Μουντιάλ: Όταν η γεωπολιτική... συνάντησε το ποδόσφαιρο
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που η γεωπολιτική… συνάντησε το ποδόσφαιρο, στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα, οι πόλεις-κράτη τηρούσαν πιστά και με ευλάβεια την εκεχειρία, που σήμαινε διακοπή των εχθροπραξιών, όπου υπήρχαν. Από την έβδομη ημέρα πριν την έναρξη μέχρι την έβδομη ημέρα μετά την λήξη τους, οι πόλεμοι σταματούσαν, έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις, να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στους αιώνες που ακολούθησαν, αυτός ο «άγραφος νόμος» εφαρμόσθηκε σε αρκετές περιπτώσεις κατά την διεξαγωγή κορυφαίων αθλητικών γεγονότων.
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, οι εθνικές ομάδες των ΗΠΑ και του Ιράν, θ’ αναμετρηθούν για την τρίτη αγωνιστική του Μουντιάλ και μάλιστα με ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς αμφότερες, διεκδικούν την πρόκριση στην φάση των «16». Πρόκειται για μία… επανάληψη του αγώνα, που διεξήχθη στο Μουντιάλ του 1998, ο οποίος έμεινε στην μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων -και όχι μόνο- από τις σκηνές αδελφοσύνης μεταξύ των ποδοσφαιριστών αυτών των δύο χωρών, που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαλότητα στην διεθνή πολιτική σκηνή.
1938: Ιταλία-Γαλλία
Σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο γεωπολιτικό πλαίσιο, με την σκιά του φασισμού πάνω από την Ευρώπη, η Γαλλία φιλοξενεί το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ιστορία. Στις 12 Ιουνίου, αντιμετωπίζει την Ιταλία στα προημιτελικά, στο στάδιο Colombes και οι φιλοξενούμενοι επικρατούν με 3-1.
Οι Ιταλοί φορούν μια μαύρη φανέλα, παρόμοια με αυτήν των πολιτοφυλάκων του καθεστώτος Μουσολίνι και χαιρετούν φασιστικά τους 60.000 θεατές, οι οποίοι απαντούν αποδοκιμάζοντας έντονα την ώρα που ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Ιταλίας.
Στα μάτια του «Ντούτσε», το ποδόσφαιρο ήταν ένας τρόπος να φανεί η ανωτερότητα της φασιστικής ιδεολογίας. Η εθνική Ιταλίας, κατέκτησε το τρόπαιο, που ήταν και το δεύτερο διαδοχικό στην κορυφαία διοργάνωση.
1974: Δυτική Γερμανία-Ανατολική Γερμανία
Στις 22 Ιουνίου, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (FRG) και η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (GDR), «εχθρικές αδελφές», αναμετρώνται στο Αμβούργο, όπου στο «Wolksparkstadion» δεν «πέφτει καρφίτσα».
Μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, αυτό το ματς ήταν από τις αφορμές για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς δύο χρόνια νωρίτερα, είχαν συνυπογράψει συνθήκη αμοιβαίας αναγνώρισης.
Ο αγώνας, ολοκληρώθηκε χωρίς… προβλήματα, με την Ανατολική Γερμανία να κάνει την έκπληξη και να παίρνει την νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ του Γιούργκεν Σπαρβάσερ, ο οποίος έμεινε περισσότερο γνωστός, ως ο «άνθρωπος που έδωσε την νίκη στο ανατολικό μπλοκ». Παρά την ήττα, η ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, έφθασε στην κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου.
1986: Αργεντινή – Αγγλία
Στις 22 Ιουνίου, η Αργεντινή και η Αγγλία, έπαιξαν στοον προημιτελικό, στην Πόλη του Μεξικού, τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ, που άφησε πίσω του νεκρούς, 649 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, από το 1982.
Σε κάθε αγώνα της διοργάνωσης, οι Αργεντινοί οπαδοί εμφανίζουν πανό «τα Φώκλαντ ανήκουν στην Αργεντινή» και τραγουδούν εθνικιστικά τραγούδια με απαράδεκτους στίχους, όπως «σκοτώστε τους Άγγλους».
Στο περιθώριο του ματς, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ φανατικών οπαδών και από τις δύο πλευρές, προκαλώντας αρκετές δεκάδες τραυματισμούς.
Η Αργεντινή, νίκησε τον αγώνα, χάρη στην ιδιοφυΐα του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος πέτυχε τα δύο γκολ, που έμειναν στην Ιστορία, ως το «χέρι του Θεού» και το «γκόλ του αιώνα».
Ο μυθικός Αργεντινός άσος, είχει δηλώσει τότε: «Ηταν ένας τελικός για εμάς. Δεν θέλαμε απλά να νικήσουμε, θέλαμε να αποκλείσουμε τους Άγγλους».
1998: Ιράν-Ηνωμένες Πολιτείες
Στην δεύτερη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η εθνική ομάδα του Ιράν, βρέθηκε το 1998 στον ίδιο όμιλο με τις ΗΠΑ, του «ορκισμένου εχθρού».
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, έχουν διακοπεί μετά την ομηρεία της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, η οποία ακολούθησε την «ιρανική επανάσταση» του 1979. Και αυτός ο αγώνας, που έγινε στις 21 Ιουνίου στην Λιόν, ήταν μια ευκαιρία για ειρήνη.
Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι Αμερικανοί ποδοσφαιριστές, έδωσαν τα χέρια στους αντιπάλους τους, προσφέροντάς τους μία σημαία και έλαβαν από ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα. Στην συνέχεια, οι παίκτες των δύο ομάδων, συγκεντρώθηκαν για την αναμνηστική φωτογραφία, κρατημένοι χέρι-χέρι.
Οι Ιρανοί επικράτησαν με 2-1, στην πρώτη τους νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
2018: Ελβετία-Σερβία
Στις 22 Ιουνίου στο Καλίνινγκραντ, η Σερβία αντιμετώπισε την Ελβετία, που είχι στις τάξεις της, αρκετούς παίκτες με καταγωγή από το Κόσοβο. Πρόκειται, για μια πρώην επαρχία της Σερβίας, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς. Δέκα χρόνια μετά από μια σύγκρουση που ήταν ο τελευταίος πόλεμος που οδήγησε στην έκρηξη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του, το 2008. Κάτι που δεν αναγνωρίζεται από την Σερβία, με αποτέλεσμα οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι ανύπαρκτες.
Ο Γκράνιτ Τζάκα, γεννημένος στην Ελβετία από οικογένεια Κοσοβάρων, και ο Τζέρνταν Σακίρι, γεννημένος στο Κόσοβο, σημείωσαν από ένα γκολ, χαρίζοντας την νίκη (2-1) στην Ελβετία επί της Σερβίας.
Οι δύο παίκτες πανηγυρίζουν τα γκολ τους, σχηματίζοντας με τα δύο χέρια τον αετό της αλβανικής σημαίας, μια κίνηση συμπαράστασης προς το Κόσοβο, προκαλώντας την οργή του σερβικού Τύπου, που καταγγέλλει μια «επαίσχυντη πρόκληση». Τελικά, η κίνηση τους, τιμωρήθηκε από την FIFA, με πρόστιμο μόλις 8.660 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο ορεξάτος Γιαζίτσι
- Αντώνης Καρπετόπουλος: Δεν σεβάστηκαν τίποτα τα πρωινάδικα
- ΟΦΗ Παρασκήνιο: Κύριος ο Δέλλας, δεν ήθελε να «κρεμάσει» την ομάδα του
- Υπεράνω Όλων: Αν οι άνθρωποι του αθλητισμού ενεργούν έτσι τι να περιμένουμε από άσχετους;
- Εθνική Ελλάδας: «Με την δύναμη της ψυχής σου» - Ραγίζει καρδιές το βίντεο για το έπος του Γουέμπλεϊ, στην μνήμη του Μπάλντοκ