Πικέ: Το στήριγμα μιας μοναδικής ποδοσφαιρικής εφεύρεσης

Ο Καταλανός κεντρικός αμυντικός λέει «αντίο» απόψε καθώς θα φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα για τελευταία φορά

Η αποψινή αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Αλμερία για τη 13η αγωνιστική της La Liga στο «Καμπ Νόου» έχει ως απόλυτο πρωταγωνιστή τον Τζεράρ Πικέ. Ο 36χρονος Καταλανός κεντρικός αμυντικός θα κρεμάσει τα παπούτσια του μετά από αυτό το ματς.

Έπειτα, ο χρόνος από αντίπαλος θα γίνει σύμμαχος καθώς θα τον τοποθετήσει στη σωστή πλευρά του ποδοσφαίρου. Ο Τζεράρ Πικέ φεύγει όντας το στήριγμα μιας μοναδικής ποδοσφαιρικής εφεύρεσης, ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός στην ιστορία της Μπαρτσελόνα και ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός για την πολύ συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία της.

Χωρίς αυτόν θα κατέρρεε η εφεύρεση και η εξήγηση του Γκουαρδιόλα

Το 2011 μετά από την παράσταση της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Champions League όπου νίκησε με 3-1 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Γουέμπλεϊ», ο μακαρίτης Τίτο Βιλανόβα που τότε ήταν βοηθός του Πεπ Γκουαρδιόλα εξήγησε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais»:

«Υπήρχε ένα διάστημα που προσευχόμασταν να μην πάθει κάτι ο Πικέ. Αν τραυματιζόταν θα διαλύονταν τα πάντα, θα κατέρρεε η εφεύρεση». Όχι ο Λιονέλ Μέσι, όχι ο Τσάβι, όχι ο Ανδρές Ινιέστα, όχι ο Σέρχιο Μπουσκέτς. Ο Τζεράρ Πικέ. Η φράση έμεινε στη συλλογική μνήμη των οπαδών των «μπλαουγκράνα» και εξήγηση με παραδείγματα δόθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επισκέφθηκε το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και μίλησε για τα τέσσερα χρόνια που πέρασε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, την αλλαγή της θέσης του Λιονέλ Μέσι και τη γέννηση του «ψεύτικου 9αριού», αλλά εξήγησε και πως χωρίς τον Πικέ δεν μπορούσε να ρισκάρει, ιδίως στις αναμετρήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοσέ Μουρίνιο.

«Μας έπαιζαν πολύ ένας εναντίον ενός σε όλο το γήπεδο και έπρεπε να δημιουργήσουμε τις υπεραριθμίες προκειμένου να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα στη μεσαία γραμμή», είπε.

Η Μπαρτσελόνα άρχιζε από πίσω και προσπαθούσε να απελευθερώσει τον Πικέ για να κουβαλήσει την μπάλα πολλά μέτρα ώστε να αναγκάσει κάποιον από τους αντίπαλους μέσους να του «επιτεθεί» ώστε να απελευθερωθεί κάποιος συμπαίκτης του. «Τελικά, αυτό έγινε στο να δούμε ποιος την έχει… », υπογράμμισε.

Ήταν ακριβώς αυτή η ικανότητα του με την μπάλα στα πόδια, η γνώση της παρτιτούρας του ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα που έκανε τον Γκουαρδιόλα και τον αθλητικό διευθυντή Τσίκι Μπεγκιριστάιν να κινηθούν για την απόκτησή του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορεί να υπήρχε ο Κάρλες Πουγιόλ κι ο Ράφα Μάρκες στην ομάδα, αλλά το θράσος του Πικέ ήταν μεγάλη αρετή.

Όπως εξήγησε ο Βίκτορ Βαλδές, ο τερματοφύλακας εκείνης της ομάδας, στο ντοκιμαντέρ «Take the Ball, Pass the Ball», όταν ο Γκουαρδιόλα του εξήγησε πού θα παίζουν οι κεντρικοί αμυντικοί του και πώς θα αρχίζουν οι επιθέσεις της ομάδας, του απάντησε: «Ναι, αλλά θα πρέπει να θέλουν την μπάλα στα πόδια». Κι ο Πίκε την ήθελε, δεν τον βάραινε.

Ρωτώντας τον Πεπ Γκουαρδιόλα στη συνέντευξη Τύπου της Μάντσεστερ Σίτι αν μπορεί να συγκρίνει τον Πικέ με κάποιον από τους νυν κεντρικούς αμυντικούς του, ο Καταλανός απέφυγε να απαντήσει, αλλά με τα λόγια που χρησιμοποίησε και από τη γλώσσα του σώματός του τα είπε όλα. Δεν ήθελε να εκθέσει τους τωρινούς παίκτες του στη σύγκριση με έναν αμυντικό που τα κατέκτησε όλα και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ποδοσφαιρική επανάσταση.

Η αδικία

Από τους παίκτες της Μπαρτσελόνα που παρουσιάζουν τεράστια πτώση τα τελευταία χρόνια, ο Τζεράρ Πικέ ήταν μόλις για τρεις μήνες μακριά από το μίνιμουμ απαιτητό για να παίζει στην ελίτ. Κι αυτό τον οδήγησε στον πάγκο και εν τέλει στην απόφαση να σταματήσει.

Η αδικία προς το πρόσωπό του είναι η διαχείριση της υπόθεσής του όπως και των άλλων δύο ιστορικών αρχηγών, του Σέρχιο Μπουσκέτς και του Τζόρντι Άλμπα. Εδώ και δύο χρόνια χρησιμοποιούνται από τη διοίκηση ως αλεξικέραυνα για να δικαιολογηθούν τα οικονομικά προβλήματα.

Εν μέρει έχει δίκιο, όπως επίσης ότι το πρόβλημα δεν το δημιούργησαν οι νυν παράγοντες αλλά οι προηγούμενοι με τον πρώην πρόεδρο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου να οδηγεί το κλαμπ στην καταστροφή. Ωστόσο, ήταν ο αθλητικός διευθυντής Ματέου Αλεμάνι που στη ΓΣ των μελών τόνισε: «δεν θέλουμε αυτά τα συμβόλαια στην ομάδα μας», ανακοινώνοντας το τέλος των παικτών με άκομψο τρόπο.

Ο Πικέ φεύγοντας αφήνει στο τραπέζι 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπουσκέτς, λογικά θα φύγει το καλοκαίρι που τελειώνει το συμβόλαιό του και ο σύλλογος ψάχνει τρόπο να αποδεσμευτεί από ολόκληρο ή έστω μέρος του συμβολαίου του Τζόρντι Άλμπα.

Αυτή η συμπεριφορά «πόνεσε» τον Πικέ. Γιατί είτε φορούσε είτε όχι το περιβραχιόνιο από το 2008 μέχρι το 2022 ήταν ένας από τους ηγέτες της ομάδας. Υπερασπίστηκε την Μπαρτσελόνα όταν από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2010 έλεγαν πως ντοπάρονται, έγινε η μόνη φωνή που οι οπαδοί μπορούσαν να εμπιστευθούν στις πιο μαύρες μέρες της διοίκησης του Σάντρο Ροσέλ και του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Ήταν ο μόνος που το 2017 δεν ήθελε να παίξει απέναντι στην Λας Πάλμας όταν η ισπανική αστυνομία ξυλοκοπούσε πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών από όπου μεταφέρονταν τα ΜΑΤ τους φώναζαν στους δρόμους «να τους φάτε» και «σπάστε τους στο ξύλο» λες και πήγαιναν σε πόλεμο.

Τα δάκρυά του μετά από εκείνο το κεκλεισμένων των θυρών ματς και η στάση του τον έκαναν εχθρό στα μάτια των Ισπανών. Ενορχηστρώθηκε καμπάνια απέναντί του, μπήκε μέχρι και στο μάτι των αρχών φανερών και μυστικών (μαζί με τον Γκουαρδιόλα) για το ρόλο του – αν και ο Πικέ δεν ήταν ποτέ ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά ναι υπέρ του δημοψηφίσματος.

Απομακρύνθηκε από τον Λιονέλ Μέσι, χωρίς να είναι γνωστό το γιατί αλλά υποτίθεται για ζητήματα ηγεσίας. Έκανε και πολλά λάθη βέβαια εκτός αγωνιστικού χώρου. Αλλά πάντοτε ρίσκαρε να εκτεθεί – αυτό έμαθε άλλωστε στη Λα Μασία, να παίζει με την πλάτη γυρισμένη στο τέρμα του 50 μέτρα μακριά από την εστία και μάνο α μάνο με τους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News