Μουντιάλ 2022: Συγκλονίζει ο Άντονι - «Γεννήθηκα στην Κόλαση, όταν περνάς πάνω από πτώματα για να πας σχολείο...»

AMNA/EPA

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, Άντονι περιέγραψε ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στις φαβέλες του Σάο Πάολο, όπου μεγάλωσε ανάμεσα σε εγκληματίες και διακινητές ναρκωτικών. Για αυτό δεν τον φοβίζει τίποτα στο ποδόσφαιρο…

Ο διεθνής Βραζιλιάνος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άντονι, με άρθρο του στο «Players Tribune» αποκάλυψε τους λόγους που δεν τον φοβίζει τίποτα στο ποδόσφαιρο, αφού γνώρισε το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής στις φαβέλες της πατρίδας του.

Η συνύπαρξη με τον υπόκοσμο, το πολυτελές αμάξι που ήξερε από τα 10 του ότι θα αγοράσει και η τέχνη των Ροναλντίνιο, Ρονάλντο και Νεϊμάρ που έμαθε μέσω του You Tube στη φαβέλα που μεγάλωσε.

«Γεννήθηκα στην κόλαση. Αυτό δεν είναι αστείο. Για τους Ευρωπαίους φίλους μου που δεν ξέρουν, η φαβέλα όπου μεγάλωσα στο Σάο Πάολο λέγεται Inferninho (μικρή κόλαση). Αν πραγματικά θέλετε να με καταλάβετε ως άτομο, τότε πρέπει να καταλάβετε από πού κατάγομαι. Η ιστορία μου. Οι ρίζες μου. Inferninho. Είναι ένα κακόφημο μέρος.

Δεκαπέντε βήματα από την εξώπορτά μας, υπήρχαν πάντα έμποροι ναρκωτικών που έκαναν τις δουλειές τους, περνώντας πράγματα χέρι με χέρι. Η μυρωδιά ήταν συνεχώς έξω από το παράθυρό μας. Στην πραγματικότητα, μια από τις πρώτες μου αναμνήσεις είναι ο πατέρας μου να σηκώνεται από τον καναπέ την Κυριακή και να φωνάζει στα παιδιά να περπατήσουν λίγο στο δρόμο και να μας αφήσουν ήσυχους, επειδή τα παιδιά του ήταν μέσα προσπαθώντας να δουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα».

«Είχαμε τόσο συνηθίσει να βλέπουμε όπλα, που δεν ήταν καν τρομακτικό. Ήταν απλώς ένα μέρος της καθημερινότητας. Πιο πολύ φοβόμασταν ότι η αστυνομία θα μας σπάσει την πόρτα. Μια φορά, μπήκαν στο σπίτι μας αναζητώντας κάποιον και έτρεχαν ουρλιάζοντας. Δεν βρήκαν τίποτα, φυσικά. Αλλά όταν είσαι τόσο μικρός, αυτές οι στιγμές σε σημαδεύουν», γράφει ο 22χρονος Βραζιλιάνος, που μέχρι τα 18 του μοιραζόταν ακόμα το κρεβάτι του με τον πατέρα του στη φαβέλα.

«Περνούσα πάνω από πτώματα για να πάω σχολείο, η μπάλα ήταν ο σωτήρας μου»

Ο Άντονι συγκλονίζει με τις περιγραφές του για όσα αντιμετώπισε όταν ήταν παιδί.

«Έχω δει κάποια πράγματα που μόνο όσοι τα έχουν ζήσει μπορούν να καταλάβουν. Καθώς πήγαινα στο σχολείο ένα πρωί, όταν ήμουν περίπου 8 ή 9 χρονών, έπεσα πάνω σε έναν άντρα που ήταν ξαπλωμένος στο δρομάκι. Δεν κινούνταν. Όταν πλησίασα, κατάλαβα ότι ήταν νεκρός. Στη φαβέλα, μουδιάζεις λίγο με αυτά τα πράγματα. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να πάω και έπρεπε να πάω σχολείο. Έτσι έκλεισα τα μάτια μου και πήδηξα πάνω στο πτώμα.

Δεν το λέω αυτό για να φανώ σκληρό. Ήταν απλώς η πραγματικότητά μου. Πάντα λέω ότι ήμουν πολύ τυχερός όταν ήμουν παιδί. Μεγάλωσα σε λάθος μέρος, αλλά με τους σωστούς ανθρώπους. Έλαβα ένα δώρο από τον ουρανό. Η μπάλα ήταν ο σωτήρας μου. Αγάπη από την κούνια. Με μια μπάλα στα πόδια του, δεν φοβόμουν. Στο Inferninho, δεν μας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια για τα Χριστούγεννα. Κάθε μπάλα που κυλάει είναι τέλεια για εμάς.

Κάθε μέρα ο μεγάλος μου αδερφός με πήγαινε στην πλατεία για να παίξω ποδόσφαιρο. Στη φαβέλα παίζουν όλοι. Παιδιά, γέροι, δάσκαλοι, εργάτες οικοδομών, οδηγοί λεωφορείων, έμποροι ναρκωτικών, γκάνγκστερ. Εκεί όλοι είναι ίσοι. Την εποχή του πατέρα μου ήταν χωμάτινο γήπεδο. Στην εποχή μου ήταν άσφαλτος. Στην αρχή έπαιζα ξυπόλητος, αιμορραγούσαν τα πόδια. Δεν είχαμε χρήματα για σωστά παπούτσια. Ήμουν μικρός, αλλά ντρίμπλαρα με μια δύναμη που προερχόταν από τον Θεό. Η ντρίμπλα ήταν πάντα κάτι μέσα μου. Ήταν ένα φυσικό ένστικτο. Και αρνήθηκα να σκύψω το κεφάλι μου στον οποιονδήποτε.  Δεν καταλάβαινα τίποτα, δεν φοβόμουν κανέναν».

«Έμαθα όλα τα κόλπα με την μπάλα από θρύλους όπως ο Ροναλντίνιο, ο Νεϊμάρ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο από αυτά που έβλεπα στο YouTube»

Στη συνέχεια ο Άντονι περιγράφει πώς έμαθε να κάνει τα… μαγικά του με τη μπάλα.

«Έμαθα όλα τα κόλπα με την μπάλα από θρύλους όπως ο Ροναλντίνιο, ο Νεϊμάρ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, από όσα είδα στο YouTube», χάρη στον «θείο» μου τον Toniolo. Δεν είναι θείος μου από το αίμα. Ήταν ο διπλανός μας γείτονας.

Αλλά με αντιμετώπισε σαν οικογένεια. Όταν ήμουν μικρός, με άφηνε να του κλέψω το WiFi για να μπω στο YouTube και να πάρω την ποδοσφαιρική μου εκπαίδευση. Μου έδωσε ακόμη και το πρώτο μου βιντεοπαιχνίδι. Αν ο Toniolo είχε δύο καρβέλια ψωμί — ήταν ένα για εκείνον, το επιπλέον για εμάς. Αυτό είναι που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν για τη φαβέλα. Για κάθε άτομο που κάνει κακό, υπάρχουν δύο που κάνουν καλό», προσθέτει, ενώ τονίζει ότι ο διευθυντής της Γκρέμιο, Μπαρουέρι τον ανακάλυψε σε ηλικία 8 ετών: «Με είδε να κάνω τα κόλπα μου στους μαφιόζους.

Μου έδωσε την πρώτη μου ευκαιρία να φύγω από τη φτωχογειτονιά και να παίξω για την ομάδα τους στο ποδόσφαιρο σάλας. Τότε λοιπόν άρχισα να ονειρεύομαι. Θυμάμαι μια μέρα που περπατούσα με τη μαμά μου όταν είδα αυτό το κόκκινο αυτοκίνητο να περνάει στη γειτονιά μας. Ήταν ένα Range Rover. Αλλά για μένα, ήταν σαν να έβλεπα μια Ferrari. Όλοι το κοιτούσαν.  Γύρισα στη μαμά μου και είπα: «Μια μέρα, όταν θα γίνω ποδοσφαιριστής, θα αγοράσω αυτό το αυτοκίνητο». Γέλασε, φυσικά. Το έλεγα σοβαρά. Είπα, «Μην ανησυχείς, μετά από λίγο, θα σε αφήσω να το οδηγήσεις».

«Κοιμόμουν στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς μου, δεν είχαμε χρήματα»

Στη συνέχεια, ο Άντονι περιγράφει τη σχέση του με τους γονείς του.

«Τότε, κοιμόμουν κυριολεκτικά στο κρεβάτι ανάμεσα στους γονείς μου. Δεν είχαμε χρήματα για κρεβάτι μόνο για μένα. Κάθε βράδυ, γυρνούσα στη μία πλευρά, και εκεί ήταν ο πατέρας μου. Γύριζα στην άλλη πλευρά, εκεί ήταν η μαμά μου. Ήμασταν τόσο κοντά, και αυτό ήταν που μας βοήθησε να επιβιώσουμε. Τότε συνέβη κάτι που άλλαξε τη ζωή μου. Όταν ήμουν 11, οι γονείς μου χώρισαν. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου, γιατί τουλάχιστον πριν, όλοι είχαμε ο ένας τον άλλον. Τώρα, γυρνούσα στο κρεβάτι της μαμάς μου στη μέση της νύχτας και είχε φύγει. Αυτό ήταν καταστροφικό, αλλά μου έδωσε επίσης πολλά κίνητρα. Έκλεινα τα μάτια μου και σκεφτόμουν: «Θα μας βγάλω από αυτό».

Ο πατέρας μου έβγαινε από το σπίτι για δουλειά στις 5 το πρωί. Θα επέστρεφε στις 8 το βράδυ. Του έλεγα «Τώρα τρέχεις για μένα. Αλλά σύντομα, θα τρέξω για σένα». Αν μιλάς στα ΜΜΕ, σε ρωτούν πάντα για τα όνειρά σου. Το Champions League; Το Παγκόσμιο Κύπελλο; Η Χρυσή Μπάλα; Αυτά δεν είναι όνειρα. Αυτοί είναι στόχοι. Το μόνο μου όνειρο ήταν να βγάλω τους γονείς μου από τη φαβέλα. Δεν υπήρχε Plan B. Θα τα κατάφερνα ή θα πέθαινα προσπαθώντας.

Στα 14 μου, πήρα την ευκαιρία μου στη São Paulo FC. Κάθε μέρα μετά το σχολείο, πήγαινα στην ακαδημία με άδειο στομάχι. Μερικές φορές, αν ήταν καλή μέρα, οι συμπαίκτες μου και εγώ συγκεντρώναμε τα χρήματά μας για να αγοράσουμε ένα μπισκότο για τη διαδρομή με το λεωφορείο για την επιστροφή στο σπίτι. Δεν χρειάστηκε να προσποιηθώ ότι πεινάω για κίνητρο. Η πείνα ήταν αληθινή. Μέσα μου, υπήρχε μια ένταση — ίσως θα μπορούσες να πεις ένας θυμό. Είχα κάποια προβλήματα με τα συναισθήματά μου. Τρεις διαφορετικές φορές, παραλίγο με διώξουν από το κλαμπ. Ήμουν στη λίστα για να φύγω. Και τρεις διαφορετικές φορές, κάποιος στο σύλλογο κόλλησε για μένα. Παρακαλούσαν να με κρατήσουν. Ήταν το σχέδιο του Θεού.

«Με έβλεπαν στην τηλεόραση να σκοράρω και μετά γελούσαν που επέστρεφα στη φαβέλα»

Ήμουν τόσο αδύνατος, αλλά πάντα έπαιζα με «αίμα στα μάτια μου». Αυτό είναι το είδος της έντασης που προέρχεται από τους δρόμους. Ο κόσμος νομίζει ότι λέω ψέματα όταν τους το λέω, αλλά ακόμα και μετά το επαγγελματικό μου ντεμπούτο για τη Σάο Πάολο, εξακολουθούσα να ζούσα στη φαβέλα. Όχι, όχι — αυτή είναι η αλήθεια — στα 18, κοιμόμουν ακόμα στο κρεβάτι με τον μπαμπά μου.

Ήταν ή αυτό ή ο καναπές! Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Φίλε, ακόμα και το 2019 όταν πέτυχα το γκολ εναντίον της Κορίνθιανς στον τελικό του Παουλίστα, πήγα αμέσως πίσω στη γειτονιά εκείνο το βράδυ. Ο κόσμος με έδειχνε στο δρόμο. «Μόλις σε είδα στην τηλεόραση. Τι κάνεις εδώ;” «Αδερφέ, μένω εδώ». Όλοι γέλασαν. Δεν το πίστευαν. Ένα χρόνο αργότερα, ήμουν στον Άγιαξ και έπαιζα στο Champions League. Έτσι άλλαξαν γρήγορα τα πράγματα. Δεν είχα μόνο το δικό μου κρεβάτι, αλλά το κόκκινο Range Rover ήταν στο δρόμο της μητέρας μου. Της είπα: «Βλέπεις; Σου είπα ότι θα το κατακτήσω. Και το κατέκτησα.

Όταν της το είπα όταν ήμουν 10, γέλασε. Τώρα που της το θυμίζω… κλαίει. Πήγα από τις φτωχογειτονιές στον Άγιαξ και μετά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα σε τρία χρόνια. Οι άνθρωποι πάντα με ρωτούν πώς μπόρεσα να «γυρίσω το κλειδί» τόσο γρήγορα. Ειλικρινά, είναι επειδή δεν αισθάνομαι πίεση σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Χωρίς φόβο. Φόβος; Τι είναι ο φόβος; Όταν μεγαλώνεις και πρέπει να πηδάς πάνω από πτώματα μόνο και μόνο για να φτάσεις στο σχολείο, δεν μπορείς να φοβάσαι τίποτα στο ποδόσφαιρο. Αυτά που έχω δει, οι περισσότεροι γνώστες του ποδοσφαίρου μπορούν μόνο να τα φανταστούν».

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News