Ποδόσφαιρο: Σε μια μασονική ταβέρνα βγήκε ο όρος soccer - Τι σημαίνει

wikipedia

Γιατί σε μια μασονική ταβέρνα, έντεκα ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι σχολείων αποφάσισαν να ονομάσουν το ποδόσφαιρο «soccer».

Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου του 1863, με λίγη δόση υπερβολής, μπορεί να ειπωθεί ότι ποδόσφαιρο δεν υπήρχε. Τουλάχιστον σε μια σχετικά οργανωμένη μορφή διότι, προφανώς, ως παιχνίδι που απολάμβαναν μικροί και μεγάλοι υπήρχε ήδη.

Εκείνη την ημέρα ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας -The Football Association- η οποία είναι γνωστή ως «The FA». Είναι η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο. Την ίδια ημέρα ουσιαστικά συμφωνήθηκαν οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Κάπως έτσι οι Άγγλοι ξεχώρισαν το ποδόσφαιρο από το ράγκμπι.

Μαζί γεννήθηκε και ο όρος «soccer», όπως ονομάστηκε το ποδόσφαιρο στα αγγλικά. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων: Social Ceremony (κοινωνική τελετή). Αργότερα, οι Άγγλοι επινόησαν τον όρο football, ο οποίος  φαίνεται να υιοθετήθηκε για να διαχωρίσει ότι το παιγνίδι παίζεται από πεζούς και όχι αναβάτες, όπως στο polo.

Δεν χρησιμοποιεί το εθνικό όνομα «Αγγλία»

Προσέξτε κάτι που σημειολογικά έχει τη σημασία του. Η πρώτη ποδοσφαιρική ομοσπονδία, δεν χρησιμοποιεί το εθνικό όνομα «Αγγλία» στην ονομασία της. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι μέλος της UEFA και της FIFA και κατέχει μόνιμη έδρα στο Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), το οποίο είναι υπεύθυνο για τους Κανόνες του Παιχνιδιού.

Μέχρι εκείνη την ημέρα, δεν υπήρχαν διεθνώς αποδεκτοί κανόνες για το άθλημα του ποδοσφαίρου. Σε κάθε δημόσιο σχολείο, το παιχνίδι είχε τους ξεχωριστούς κανόνες. Αλλά όταν τα παιδιά περνούσαν στο πανεπιστήμιο, ακολούθησε χάος, καθώς κάθε παίκτης χρησιμοποιούσε διαφορετικούς κανόνες, οπότε το 1848 τα μέλη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ επινόησαν και δημοσίευσαν μια σειρά από κανόνες οι οποίοι έγιναν ευρέως αποδεκτοί με την ονομασία Κανόνες του Κέμπριτζ.

Το 1850, ένα άλλο σύνολο κανόνων, οι Κανόνες του Σέφιλντ, χρησιμοποιήθηκαν από αρκετούς συλλόγους στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1863, έντεκα ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι σχολείων, συναντήθηκαν με σκοπό να συμφωνήσουν κοινούς κανόνες. Τα ιδρυτικά σωματεία που ήταν παρόντα κατά την πρώτη συνεδρίαση ήταν η Μπερνς Κλαμπ, Σίβιλ Σέρβις ΦΚ, η Κρουζέιντερς ΦΚ, η Φόρεστ οφ Λέιτονστοουν (αργότερα ονομάστηκε Γουόντερερς), η NN (Νόου Νέιμς) Κλαμπ (Κίλμπουρν, Λονδίνο), η αρχική Κρίσταλ Πάλας, η Μπλάκχιθ, η Κένσινγκτον Σκου, η Περσέιβαλ Χάουζ (Μπλάκχιθ), η Σάρμπιτον και η Μπλάκχιθ Προπάιατρι Σκουλ.

Freemasons’ Tavern

Η συνάντηση ορίστηκε στην Freemasons’ Tavern στην Great Queen Street του Λονδίνου. Επρόκειτο για την ταβέρνα των Ελευθεροτεκτόνων, των Μασόνων δηλαδή που χρησιμοποιείτο ως τόπος συνάντησης για μια σειρά οργανώσεων από τον 18ο αιώνα μέχρι που κατεδαφίστηκε το 1909

Το 1769, η Premier Grand Lodge, δηλαδή η Μεγάλη Στοά του Λονδίνου αγόρασε το οικόπεδο και το κτίριο που υπήρχε σε αυτό. Το αρχικό οίκημα έγινε η ταβέρνα ενώ μια νέα αίθουσα κατασκευάστηκε στον κήπο και σε αυτή έγιναν τα γραφεία των Ελευθεροτεκτόνων.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Οκτωβρίου

2021: Στον αγώνα Ολυμπιακός – Άλμπα Βερολίνου (87-83) στο ΣΕΦ, ο αρχηγός των “ερυθρολεύκων” Γιώργος Πρίντεζης σημείωνει 8 πόντους και γίνεται μόλις ο τέταρτος παίκτης στη Euroleague που ξεπερνά το φράγμα των 3500 πόντων.

2019: Μετά την κορυφή της Ευρώπης, ο Στέφανος Ξένος κατακτά ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο αυτή τη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καράτε Κ21 στο Σαντιάγκο της Χιλής, νικώντας στον τελικό τον Meshari Alzuabi από την Σαουδική Αραβία με 4-1.

2019: Ανακοινώνεται ότι ο Έλληνας αργυρός Ολυμπιονίκης (2016 στο Ρίο) της Μαραθώνιας Κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης θα εισέλθει στο International Marathon Swimming Hall of Fame σε τελετή που θα φιλοξενηθεί στις 2/5/2020 στη Νέα Υόρκη. Είναι ο 2ος Έλληνας μετά από τον Jason Zirganos (1971) που είναι μέλος του Hall of Fame.

2015: Ο κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης από τις 8/7/2015 με 14.52, Γιώργος Κωστάκης με άλμα στα 13.37 στο τριπλούν κατηγορίας 46/47 κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ στην Ντόχα του Κατάρ. Το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος, με παγκόσμιο ρεκόρ, κατέκτησε ο Κινέζος Φουλιάνγκ Λιου με 15 μέτρα 29 εκατοστά.

Αρχίζει η αρίθμηση των φύλλων της «Αθλητθικής» από το νούμερο 1

2007: Μετά από 62 χρόνια κυκλοφορίας, η “Αθλητική” αρχίζει την αρίθμηση των φύλλων της από το νούμερο 1. Έτσι, στις 24/10 κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της “Αθλητικής Ηχούς” με νούμερο 18191, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 22/10, το αντίστοιχο Δευτεριάτικο της “Αθλητικής Φωνής “με νούμερο 2749.

2002: Μετά από 34 ημέρες διακοπής ξεκινάει η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η σεζόν είχε ξεκινήσει με πολλά προβλήματα, και όταν τον Σεπτέμβριο η Alpha Digital ανακοίνωσε το κλείσιμό της, ξέσπασε μεγάλη κρίση. Στις 22 Σεπτεμβρίου έγινε η 4η αγωνιστική και η ΕΠΑΕ αποφάσισε την αναβολή παρά την αντίδραση της Πολιτείας και του ΟΠΑΠ.

1999: O Bernie Ecclestone, πρόεδρος της εταιρείας Formula One Holdings που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Grand Prix, καταλήγει σε συμφωνία με τον Morgan Grenfell της Deutsche Bank για την πώληση του 12.5% των μετοχών του έναντι του ποσού των 1.5 δις δολαρίων.

1999: Ο Magic Johnson επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από 5 χρόνια απουσίας. Σε 32 λεπτά συμμετοχής σημειώνει 11 πόντους, 9 ριμπάουντ και 14 ασίστ με την Μάτζικ Μ7 επί της Σάλεν 84-60, σε αγώνα για το σουηδικό πρωτάθλημα τον οποίο παρακολουθούν 3.800 θεατές.

1986: Στον αγώνα Λάρισα-ΠΑΟΚ (2-1) στο Αλκαζάρ, φωτοβολίδα που εκτοξεύει οπαδός του ΠΑΟΚ κόβει την καρωτίδα του 29χρονου δασκάλου Χαράλαμπου Μπλιώνα.

1984: Ο Michael Jordan κάνει το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ σημειώνοντας 16 πόντους στην νίκη των Chicago Bulls επί των Golden State Warriors με 109-93.

Ο Τότης κι ο πετεινός

1972: Λίγο πριν από την έναρξη του τρίτου αγώνα ΠΑΟ – ΤΣΣΚΑ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Τότης Φυλακούρης αφήνει στη σέντρα της Λεωφόρου έναν πετεινό κάνοντας πλάκα για την ήττα του Ολυμπιακού από την Τότεναμ με 4-0 στο Λονδίνο την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 25/10/72. Η ενέργειά του θεωρείται προσβλητική για το άθλημα και ο Τότης τιμωρείται με ποινή 4 αγωνιστικών. Ο αγώνας του ΠΑΟ είναι ο δεύτερος εναντίον της ΤΣΣΚΑ στην Αθήνα αφού ο πρώτος της 27/9 είχε ακυρωθεί.

1968: Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κατακτά στα 70 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης, το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Αγώνες του Μεξικό.

1956: Μεταδίδεται από τα διεθνή πρακτορεία η λάθος είδηση ότι ο αντισυνταγματάρχης Φέρεντς Πούσκας σκοτώθηκε κατά την διάρκεια μάχης στη Βουδαπέστη μεταξύ ρώσικων δυνάμεων και επαναστατικών τμημάτων. Όπως βέβαια θα γίνει αργότερα γνωστό, ο Πούσκας είναι στην Ισπανία με την ομάδα του, την Χόνβεντ, όπου και θα επιλέξει μαζί με τους συμπαίκτες του Σάντορ Κότσις και Ζόλταν Τσίμπορ να μην επιστρέψει, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News