Μουντιάλ: Ο πυροσβέστης που πήρε το πρώτο και δεν θυμάται κανένας

FIFA

Ο Αλμπέρτο Σουπίσι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, δεν πήρε ούτε μετάλλιο και μάλλον είναι περισσότερο ξεχασμένος από οποιονδήποτε άλλο που κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο

Αν σκαλίσετε τη μνήμη σας προσπαθώντας να θυμηθείτε τον πρώτο προπονητή που πήρε Μουντιάλ, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τα καταφέρετε. Ο νεότερος πρωταθλητής κόσμου μεταξύ των προπονητών ήταν ο Ουρουγουανός Αλμπέρτο Σουπίσι. Αυτός που σε ηλικία 31 ετών και 252 ημερών την ημέρα του τελικού, πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1930 στην Ουρουγουάη. Μάλλον είναι περισσότερο ξεχασμένος από οποιονδήποτε άλλο που πήρε τον τίτλο.

Άλλωστε ο γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου 1898 Ουρουγουανός ήταν πυροσβέστης. Αυτή ήταν η βασική ασχολία του όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’20 η Πενιαρόλ τον κάλεσε ν’ αναλάβει την ομάδα των νέων που μόλις είχε δημιουργήσει. Ο Σουπίσι μάλιστα επέστρεψε στην Πυροσβεστική μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη.

Ο Alberto Horacio Suppici ήταν γνωστός και ως «el Profesor», δηλαδή ο καθηγητής.

Στις 22 Απριλίου 1917, ίδρυσε την ποδοσφαιρική ομάδα Plaza Colonia στην Colonia del Sacramento, την πόλη του. Σήμερα, το γήπεδο της ομάδας, χωρητικότητας 12.000 θεατών φέρει το όνομά του.

Στο μουσείο της FIFA, στην έκθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1930, υπάρχει ένα μικρό μετάλλιο από σμάλτο και ασήμι με την αφίσα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1930 που σχεδιάστηκε από τον Ουρουγουανό καλλιτέχνη Guillermo Laborde.

Το μετάλλιο δόθηκε στον Alberto Suppici το 1930 από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουρουγουάης, επειδή εκείνη την εποχή, ο προπονητής -ακόμα και οι παίκτες που δεν έπαιζαν στον – δεν έλαβαν το μετάλλιο που απονεμήθηκε από τη FIFA. Εναπόκειτο στη νικήτρια Ομοσπονδία να αναγνωρίσει τα επιτεύγματα εκείνων που πίστευαν ότι συνέβαλαν στη νίκη.

Μια περιφερειακή φιγούρα

Εκτός Ουρουγουάης, ο ρόλος που έπαιξε ο Σουπίσι στον θρίαμβο της Ουρουγουάης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητος. Στα δημοσιεύματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, είτε απουσιάζει είτε παρουσιάζεται ως περιφερειακή φιγούρα.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε ένα περιοδικό lifestyle -το Mundo Uruguayo-, είχε ρίξει πολύτιμο φως στον ρόλο του. Η συνέντευξη έδειξε ότι ο Suppici ήταν η καρδιά της ομάδας. Τότε η προπόνηση περιοριζόταν σε λίγο τρέξιμο και λίγα άλματα. Όμως ο Σουπίσι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

Ενόψει του τουρνουά είχε συγκεντρώσει την ομάδα με προϋπόθεση άπαντες να μένουν μακριά από τη λάμψη του κόσμου, μακριά από τη δημοσιότητα. Όσοι παίκτες πίστευαν ότι θα ήταν κάτι σαν διακοπές, ένα είδος διασκέδασης, μάλλον έπαθαν σοκ. Υπήρχε αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:30 το βράδυ έως τις 08:00 το πρωί.

Έδιωξε τον τερματοφύλακα

Μάλιστα όταν ο τερματοφύλακας Andrés Mazali – ο ήρωας των Ολυμπιακών θριάμβων της Ουρουγουάης του 1924 και του 1928 – παραβίασε το ωράριο αποβλήθηκε από την ομάδα, αφήνοντας τον… μαθητή του Enrique Ballestrero να πάρει τη θέση του.

Ο Σουπίσι εργαζόταν και για την Εθνική Επιτροπή Φυσικής Αγωγής, όπου η 15χρονη εμπειρία του σήμαινε ότι γνώριζε καλά τον τρόπο προετοιμασίας των παικτών. «Την πρώτη εβδομάδα περιορίστηκα στο να προετοιμάσω σωστά τα σώματα των παικτών για πιο εντατική δουλειά», φέρεται να είπε στη συνέντευξη στη Mundo Uruguayo τον Ιούλιο του 1930.

«Η δεύτερη περίοδος περιελάμβανε μια σειρά από ασκήσεις νευρομυϊκού συντονισμού και αντίδρασης. Τελειώνοντας πάντα τις προπονήσεις με ασκήσεις αρμονίας και ήπιες ασκήσεις αναπνοής.» Τρομερά πράγματα για το ποδόσφαιρο του 1930. Φυσικά η προπόνηση είχε και τρέξιμο. Περίπου έξι χιλιόμετρα την ώρα.

Πρωτοπόρος όσον αφορά τη διατροφή

Ήταν επίσης πρωτοπόρος όσον αφορά τη διατροφή. Ο γεννημένος στην Ισπανία σέντερ χαφ της Ουρουγουάης Lorenzo Fernández, γνωστός ως Gallego λόγω των Γαλικιανών ριζών του, εμφανίστηκε στο γήπεδο με δυσκοιλιότητα. Ο Σουπίσι είχε τη λύση… «Σε ό,τι αφορά τη δίαιτα, βασίζεται σε απλά, ευκολοχώνευτα τρόφιμα, με έμφαση στα ωμά λαχανικά, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φρέσκα φρούτα κ.λπ. Τους επιτρέπω επίσης να τρώνε ψητό κρέας και γενικά, προσπαθώ να μην αλλάξω πολύ βίαια τις διατροφικές συνήθειες κάθε παίκτη».

Το βέβαιο είναι ότι τα κατάφερε με την… εσωτερική λειτουργία του ταλαιπωρημένου Lorenzo Fernández, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο τουρνουά και θεωρήθηκε ο παίκτης του αγώνα στον μεγάλο Τελικό με την Αργεντινή.

Για τον κόουτς πάντως δεν ήταν όλα σκληρή δουλειά: «Προσπάθησα να διατηρήσω τη διάθεση μέσα στην προπόνηση μέσω ψυχαγωγικών σωματικών ασκήσεων, αναπτύσσοντας με κάθε τρόπο την επιθυμία για συνεργασία. Οι αγώνες βόλεϊ και μπότσια κ.λπ. έχουν συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης των παικτών και αυτά τα παιχνίδια έχουν διπλό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό σκοπό».

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι ο ρόλος του Σουπίσι σε θέματα τακτικής στη διάρκεια των αγώνων. Το δεδομένο είναι ότι η συμβολή του ήταν τεράστια κι ας πέθανε ξεχασμένος απ’ όλους στις 21 Ιουνίου 1981 (82 χρόνων).

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 20 Νοεμβρίου

2015: Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού του Χάρη Παυλίδη, νικά την ιταλική Πάντοβα με 10-6 στο “Π. Καπαγέρωφ» και κατακτά το Ευρωπαϊκό Super Cup
20/11/2010 Η ομάδα ποδοσφαίρου Madron FC από την Κορνουάλη χάνει από την Illogan Reserves FC με 55-0. Οι άνθρωποι της Madron FC παραδέχονται πως είναι η χειρότερη ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας αυτή τη στιγμή.

1998: Ανακοινώνεται από τον Primo Nebiolo, πρόεδρο της IAAF, ότι τα “Τσικλητήρεια”, το διεθνές μήτινγκ στίβου του Πανελληνίου, συμπεριλαμβάνεται στα Grand Prix II της IAAF.

1997: Ο A.C. Green σπάει το ρεκόρ των 906 συνεχόμενων συμμετοχών στο ΝΒΑ του Randy Smith (1972-83) με 907 στον αγώνα Dallas Mavericks – Golden State Warriors (97-101).

1995: Ο χρυσός ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ Sergei Grinkov πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς στο Lake Placid της Νέας Υόρκης σε ηλικία 28 ετών.

1990: Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Βαρδής Βαρδινογιάννης δέχεται επίθεση στην Νέα Ερυθραία με 3 ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” και σώζεται από το θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο θα δηλώσει “Δοκάρι”.

1989: Ξεκινάει η λειτουργία του MEGA CHANNEL, του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού στην Ελλάδα, μεταδίδοντας τις πρώτες εικόνες στις 15:00 από τα στούντιο της Παιανίας, του Νίνου Ελματζόγλου.

1985: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Επταήμερο του Basketball”, που περιλαμβάνει ειδήσεις χάντμπολ και βόλεϊ, με εκδότη τον Θοδωρή Κοτσώνη. Το έντυπο, που είναι πρωτοποριακό, θα κυκλοφορήσει για 5 ακριβώς χρόνια, με τελευταίο φύλλο αυτό της 20/11/1990.

1981: Ο Anatoly Karpov, ο Σοβιετικός παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού, νικά τον Viktor Korchnoi στο Μεράνο διατηρώντας τον τίτλο του. Το βραβείο του νικητή είναι 500.000 ελβετικά φράγκα.

1971: Ο Ted MacDougall της Bournemouth σημειώνει 9 γκολ εναντίον της Margate στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, ρεκόρ περισσοτέρων τερμάτων από έναν παίκτη στο θεσμό αυτό.

Αναγνωρίζεται το καταστατικό της «Θύρας 13»

1966: Αναγνωρίζεται επίσημα το καταστατικό της “Θύρας 13”, του συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού με ιδρυτή τον Απόστολο Ιωαννίδη. Πρόκειται για τον πρώτο σύνδεσμο φιλάθλων στην Ελλάδα και προέρχεται από μία παρέα 26 μελών που συναθροίζονται σε έναν χώρο στο Μεταξουργείο που χρησιμοποιούν ως λέσχη. Ο σύνδεσμος θα επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 16/3/1967.

1961: Διεξάγεται ο συντομότερος αγώνας πυγμαχίας για τον βρετανικό τίτλο στο Νότιγχαμ. Ο Dave Charnley κερδίζει με νοκ-άουτ τον “Darkie” Hughes σε 40 δευτερόλεπτα στον πρώτο γύρο για την κατηγορία των ελαφρέων βαρών.

1948: Κυκλοφορεί το πρώτο ρώσικο γραμματόσημο που απεικονίζει αγώνα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού.

1938: Η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών μετονομάζεται σε Διεύθυνση Ραδιοφωνίας και υπάγεται στο Υπουργείο Τύπου και Τουρισμού.

1902: Ο 37χρονος Henri Desgrange, συνιδιοκτήτης και συντάκτης της εφημερίδας “L’Auto” (προκάτοχος της L’Equipe) γευματίζει με τον δημοσιογράφο Georges Lefevre, στο Cafe de Madrid του Παρισιού και επινοούν ένα ποδηλατικό αγώνα, τον Γύρο της Γαλλίας, με σκοπό την προβολή του εντύπου τους, αφού εκείνο το διάστημα τo αντίπαλo έντυπo “Le Petit Journal” χρηματοδοτεί τον αγώνα Paris-Brest μετ’ επιστροφής. Το “L’Auto” θα ανακοινώσει την κούρσα στις 19 Ιανουαρίου 1903 με έπαθλο 20.000 γαλλικά φράγκα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News