Ελληνικό ποδόσφαιρο: Κατρακύλησε κάτω από νησιά Φερόε, Μάλτα. Τι ακριβώς χάσαμε

Eurokinissi

Η ανάλυση της πλέον καταστροφικής σεζόν στην Ευρώπη για το ελληνικό ποδόσφαιρο από τον απόλυτο γνώστη όσων ισχύουν, τον πρώην διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ανδρέα Δημάτο.

Μια καταστροφική χρονιά που μπορεί να είναι και χειρότερη απ’ όσο νομίζουμε. Η ανάλυση του Ανδρέα Δημάτου, πρώην διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, είναι άκρως κατατοπιστική. Για όσα χάσαμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα σε μια σεζόν που θα έπρεπε υπό νορμάλ συνθήκες να είναι καθοριστική, αλλά τελικά εξελίχτηκε ως η πλέον καταστροφική.

Η σχετική ανάρτηση του Ανδρέα Δημάτου στο facebook:

Η δεύτερη ήττα μας από τα νησιά Φερόε…

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε στην Ευρώπη μια σεζόν, που θα έπρεπε υπό νορμάλ συνθήκες να είναι καθοριστική, αλλά τελικά εξελίχτηκε ως η πλέον καταστροφική.

Κατά τα φαινόμενα μάλιστα υποθηκεύει την παρουσία των ομάδων μας στις διοργανώσεις της UEFA μίνιμουμ για τις δύο πρώτες σεζόν του νέου κύκλου της τριετίας 2024-27 με τις 36 ομάδες στην κύρια φάση και των τριών κυπέλλων, το νέο σύστημα διεξαγωγής χωρίς ομίλους αλλά με ενιαία βαθμολογία, τις πολύ καλές προϋποθέσεις πρόκρισης για τους μικρομεσαίους και την επέκταση εκπροσώπησης των χωρών με 37 εγγυημένες, την επιβράβευση των υψηλών συντελεστών σε εθνικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο αλλά και τα αυξημένα έσοδα.

Οι ομάδες μας ολοκλήρωσαν την ευρωπαϊκή τους παρουσία στην εφετινή σεζόν κατατάσσοντας με τα αποτελέσματά τους την Ελλάδα στην 41η θέση στο σύνολο 55 χωρών, δύο θέσεις μάλιστα κάτω από τα Νησιά Φερόε με τις οχτώ νίκες στα καλοκαιρινά προκριματικά έναντι των τριών ελληνικών, τις οποίες έκανε όλες ο Αρης με δύο επί της Γκόμελ από τη Λευκορωσία και τη μία κόντρα στη Μακάμπι από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου… Οι ομάδες της Μάλτας για παράδειγμα βρέθηκαν έξι θέσεις ψηλότερα…

Ο εφετινός ελληνικός συντελεστής είναι ελάχιστα καλύτερος της Βοσνίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ουαλίας, της Εσθονίας, της Γεωργίας, του Λουξεμβούργου, του Καζακστάν, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, του Γιβραλτάρ, του Σαν Μαρίνο, της Ανδόρας και της Λευκορωσίας…

Οι 2,125 πόντοι του εφετινού συντελεστή είναι η μακράν χειρότερη επίδοση της τρέχουσας πενταετίας και θα την κουβαλάμε για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ πρέπει να γυρίσουμε τριάντα χρόνια πίσω για να συναντήσουμε ανάλογη επίδοση την περίοδο 1990-91!

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αποτυχίας ο περσινός ελληνικός συντελεστής μόνο με την παρουσία του ΠΑΟΚ μέχρι τους οχτώ του Conference και την υποφερτή για τα δεδομένα του πορεία του Ολυμπιακού στο Europa ήταν 8,000 πόντοι και η μέχρι εφέτος χειρότερη σεζόν στην τρέχουσα 5ετία οι 4,900 πόντοι της σεζόν 2019-20…

Η Ελλάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι στη 16η θέση της βαθμολογίας της UEFA και εκμεταλλευόμενη τη μη συμμετοχή των ρωσικών ομάδων θα μπορούσε χωρίς κάποια σημαντική αγωνιστική υπέρβαση να διεκδικήσει μία θέση ακόμα και στο top-12.

Aντ’ αυτού κατρακύλησε στην 20η θέση χάνοντας εκ νέου μία ομάδα στην Ευρώπη από τις πέντε, που θα την εκπροσωπήσουν την επόμενη σεζόν (μάλλον ως παρένθεση) και το δικαίωμα διπλής εκπροσώπησης στο Champions League τη σεζόν 2024-25 με το νέο league φορμάτ, τις 36 ομάδες στην κύρια φάση της διοργάνωσης και τις καλύτερες προοπτικές πρόκρισης. που θα υπήρχαν για τις ομάδες μας στις τρεις διοργανώσεις.

Θεωρητικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε και κάτω από την 20η θέση με οχτώ χώρες κάτω από εμάς να διατηρούν εκπροσώπηση στους νοκ άουτ γύρους αλλά αυτό δύσκολα θα συμβεί χωρίς να έχει και μεγάλη σημασία.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι και την επόμενη χρονιά με τα τωρινά δεδομένα η χώρα μας θα ξεκινήσει από τη 19η θέση, που θα ήταν βεβαίως η 20η αν υπήρχαν οι ρωσικές ομάδες, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια της εφετινής σεζόν από τα αποτελέσματα ομάδων που συνεχίζουν από συγκεκριμένες χώρες να οπισθοχωρήσει ακόμα περισσότερο. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι από εκεί που είχαμε ένα μικρό αβαντάζ στο ξεκίνημα της εφετινής σεζόν η βαθμολογική μας διαφορά από τις χώρες που θα ξεκινήσουν ψηλότερα ολοένα και διευρύνεται.

Αυτή η 20η θέση στον νέο κύκλο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων σημαίνει ότι εισιτήριο για το Champions League θα έχει μόνο ο πρωταθλητής Ελλάδας με τρεις προκριματικούς για τους ομίλους, ο κυπελλούχος ή ο δεύτερος θα δικαιούται εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό του Europa (χάρη στις αλλαγές του νέου φορμάτ που δίνουν εισιτήριο στα προκριματικά μέχρι και τη θέση 33 της βαθμολογίας) και δυο ακόμα εισιτήρια θα υπάρχουν για τον δεύτερο προκριματικό του Conference.

Εννοείται φυσικά ότι μετά και τα εφετινά αποτελέσματα δεν υπάρχει ελληνική ομάδα που θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το δικαίωμα απευθείας πρόκρισης στους ομίλους των τριών διοργανώσεων για τις ομάδες των προκριματικών με τον υψηλότερο συντελεστή, κάτι που επίσης θα αποτελέσει καινοτομία του καινούργιου φορμάτ. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα στα προκριματικά του Champions League θα είχε το περιθώριο να διεκδικήσει ένα από τα δύο αυτά προνομιούχα εισιτήρια, αν δεν είχε προκαλέσει την εφετινή φθορά στον συντελεστή του.

Όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Μέχρι τότε ως ελληνικό ποδόσφαιρο μπορούμε να πανηγυρίζουμε στην Ευρώπη με τους πρόωρους αποκλεισμούς και τις αποτυχίες των αντιπάλων μας ή να προσπαθήσουμε συνολικά να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα για το τι δεν κάνουμε καλά… Και κυρίως το τι πρέπει να διορθώσουμε.

Αυτό είναι θέμα επιλογής!».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News