Εθνική Αγγλίας: «Γκάρεθ, βγάλε τις αλυσίδες»

Η Εθνική Αγγλία ρίχνεται τη Δευτέρα (15.00) στη μάχη του Μουντιάλ και η πίεση προς τον Σάουθγκεϊτ είναι αυξημένη με τα ΜΜΕ ήδη να του ζητούν περισσότερη… επίθεση, πριν καν δουν τα «λιοντάρια» απέναντι στο Ιράν.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει για την Αγγλία κόντρα στο Ιράν στο «Khalifa International Stadium» (21/11, 15:00) και ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ στέλνουν το μήνυμά τους προς τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να περάσει στην επίθεση.

Η Αγγλία μπαίνει στο ματς χωρίς να έχει νίκη στα τελευταία έξι παιχνίδια της και με την υπόθεση πως το Ιράν θα αμυνθεί βαθιά στην περιοχή του. Ως εκ τούτου, το αίτημα της μεγαλύτερης μερίδας των οπαδών και των ΜΜΕ είναι ο Σάουθγκεϊτ να βγάλει τις… αλυσίδες και να χρησιμοποιήσει το «οπλοστάσιό» του.

Ο ένας έξτρα επιθετικός κι ο Αλεξάντερ-Άρνολντ

Ο Σάουθγκεϊτ δεν έχει αποκαλύψει τα πλάνα του. Στο παρελθόν ο προπονητής είχε την τάση να παρουσιάζει την ομάδα του με διάταξη 5-3-2 ή 3-4-3. Έτσι, οι Άγγλοι περιμένουν πως ίσως να κατεβάσει τους: Πίκφορντ – Τρίπιερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Ντάιερ/Γουάιτ, Σο – Ράις, Μπέλιγχαμ, Μάουντ – Κέιν, Στέρλινγκ ή μια άλλη εκδοχή που θα έχει και τον Φόντεν στην επίθεση αντί ενός των Ράις, Μάουντ.

Στην Αγγλία εκτιμούν, όμως, πως μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν συντηρητική, δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της ομάδας στο συγκεκριμένο παιχνίδι και θα έστελνε και το λάθος μήνυμα. Γι’ αυτό ζητούν από τον Σάουθγκεϊτ να περάσει στην επίθεση. Να αλλάξει τη διάταξη 4-2-3-1 ή 4-3-3 και να βάλει ό,τι καλύτερο διαθέτει επιθετικά και τεχνικά, συμπεριλαμβανομένου του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ αντί του καλύτερου αμυντικά Τρίπιερ.

Μονάχα μια ή δύο ομάδες που βρίσκονται στο Μουντιάλ έχουν επιθετική δύναμη ισάξια ή καλύτερη της Αγγλίας από πλευράς ταλέντου. Οπότε, οπαδοί και ΜΜΕ θέλουν να δουν τα «τρία λιοντάρια» με διαφορετική προσέγγιση.

Η 11άδα, δηλαδή, να μοιάζει περισσότερο με αυτή: Πίκφορντ – Αλεξάντερ-Άρνολντ, Στόουνς, Γουάιτ, Σο – Ράις, Μπέλιγχαμ – Σάκα, Φόντεν, Στέρλινγκ – Κέιν. Ή με την παρουσία του Φόντεν στα δεξιά και του Μέισον Μάουντ στο ρόλο του επιτελικού μέσου. Σε κάθε περίπτωση του λένε με… τρόπο να βάλει τους «καλούς» να παίξουν μαζί.

Ο Κέιν και οι άλλοι

Μια από τις σταθερές κριτικές προς τον Σάουθγκεϊτ είναι πως δεν παίρνει το μάξιμουμ από τους επιθετικούς του. Ο Φιλ Φόντεν δεν είναι ο ίδιος με τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Μπουκάγιο Σάκα δεν έχει εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο με την Άρσεναλ. Σ’ αυτό το Μουντιάλ, δε, καλείται να βοηθήσει τον Στέρλινγκ να βρει τον καλό του εαυτό, τον οποίο έχασε μετά τη μεταγραφή του στην Τσέλσι.

Θεωρείται απαραίτητο να βάλει όσο το περισσότερο επιθετική δύναμη στο ματς προκειμένου να μην πέσει το μεγαλύτερο βάρος στον Χάρι Κέιν. Στην Αγγλία δεν έχουν πάρει χαλαρά την προειδοποίηση του προπονητή του στην Τότεναμ, Αντόνιο Κόντε, για τη φυσική του κατάσταση. Μάλιστα, σ’ αυτό το σημείο της τρέχουσας σεζόν, σε σύγκριση με προηγούμενες, ο Κέιν έχει παίξει περισσότερο.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει η ισορροπία. Μια τέτοια 11άδα ίσως να εξέθετε την ούτως ή άλλως… ύποπτη άμυνα της ομάδας. Επιπλέον, παρόλο που όλοι αυτοί έχουν αγωνιστεί μαζί κατά διαστήματα, ο ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας καθιστά δύσκολη την επιλογή τους αφού δεν έχει αναπτυχθεί συνοχή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News