Μουντιάλ 2022: Καθηγητής πανεπιστημίου χαρακτηρίζει αναξιόπιστο το δημοσιογράφο που αποκάλυψε το «σκάνδαλο» της πρεμιέρας

Ο δημοσιογράφος Αμζάντ Ταχά έριξε «βόμβα» κάνοντας λόγο για στημένο ματς ανάμεσα στο Κατάρ και το Εκουαδόρ στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου της Ντόχα τον χαρακτηρίζει «πηγή παραπληφόρησης», παραθέτοντας ντοκουμέντα από το παρελθόν.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αμζάντ Ταχά ο οποίος αριθμεί 435.000 ακόλουθους στο twitter, οκτώ παίκτες του Εκουαδόρ έχουν λάβει συνολικά 7,4 εκατομμύρια δολάρια ώστε το εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης να έρθει 1-0 υπέρ του Κατάρ, με το γκολ κιόλας να σημειώνεται από τους οικοδεσπότες στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο ρεπόρτερ από τη Μέση Ανατολή ισχυρίζεται ότι υπάρχουν άνθρωποι εντός και των δύο ομάδων που όχι μόνο γνωρίζουν αυτή την κατάσταση αλλά την έχουν αποδεχτεί κιόλας και καλεί την FIFA να διερευνήσει την κατάσταση καθώς μιλάμε για την απόλυτη περίπτωση διαφθοράς, στον εναρκτήριο μόλις αγώνα της διοργάνωσης.

Ωστόσο, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hamad bin Khalifa της Ντόχα, Μαρκ Όουεν Τζόουνς, τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο και παρέθεσε προηγούμενα παραδείγματα παραπληροφόρησης από την πλευρά του Αμζάντ Ταχά.

«Απλά μία προειδοποίηση αν κάποιος δει μια ιστορία για το Κατάρ ότι δωροδόκησε με 7,4 εκατομμύρια τον Ισημερινό για να χάσει το εναρκτήριο παιχνίδι – ξεκίνησε εδώ από έναν γνωστό λογαριασμό παραπληροφόρησης που είναι κατά κάποιο τρόπο και η κύρια πηγή στην ιστορία, τον Αμζάντ Ταχά. Ωστόσο, έχει ήδη χιλιάδες retweet», σχολίασε. Στη συνέχεια παρέθεσε όλα τα Μέσα παγκοσμίως που αναπαρήγαγαν την εν λόγω είδηση, επικρίνοντάς τα στην ουσία που διαδίδουν τα fake news όπως ισχυρίζεται.

Ο Τζόουνς είναι επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής, δίνει διαλέξεις και κάνει έρευνα για την πολιτική καταστολή και τις στρατηγικές ελέγχου πληροφοριών. Η πρόσφατη δουλειά του επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του. Μετράει σχεδόν 70 χιλιάδες ακόλουθους στο Twitter.

Στη συνέχεια έκανε ένα ακόμα tweet, σχολιάζοντας: «Μια ευγενική υπενθύμιση ότι αν κάποιος λέει κάτι, έχει ακόλουθους και ένα μπλε τικ, δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια».

Παράλληλα, παρέθεσε κι άλλα «παραδείγματα παραπληροφόρησης του Αμζάντ», όπως τα χαρακτήρισε:

«Μερικά προηγούμενα παραδείγματα παραπληροφόρησης του Αμζάντ, όπως λέγοντας ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δολοφόνησε έναν ακτιβιστή του Εμιράτου στο Λονδίνο, ένα ψεύτικο πραξικόπημα στο Κατάρ και μερικές περίεργες «χειραγωγημένες» ειδήσεις για το αεροδρόμιο του Αφγανιστάν».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News