Παγκόσμιο Κύπελλο 1982: Η μέρα που ο Μπράιαν Ρόμπσον μετατράπηκε σε «Captain Marvel»

Μόλις 27 δευτερόλεπτα από την έναρξη του Αγγλία-Γαλλία στις 16 Ιουνίου 1982 στο «Σαν Μαμές» του Μπιλμπάο και τα «τρία λιοντάρια» πανηγύρισαν το πρώτο γκολ τους στη διοργάνωση.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ήταν 11 χρόνων και υποστηρικτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν, στις 16 Ιουνίου του 1982, γύρισε τρέχοντας από το σχολείο στο σπίτι του στο Γουότφορντ, για να παρακολουθήσει την εθνική Αγγλίας να παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ήταν η πρεμιέρα της διοργάνωσης και αντίπαλος ήταν η Γαλλία. Ο Σάουθγκεϊτ έτρεχε για να προλάβει. Ήταν τυχερός που το έκανε, διότι ελάχιστα αφού το παιχνίδι στο «Σαν Μαμές» του Μπιλμπάο άρχισε, η Αγγλία σκόραρε.

Ο Στιβ Κόπελ έκανε ένα βαθύ πλάγιο, ο Τέρι Μπούτσερ, που είχε ανέβει στην περιοχή των Γάλλων πήρε την κεφαλιά και ο Μπράιαν Ρόμπσον, με το νούμερο 16 στην πλάτη, βρέθηκε ολομόναχος στη μικρή περιοχή των «τρικολόρ» και σκόραρε, με ένα αριστερό βολέ, ανοίγοντας το σκορ.

Εκείνη τη μέρα μπήκε το πιο γρήγορο γκολ στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου ως τότε και ευτυχώς το έβαλε ο ποδοσφαιριστής που οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα τον φώναζαν «Captain Marvel».

Ο Μπράιαν Ρόμπσον ανοίγει το σκορ στο παιχνίδι με την Αγγλία με μόλις 27” από την έναρξή του

Το «ευτυχώς» αναφέρεται στο γεγονός ότι, ενώ εκείνο το τέρμα στα 27 δευτερόλεπτα δεν είναι το πιο γρήγορο γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όποιος έσπασε αυτό το ρεκόρ έγινε αιτία για να χάσει ένας δημοσιογράφος στη δουλειά του.

Για την ακρίβεια, ο Τούρκος Αλπέρ Μπακιρτσιγκίλ, ο οποίος στην περιγραφή του παιχνιδιού του Καναδά με το Μαρόκο, ανέφερε ότι το πιο γρήγορο γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει πετύχει ο συμπατριώτης του, Χακάν Σουκούρ, στο 11ο δευτερόλεπτο του μικρού τελικού με τη Νότιο Κορέα το 2022, όταν η εθνική ομάδα της χώρας του πέτυχε τη μεγαλύτερη διάκριση της Ιστορίας της, αφού πήρε την τρίτη θέση.

Ο Σουκούρ θεωρείται και είναι πολέμιος των πρακτικών του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οπότε το δίκτυο TRT τον έδιωξε από το ημίχρονο.

Ο Ρόμπσον δεν έμεινε εκεί. Οι Γάλλοι ισοφάρισαν με τον Ζεράρ Σολέρ στο 24’, αλλά ο μεσοεπιθετικός της Γιουνάιτεντ έκανε το 2-1 στο 67’, για να έρθει ο Πολ Μάρινερ και να πετύχει το τρίτο αγγλικό γκολ στο 83’.

Ο Σάουθγκεϊτ είχε ανακαλύψει το πρώτο ίνδαλμά του. Ο Ρόμπσον έγινε ο παίκτης που θα ακολουθούσε σε ό,τι ήταν το αγωνιστικό στυλ του, όχι μόνο αυτός αλλά και, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που προ εξαμήνου δήλωσε, χωρίς να δυσκολευτεί, ότι ήταν το πρότυπό του σε παιδική ηλικία, ενώ είχε την ευκαιρία, ως πιτσιρικάς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να τον δει εκ του σύνεγγυς, όχι μόνο να παίζει αλλά, να σηκώνει και το τρόπαιο του πρωταθλητή Αγγλίας το 1993, δηλαδή έπειτα από λειψυδρία 26 ετών.

Εκείνη η εθνική Αγγλίας ήταν μια ενδιαφέρουσα ομάδα και υπήρξαν πολλοί πιτσιρικάδες, εκείνη την εποχή, που την εξωράισαν παρ’ ότι δεν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Σάουθγκεϊτ δεν είχε παρακολουθήσει πριν τους Άγγλους να παίζουν στη διοργάνωση, αφού γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1970, δηλαδή μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, και το 1974 και το 1978 τα «τρία λιοντάρια» δεν πήγαν καν στη διοργάνωση.

Το ποδόσφαιρο, βέβαια, ήταν στοιχείο της καθημερινότητάς τους, αλλά το τουρνουά, ως πραγματικότητα, οδηγούσε τα παιδιά στον ονειροκόσμου.

Η πρώτη ανάμνηση του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ από Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η νίκη της Αγγλίας επί της Γαλλίας στο Μπιλμπάο

Ο νυν τεχνικός της εθνικής Αγγλίας, που θα την οδηγήσει στο πρώτο νοκ άουτ της Ιστορίας της απέναντι στη Γαλλία το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, στις 21:00, έχει ακόμη προβληματισμούς για εκείνο το συγκρότημα που πήγε στην Ισπανία.

Θυμάται μια φωτογραφία του Κέβιν Κίγκαν και του Τρέβορ Μπρούκινγκ από τη διοργάνωση, στην οποία δεν φαίνονται σε φόρμα. Ο Ρον Γκρίνγουντ ήταν ο προπονητής και, αφού η Αγγλία δεν πήρε το τρόπαιο, κάτι που δεν είχε κάνει από το 1966 και 40 χρόνια μετά το τουρνουά του 1982 δεν είχε κατορθώσει, μια παράξενη ιστορία έπρεπε να συνοδεύει την αποτυχία της.

Δεν ήταν ακριβώς παράξενη, πάντως, υπό την έννοια ότι δεν έγινε κάτι μεταφυσικό, πάντως είναι η μόνη ομάδα στην Ιστορία που έπαιξε έξι παιχνίδια σε τουρνουά και αποκλείστηκε πριν τα νοκ άουτ χωρίς να έχει ηττηθεί.

Για την ακρίβεια, εκείνο το γκολ που δέχθηκε από τους Γάλλους, οι οποίοι ήταν αρκετά καλοί για να φτάσουν μια ανάσα από τον τελικό της διοργάνωσης, πριν, τέλος πάντως, κατεδαφίσει ο Χάραλντ Σουμάχερ τον Πατρίκ Μπατιστόν στον τελικό της Σεβίλλης, ήταν το μοναδικό που δέχθηκε στη διοργάνωση.

Το «κάτι περισσότερο» των ‘Αγγλων

Πήρε την πρώτη θέση στον όμιλό της, με τις νίκες 2-0 επί της Τσεχοσλοβακίας και 1-0 επί του Κουβέιτ και στην προημιτελική φάση βρέθηκε σε όμιλο με Δυτική Γερμανία και Ισπανία. Ο πρώτος προκρινόταν στα ημιτελικά. Οι Άγγλοι έφεραν 0-0 με το συγκρότημα του Γιουπ Ντέρβαλ, που νίκησε την Ισπανία 2-1. Στο τελευταίο ματς με τη «ρόχα», η οποία, όμως, είχε ελπίδες πρόκρισης, ήθελαν απλώς νίκη για να προκριθούν στα ημιτελικά.

Ο Μπράιαν Ρόμπσον πανηγυρίζει το πρώτο γκολ της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982

Ο Κίγκαν και ο Μπρούκινγκ έχασαν μερικές κλασικές ευκαιρίες και το σκορ με τους οικοδεσπότες δεν άλλαξε. Ο Γκρίνγουντ και οι παίκτες του γύρισαν σπίτι με την ισχυρή πεποίθηση ότι κάτι περισσότερο θα μπορούσαν να έχουν καταφέρει, μια επωδός που, χωρίς υπερβολή, τους συνόδεψε σε όλα τα επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα.

Από το 1970 και έπειτα, οι διεθνείς δεν επέστρεψαν στο Λονδίνο σίγουροι ότι είχαν κάνει αυτό που μπορούσαν, σε καμία από τις 10 περιπτώσεις.

Ο Σάουθγκεϊτ θέλει να το αλλάξει αυτό. Μαζί του, η Αγγλία έχει κάνει ό,τι μοιάζει να είναι ο κορυφαίος κύκλος στην Ιστορία της. Το παιχνίδι με τη Γαλλία θα είναι καταλυτικό για να αποδειχθεί του λόγου το ασφαλές, αφού τα «τρία λιοντάρια» θα συναντήσουν μία ομάδα με την οποία έπαιξαν τελευταία φορά το 2017 στο Παρίσι και ηττήθηκαν 3-2.

Ο Κόπελ θα ήταν προπονητής του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού στην Κρίσταλ Πάλας, ενώ θα πετύχαινε και τον Ρόμπσον ως γκάφερ στη Μίντλεσμπρο, όταν έφτασε το 2001. Ο θαυμασμός και η συστολή απέναντί του θα του στοίχιζαν σε χρόνο προσαρμογής, αν και, τουλάχιστον στη δεύτερη περίπτωση, θα είχε ήδη παίξει σε δύο Euro, το 1996 και το 2000, και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1998.

Θα είχε κάνει και εκείνη την περίφημη διαφήμιση με τον Στιούαρτ Πιρς και τον Κρις Γουόντλ, ως οι παίκτες που έχασαν κρίσιμα πέναλτι σε ημιτελικούς μεγάλων διοργανώσεων. Οι δυο τους αστόχησαν στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1990, ο Σάουθγκεϊτ έχασε το χτύπημα στον ημιτελικό του Euro 1996, και οι τρεις με τη Γερμανία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News