La Liga: Η «μάχη» για τα 9,1 δισ. ευρώ, ενώ ηχούν σειρήνες πολέμου εναντίον της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα

Οι αλλαγές στον αθλητικό νόμο έχουν ξεσηκώσει θύελλα στο ισπανικό ποδόσφαιρο

Αυτή είναι μια από τις καθοριστικές εβδομάδες στη σύγχρονη ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Αύριο αναμένεται να μεταφερθεί στην ολομέλεια του ισπανικού Κογκρέσου το τελικό κείμενο για την αλλαγή του αθλητικού νόμου της χώρας. Η παρούσα εκδοχή του ήταν κήρυξη «πολέμου», με 39 από τις ομάδες της La Liga (πρώτης και δεύτερης κατηγορίας) εναντίον τριών – αλλά των πιο ιστορικών: της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Το διακύβευμα δεν είναι μεγάλο, είναι τεράστιο. Για την ακρίβεια 9,1 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας, δηλαδή τα έσοδα που υπολογίζεται πως θα χαθούν από τη σεζόν 2023-24 ως τη σεζόν 2032-33, αν περάσει ο νόμος που οι 39 θεωρούν ότι έχει υποδείξει ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ με τις Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο να ακολουθούν.

Παράλληλα, αυτές τις αλλαγές δεν τις συνδέεουν με τις διαφορές που έχουν ο Πέρεθ και πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα, με τον πρόεδρο της λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, αλλά περισσότερο με τις πρόσφατες αλλαγές στο πρότζεκτ της European Super League.

Οι διαφορές

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος του Πέδρο Σάντσεθ μαζί με την αντιπολίτευση του δεξιού Partido Popular (Λαϊκό Κόμμα) είχαν αποδεχθεί πριν από καιρό και με φόντο τη European Super League να δώσουν στην λίγκα και στον πρόεδρό της Χαβιέρ Τέμπας την εξουσία να αποβάλλει ομάδες από το πρωτάθλημα αν κρίνει πως στρέφονται εναντίον των συμφερόντων της.

Ο πρόεδρος της λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας

Έπειτα, «έδενε» την κεντρική πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και παράλληλα έδινε το δικαίωμα στην λίγκα να είναι αυτόνομη και ξεκαθάριζε τις σχέσεις εξουσίας με την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με την οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται σε ανοικτή διαμάχη.

Το ζήτημα της ESL άλλαξε. Μάλιστα, ο Πέδρο Σάντσεθ φέρεται να είναι ανοικτός στο να υποστηρίξει τη νέα διοργάνωση, αρκεί να είναι ανοικτή και όχι κλειστό κλαμπ. Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι πως τελικές αποφάσεις για το θέμα La Liga – ESL θα το δουν τον Δεκέμβριο όταν θα συνεχιστεί και πάλι η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ακόμη και το Podemos, το κόμμα της αριστεράς με το οποίο συγκυβερνά το PSOE, κάλεσε τους σοσιαλιστές να μην ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου με αυτή τη μορφή. «Θα προκαλέσει την καταστροφή όλων των ομάδων της La Liga με εξαίρεση δύο ή τρεις συλλόγους», ανέφερε.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

«Αυτή η κίνηση θα μας πάει 15 χρόνια πίσω», διαμαρτύρονται οι πρόεδροι των περισσότερων ομάδων. Χωρίς την κεντρική πώληση των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων εξασφαλισμένη, θα αλλάξει όλο το πλάνο εμπορικής εκμετάλλευσης που έχει υπογράψει η La Liga με το επενδυτικό fund CVC για την οποία οι ομάδες – εκτός των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο – έχουν συμφωνήσει να λάβουν δύο δισ. με τη μορφή δανείου.

Αν περάσει ο νόμος στην παρούσα εκδοχή του, τότε η εταιρία έχει το δικαίωμα να μην καταβάλλει το ένα δισ. ευρώ που απομένει στο deal και το ήδη ένα δισ. θα μετατραπεί σε χρέος που θα πρέπει να αποπληρωθεί εντός 15 χρόνων. Παράλληλα, θα σταματήσουν αυτομάτως και όλα τα πρότζεκτ βελτίωσης υποδομών ή branding που έχουν αρχίσει από κοινού με το fund.

Σε αυτές τις πιθανές απώλειες προστίθενται 2,6 δισ. που θα έχανε η La Liga από τα έσοδα από σπόνσορες, 3,5 δισ. θα έχανε από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, 2,7 δισ. από την La Liga Tech και 285 εκατ. ευρώ από τα φιλικά των θρύλων του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Γι’ αυτό και οι ομάδες δεν αποκλείουν να βάλουν στοπ στα πρωταθλήματα της πρώτης και της δεύτερης εθνικής αν περάσει ο νόμος που θεωρούν ότι ξεκάθαρα έγινε για να ευνοηθεί η Ρεάλ Μαδρίτης, με την Μπαρτσελόνα και την Αθλέτικ Μπιλμπάο να ακολουθούν – άλλωστε καμία από τις τρεις δεν είναι ανώνυμη εταιρία και λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από τις άλλες, αφού ανήκουν στα μέλη τους και όχι σε κάποιον επενδυτή ή γκρουπ επενδυτών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News