Αγγλία - Γαλλία: Στις 10 Δεκεμβρίου γράφεται ιστορία, για πρώτη φορά αντίπαλες σε νοκ άουτ Μουντιάλ!
Μετά από 92 χρόνια ιστορίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αγγλία και Γαλλία θα μονομαχήσουν για πρώτη φορά σε νοκ άουτ αναμέτρηση Μουντιάλ – Θα συναντηθούν ξανά μετά από 40 χρόνια – Η Αγγλία μετρά δύο νίκες σε φάση ομίλων
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο Γαλλία και Αγγλία θα τεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά σε νοκ άουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δύο από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα αναμετρηθούν το βράδυ της 10ης Δεκέμβρη στη φάση των “8” του Μουντιάλ και είναι έτοιμες να γράψουν ιστορία με θέα τα ημιτελικά. Δύο χώρες που χωρίζονται από τα στενά της Μάγχης έχουν αναμετρηθεί μόλις δύο φορές σε τελική φάση Μουντιάλ, αλλά σε φάση ομίλων. Ποτέ σε αγώνα χωρίς αύριο.
Τα “λιοντάρια” έχουν αντιμετωπίσει σε νοκ άουτ φάση Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ιταλία, αλλά ποτέ τη Γαλλία! Δύο φορές που την πέτυχαν στον όμιλο, μία το 1966 κι άλλη μία το 1982 τη νίκησαν! Την πρώτη φορά 2-0 με δύο γκολ του Χαντ, τη δεύτερη σε αγώνα πρεμιέρας, με σκορ 3-1. Σε μια διοργάνωση 92 χρόνων θα είναι η πρώτη φορά που ο χαμένος… χάνεται. Άρα θα γραφτεί ιστορία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Το συγκρότημα του Σάουθγκέιτ είναι αλήθεια πως ζορίστηκε μόλις για μισή ώρα κόντρα στην Σενεγάλη, συγκριτικά με τον ιδρώτα που ξόδεψαν οι “τρικολόρ” για να κάμψουν την αντίσταση της Πολωνίας.
Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν δείχνει, πάντως, να έχει φτάσει εδώ με σχετική άνεση. Ακόμη και η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι κατάφερε να κάνει ντέρμπι το ματς με την Αυστραλία, σε παιχνίδι που η φυσιολογική του ροή θα δικαιολογούσε ένα σκορ της τάξης του 3-1 ή του 4-1. Και η Αγγλία, ωστόσο, ήταν απολαυστική κόντρα στη Σενεγάλη, την οποία “καθάρισε” σαν… αυγό.
Με τον Εμπαπέ να κάνει ό,τι θέλει σα να μην υπάρχει αντίπαλος, τον Ζιρού να τα… κολλάει με κάθε τρόπο μέσα στο “κουτί” και τους υπόλοιπους να ασκούν έστω συμβατικά τα καθήκοντά τους, η Γαλλία δείχνει ικανή να σμπαραλιάσει κάθε εμπόδιο. Οι Άγγλοι, ωστόσο, απέδειξαν κόντρα στη Σενεγάλη ότι είναι πολύ σκληροί για να “πεθάνουν” και πολύ σοβαροί για να προχωρήσουν.
Τρεις ευκαιρίες, τρία γκολ
Τρεις φορές βρήκαν ανοργάνωτη τη Σενεγάλη στο ανασταλικό κομμάτι και την εκτέλεσαν με Χέντερσον, Κέιν και Σάκα. Κυνικά, υπομονετικά, σοβαρά, με άριστη αξιοποίηση του κενού χώρου, οι Άγγλοι αυτή τη φορά είναι ικανοί να φτάσουν ακόμη πιο ψηλά.
Με δεδομένο ότι και οι δύο ομάδες διαθέτουν στη γραμμή κρούσης, δύο από τα κορυφαία 9άρια παγκοσμίως, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι ακραίοι του Σάουθγκέιτ θα μπορέσουν να προσφέρουν περισσότερα απ’ όσα οι Εμπαπέ και Ντεμπελέ. Φόντεν και Σάκα έχουν και ποιότητα και φρεσκάδα και ικανότητα στο “ένας με έναν”. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να προσφέρουν πιο πολύ από το μεγάλο αστέρι της Παρί και του πλανήτη γενικότερα;
Ο Εμπαπέ ακόμη και νωθρός σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού, όταν αποφασίσει να πατήσει το γκάζι απλά… χάνεται. Ο Κάιλ Γουόκερ αντιμετώπισε χθες προβλήματα ακόμη και με τον Σαρ; Μια χαρά παίκτης είναι ο ακραίος της Γουότφορντ από τη Σενεγάλη, αλλά Εμπαπέ δεν είναι ούτε για αστείο.
Το 4-3-3 απέναντι στο 4-2-3-1
Είναι ένα ζητούμενο αν το 4-3-3 της Αγγλίας θα μπορέσει να βγάλει την εξτρά ενέργεια που απαιτείται για να περιορίσει την τροφοδοσία από τα χαφ της Γαλλίας που πατάει σταθερά στο 4-2-3-1. Υπό μία έννοια, καθαρά ποδοσφαιρική, τα “λιοντάρια” έχουν πλεονέκτημα στον άξονα, απέναντι στους δύο “κόφτες” του Ντεσάν, καθώς ο Γκριεσμάν, ελάχιστα βοηθά στο ανασταλτικό σκέλος. Από την άλλη το δίδυμο Μαγκουάιρ, Στόουνς στην καρδιά της άμυνας, δεν εμπνέει σοβαρή εμπιστοσύνη απέναντι στην κορυφαία ίσως επιθετική τετράδα του Μουντιάλ.
Στο τακτικό κομμάτι, η αναμέτρηση θα έχει πολύ… ψωμί κυρίως από πλευράς Αγγλίας. Σε τέτοια παιχνίδια, ωστόσο, ισχύει διαχρονικά πως οι “τελικοί”, όπως αυτός, κρίνονται συνήθως από αυτόν που το θέλει περισσότερο.
Υ.Γ.: Στα υπέρ της Αγγλίας και το γεγονός ότι ξέρει καλύτερα της αδυναμίες της ως ομάδα και προσπαθεί να τις μακιγιάρει. Οι Γάλλοι μπαίνουν στα ματς με τη νοοτροπία πως είτε έτσι, είτε αλλιώς θα περάσει μια μπάλα μπροστά και θα βρούμε γκολ. Σε ένα ματς λαθών και λεπτομερειών όπως ειναι το ποδόσφαιρο σε αυτό το επίπεδο, ίσως δούμε πολλά που δεν περιμένουμε σε αυτό τον ευρωπαϊκό “εμφύλιο” που μέχρι να ολοκληρωθεί θα κρατά κομμένη την ανάσα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»