Ερβέ Ρενάρ: Οι χίλες ζωές του – Playboy, άχρηστος και λευκός μάγος

Ο Ερβέ Ρενάρ δοξάζεται στη Σαουδική Αραβία. Ο Δημήτρης Καραμφυλίδης γράφει στη Sportday της Πέμπτης (24/11) για τον playboy στη Γαλλία, «άχρηστο» στην Αγγλία, «λευκό μάγο» στην Αφρική.

Το τηλέφωνο του Ερβέ Ρενάρ έβγαζε… φωτιά μετά τη νίκη της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής με 2-1. Τα συγχαρητήρια μηνύματα ήταν εκατοντάδες. Εκείνος, όμως, δεν τα διάβασε αμέσως. Προτεραιότητά του ήταν να στείλει ένα μήνυμα στον μέντορά του, τον θρυλικό Κλοντ Λε Ρουά. «Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα οφείλω σ’ εσένα και στην Εβα (σ.σ. την σύζυγο του Λε Ρουά)», έγραψε. Η ζωή και η πορεία του 54χρονου Γάλλου τεχνικού θα ήταν διαφορετική χωρίς τον συμπατριώτη του. Τού άνοιξε την πόρτα σ’ έναν άλλον κόσμο.

Ο Ρενάρ ήταν ποδοσφαιριστής. Στην Καέν, μάλιστα, την εποχή που έπαιζε εκεί ο Ζινεντίν Ζιντάν. «Γρήγορα κατάλαβα πως δεν έκανα…», έχει πει στο παρελθόν. Στα 30 του σταμάτησε. Αρχισε να δουλεύει ως καθαριστής και μάζευε σκουπίδια. Δημιούργησε τη δική του εταιρία. Ωστόσο, το πάθος του ήταν το ποδόσφαιρο. Καταλάβαινε πως έφτανε στους παίκτες με άλλον τρόπο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 άρχισε να προπονεί την ημιεπαγγελματική Ντραγκινιάν. Την ανέβασε δύο κατηγορίες και τράβηξε την προσοχή του Λε Ρουά.

Ο Λε Ρουά ήταν πιονέρος. Από τους πρώτους Ευρωπαίους που αντιλήφθηκαν την αξία του αφρικάνικου ποδοσφαίρου. Θεωρούταν ένα από τα μεγάλα μυαλά στη Γαλλία. Μέχρι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον προσέλαβε για σύμβουλό του στη Μίλαν στα μέσα του ’90. Τη σεζόν 2002-03 ο Λε Ρουά έκανε τον Ρενάν βοηθό του στην κινέζικη Σαγκάη και μετά το 2004 προσγειώθηκαν αμφότεροι στην Κέιμπριτζ, με τον Ρενάρ πρώτο.

Απολύθηκε έπειτα από λίγο καιρό. Επειτα δοκίμασε στο Βιετνάμ κι αργότερα στη Σερμπούρ. Οταν η Γκάνα προσέλαβε τον Λε Ρουά (2007) ο Ρενάρ πήγε μαζί του. Η περιπέτεια στην Αφρική μόλις είχε αρχίσει. Ακολούθησαν δουλειές σε Ζάμπια, Αγκόλα, στην Αλζέρ και πάλι Ζάμπια με την οποία σήκωσε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2012. Πήγε στη Σοσό κι απέτυχε. Ανέλαβε την Ακτή Ελεφαντοστού και πήρε ξανά το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2015. Πήγε στην Λιλ κι απέτυχε ξανά.

Στην Αγγλία τον θεώρησαν άχρηστο ακόμη και για μια ομάδα 4ης κατηγορίας. Στη Γαλλία τον αποκαλούσαν πλέι μπόι λόγω του παρουσιαστικού του. Στην Αφρική ήταν ο «λευκός μάγος» κι ένας από αυτούς αφού ζει στη Σενεγάλη και έχει πει «πουθενά αλλού δεν νιώθω το ίδιο ελεύθερος». Επειτα έγινε το άνοιγμα στον αραβικό κόσμο. Ανέλαβε το Μαρόκο και το οδήγησε στο Μουντιάλ του 2018, το πρώτο σε μια 20ετία.

Η Σαουδική Αραβία άπλωσε χρυσάφι στα πόδια του. Οταν εξασφάλισε την πρόκριση στο Μουντιάλ του έδωσε συμβόλαιο ως το 2027. Ταπεινός και απαιτητικός, μετά τη μεγάλη νίκη, είπε: «Μια κακή μέρα την έχει ο καθένας. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε τα πόδια μας στο έδαφος».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News