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα στην υπόθεση της European Super League.

Η εταιρία A22, υπεύθυνη για την ανάπτυξη της λειτουργίας και της οικονομικής βιωσιμότητας της διοργάνωσης, απέκτησε νέο CEO, τον Γερμανό Μπερντ Ράιχαρτ, έναν παράγοντα μεγάλη εμπειρία στη βιομηχανία του αθλητισμού, αλλά και του θεάματος. Ήδη το μήνυμα της ESL άλλαξε δύο 24ωρα μετά από την πρόσληψή του, αν και η ουσία παραμένει ίδια.

Ποιος είναι ο Ράιχαρτ

Ο 48χρονος Ράιχαρτ έχει πλούσια εμπειρία στον τομέα των media, της επικοινωνίας και του αθλητισμού. Τα πρώτα βήματά του τα έκανε στον τομέα των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων στη γαλλική εταιρία Sportfive. Έπειτα τον προσέλαβε το τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3 στην Ισπανία. Το 2013 πήγε στον κολοσσό των media RTL και έγινε γενικός διευθυντής από το 2019 ως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Με τους προέδρους των τριών ομάδων, Φλορεντίνο Πέρεθ, Τζουάν Λαπόρτα και Αντρέα Ανιέλι, να προκαλούν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη – πέραν του fanbase των συλλόγων τους, δεν είναι αποδεκτοί – η ESL χρειαζόταν ένα άλλο πρόσωπο για να μεταδώσει το μήνυμά της. Ο Ράιχαρτ θα αναλάβει να ανοίξει διάλογο με τα κέντρα εξουσίας.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αφού στην πρώτη του εμφάνιση παρόλο που εξέφρασε τις ίδιες απόψεις με τον Φλορεντίνο Πέρεθ και τον Αντρέα Ανιέλι όταν δημιουργήθηκε η ESL, δηλαδή: «Το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και δεν εκμεταλλεύεται όλη του τη δυναμική», το «οικονομικό μοντέλο που υπάρχει τώρα δεν είναι βιώσιμο» και τέλος «πλέον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον της νέας γενιάς», έστειλε κι ένα μήνυμα διαλόγου.

Ο διάλογος και οι υποχωρήσεις

Ο Ράιχαρτ λέει πως δεν μιλάει εξ ονόματος της ESL, αλλά από την άλλη η ESL έχει προσλάβει την A22 για να κάνει lobbying στους οργανισμούς και να δημιουργήσει συμμαχίες. «Θέλουμε να ανοίξουμε διάλογο με την UEFA και τους στείλαμε επιστολή κάνοντας γνωστές τις διαθέσεις μας», τόνισε. «Δεν ξέρω αν θα μας απαντήσουν βέβαια», πρόσθεσε.

Το αν και πότε θα γίνει οποιαδήποτε κουβέντα θα το καθορίσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει γνωστή η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση κι έπειτα τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο αναμένεται η απόφαση.

Παρόλο που σε κάποια ΜΜΕ παρουσιάστηκε πως η διοργάνωση θα μπορούσε να αρχίσει τη σεζόν 2024-25 – μαζί με το νέο Champions League – ο Ράιχαρτ εξήγησε πως δεν υπάρχει timing. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η ESL προκειμένου να πείσει το κοινό πως θα έπρεπε τα κλαμπ να ρυθμίζουν τις διοργανώσεις και όχι η UEFA, αποφάσισε να κάνει υποχωρήσεις: Δεν θα υπάρχουν μόνιμα μέλη, θα υπάρχουν άνοδοι και υποβιβασμοί και δεν θα γίνονται ματς το σαββατοκύριακο.

Με λίγα λόγια δεν πρόκειται για μια… παρθένα ιδέα, αλλά απλά για αντικατάσταση του UEFA Champions League χωρίς την… UEFA, αν και υποστηρίζουν πως δεν επιθυμούν την διάλυση του UEFA Champions League. «Δεν είναι δίκαιο να υπάρχει ένας ρυθμιστής της αγοράς και παράλληλα να είναι ο μόνος οργανισμός που έχει πρόσβαση στην αγορά. Κανείς δεν μου έχει εξηγήσει σαφέστατα πως στα εθνικά πρωταθλήματα τον έλεγχο των έχουν οι λίγκες, αλλά στην Ευρώπη τον έλεγχο τον έχει η UEFA».

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι κι ένα άλλο κεφάλαιο. Η JP Morgan απέσυρε τη χρηματοδότηση των 4 δισ. ευρώ και η ESL αρχίζει από άλλη βάση. Ίσως γι’ αυτό και είναι πιο διαλλακτική στις απόψεις της και ελπίζει σε διάλογο, αφού θα χρειαστεί όλα τα μεγάλα ονόματα προκειμένου να εξασφαλίσει παρόμοια ποσά από επενδυτές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News