Μουντιάλ 2022: Ο γιος του υπουργού στην... υπηρεσία του Λιονέλ Μέσι

Η ιδιαίτερη ιστορία των ΜακΆλιστερ και η σχέση με τον Μαραντόνα και το Μουντιάλ του ’86

Από τις ομάδες που βρίσκονται στα προημιτελικά του Κατάρ, καμία δεν έχει περισσότερους προληπτικούς οπαδούς από την Αργεντινή. Σε κάθε βήμα ψάχνουν κι έναν οιωνό για να τους δείξει αν θα σηκώσει η «αλμπισελέστε» το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μέσα στους τόσους καλούς και κακούς, εμφανίζεται και το όνομα του Αλέξις ΜακΆλιστερ.

Ο Αλέξις ΜακΆλιστερ δεν βρισκόταν στα αρχικά πλάνα του Λιονέλ Σκαλόνι για την 26άδα της Αργεντινής. Μπήκε εξαιτίας του τραυματισμού του Τζοβάνι Λο Τσέλσο. Δεν ήταν ούτε και στα πλάνα για την 11άδα. Πήρε τη θέση του Πάπου Γκόμες μετά την ήττα με 2-1 από τη Σαουδική Αραβία. Βασικός στα επόμενα τρία παιχνίδια, ήταν ο καλύτερος της Αργεντινής στο πρώτο μέρος με το Μεξικό (2-0), σκόραρε κόντρα στην Πολωνία (2-0) και έπαιξε καθοριστικό ρόλο και απέναντι στην Αυστραλία (2-1).

Στη «σκιά» του «10»

Ο Αλέξις ΜακΆλιστερ προέρχεται από μια ποδοσφαιρική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν αριστερός μπακ. Έπαιξε στην Μπόκα Τζούνιορς, αλλά και στην εθνική Αργεντινής πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Ήταν εκεί στο μπαράζ με την Αυστραλία. Όπως και ο γιος του ήταν στην… υπηρεσία του «10», του Ντιέγκο Μαραντόνα. Έπειτα, έπαιξαν μαζί στην Μπόκα.

Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την πολιτική. Έφτασε να γίνει υπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι – άλλοτε προέδρου της Μπόκα Τζούνιορς – από το 2015 ως το 2018.

«Είναι μεγάλη ευλογία να βλέπεις ένα από τα παιδιά σου να παίζουν σ’ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε ο Κάρλος ΜακΆλιστερ που βρίσκεται στο Κατάρ με τους άλλους δύο γιους του, τον 27χρονο Φράνσις και τον 25χρονο Κέβιν, που είναι επίσης επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και αγωνίζονται στις Ροσάριο Σεντράλ και Αρχεντίνος Τζούνιορς.

«Δεν θα τον λέτε έτσι»

Ο Αλέξις ΜακΆλιστερ αναδείχθηκε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς. Στην Λα Πατερνάλ, τις εγκαταστάσεις του πρώτου κλαμπ του Ντιέγκο Μαραντόνα έμαθε τα πάντα για εκείνον. Έπειτα, πήγε στην Μπράιτον, όπου βελτιώθηκε υπό τις οδηγίες του νυν τεχνικού της Τσέλσι, Γκρέιαμ Πότερ.

Το 2019 έγινε διεθνής με την Αργεντινή. Λόγω των κόκκινων μάγουλών του, οι υπόλοιποι των φώναζαν «Κολοράδο» στα αποδυτήρια, δηλαδή… χρωματιστός. Ο ΜακΆλιστερ ήταν 20 ετών. Τί να απαντήσει; Δεν του άρεσε, αλλά έκανε υπομονή. Έπρεπε να κερδίσει το σεβασμό. Τότε εμφανίστηκε ο Μέσι. «Κόφτε το. Δεν του αρέσει να τον λέτε έτσι, οπότε βρείτε κάτι άλλο», είπε.

Το επίθετο, δε, προδίδει ξένη καταγωγή. «Καταγόμαστε από την Ιρλανδία. Ο παππούς μου και ο πατέρας μου γεννήθηκαν εκεί», λέει ο Κάρλος ΜακΆλιστερ. «Με τη μητέρα μου πήγαν στην επαρχία Λα Πάμπα όπου γεννήθηκα εγώ, ο Αλέξις και όλα», συνεχίζει.

Το επίθετο είναι ο… οιωνός. Το 1986 στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία (3-2) ήταν ένας άλλος Αργεντινός με ρίζες από το νησί που βρισκόταν στην υπηρεσία του «10», άνοιξε το σκορ: ο Χοσέ Λουίς Μπράουν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News