Κριστιάνο Ρονάλντο: Τα κλάματα του 2004, δεν έχουν σχέση με αυτά του 2022!

Sportday.gr

Το κλάμα στην πρώτη διοργάνωση που συστήθηκε… επισήμως στο ποδόσφαιρο με την εθνική Πορτογαλίας… απέναντι στα δάκρυα στο κύκνειο άσμα του με το εθνόσημο. Ένας Κριστιάνο Ρονάλντο τόσο διαφορετικός στα μάτια μας…

Η εικόνα με το κλάμα του Κριστιάνο Ρονάλντο μετά την απώλεια του EURO του 2004 για την οικοδέσποινα της διοργάνωσης, Πορτογαλία στον τελικό κόντρα στην Ελλάδα, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.

Ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που ο νέος αστέρας του πορτογαλικού ποδοσφαίρου συστήθηκε για τα καλά στο κοινό. Ένας 19χρονος επιθετικός, που λιγότερο από ένα χρόνο πριν, είχε κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, επιτυγχάνοντας τη μεταγραφή του από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη μεγάλη πρόκληση της ζωής του, στα έμπειρα και θαυματουργά χέρια του Σερ Άελξ Φέργκιουσον. Που ένα χρόνο πριν (20/8/2003) πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στην Ανδρών υπό τις οδηγίες του Λουίς Φελίπε Σκολάρι.

4 Ιουλίου του 2004 διεξήχθη ο αλησμόνητος για τους Έλληνες τελικός στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας και το σφύριγμα της λήξης του αγώνα όπου υπογράφτηκε το ελληνικό έπος, έβρισκε τον Πορτογάλο σταρ να κλαίει σαν μικρό παιδί και τους … ουδέτερους να τον συμπονούν με όλη τους την ψυχή.

Το γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 57ο λεπτό της αναμέτρησης, είχε στείλει τους Έλληνες στα ουράνια και τους οικοδεσπότες στα… Τάρταρα. Και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους.

Το απόγευμα του Σαββάτου (10/12) βρίσκει ξανά τον Κριστιάνο Ρονάλντο να κλαίει, αυτή τη φορά μετά τον χαμένο προημιτελικό από το Μαρόκο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Στο τελευταίο του Μουντιάλ με το εθνόσημο, που αντί να φέρει τη σφραγίδα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο μαζί με τον Λιονέλ Μέσι για την απόδοσή του μέσα στο γήπεδο, συνέβη λόγω της αρνητικής συμπεριφοράς του και όλων αυτών των… σίριαλ, το σενάριο των οποίων γράφτηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Ακόμα και η επεισοδιακή του αποχώρηση από την Μάντσεστερ Γιουνάνιτεντ, σχεδόν συνέπεσε με το κορυφαίο τουρνουά σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Όπως ο ίδιος επέλεξε άλλωστε, παραχωρώντας την επίμαχη συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν, όπου τα έβαλε με όλους, ή απλά είπε τα πράγματα με το όνομά τους γιατί είναι ο Ρονάλντο και… μπορεί. Όπως το βλέπει κανείς.

Εν μέσω Μουντιάλ ζήσαμε και τις καθημερινές φήμες και παράλληλα διαψεύσεις περί απόκτησής του από τους Σαουδάραβες της Αλ Νασρ έναντι ηγεμονικού συμβολαίου. Με λίγα λόγια, ουδείς ασχολήθηκε με ένα κρίσιμο γκολ του που χάρισε μία πρόκριση, με την έμπνευση που έδωσε στους συμπαίκτες του λόγω της ηγετικής παρουσίας του, με τη διαχείριση κάποιας δυσκολίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Πολύ απλά, γιατί τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Αντίθετα, παρακολούθησε από τον πάγκο το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης, όσο συμμετείχε η Πορτογαλία, με το φωτογραφικό φακό… γαντζωμένο πάνω του, αναζητώντας ίντριγκες και σόου.

Πόσο κρίμα… Γιατί όσο κι αν κάποιος δεν ανήκει στους «πιστούς» του 37χρονου αστέρα του ποδοσφαίρου, που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στο ποδοσφαιρικό του διάβα, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του και τα επιτεύγματά του. Η γεύση που αφήνει στο φινάλε της επικής του καριέρας σε τοπ επίπεδο, δεν μπορεί παρά να είναι πικρή. Τουλάχιστον όσο ο «παλμός» αυτού του Μουντιάλ συνεχίζει να χτυπά. Από…κλάμα σε κλάμα, μία πορεία σχεδόν μιας 20ετίας -γεμάτης διακρίσεις- δρόμος και συνάμα ξενερώματος…

Το 2004 ενώ ο «αμούστακος» Πορτογάλος σταρ…πλάνταζε στο κλάμα, δεχόταν τη συμπαράσταση των μελών της ομάδας του, ενώ σήμερα στα 37 του, έκλαψε αποχωρώντας μόνος του για τα αποδυτήρια. Συνοδευόμενος από έναν άντρα της ασφάλειας και ενώ οι συμπαίκτες του ζούσαν το… δράμα τους στον αγωνιστικό χώρο του «Al Thumama Stadium». Ακόμα και για αυτό, κάποιοι θα σπεύσουν να τον αποκαλέσουν υποκριτή. Κι ας έχουν άδικο, μην μπορώντας να κατανοήσουν πόσο δύσκολο είναι να αποδεχτεί ένας, πάνω από όλα αθλητής, το φινάλε. Ένας αθλητής, που η φυσική του κατάσταση για το επίπεδο της οποίας έχει αποδείξει πόσο μοχθεί καθημερινά,  παραπέμπει σε έναν πολύ νεότερο άνθρωπο.

Ακόμα και αυτή η σημερινή εικόνα της αποχώρησή του, θα ήταν αποδεκτή εάν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες. Θα το «μεταφράζαμε» ως μοναχική και αντρίκεια ανάληψη της ευθύνης για τον αποκλεισμό και πολλά άλλα. Πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα, αν απλά έκανε ένα χαρακτηριστικό νεύμα ότι δεν ακούμπησε τη μπάλα στο γκολ που κατοχυρώθηκε ορθώς στον Μπρούνο Φερνάντες και έτρεχε να τον συγχαρεί… Τώρα, οι περισσότεροι αναμένουν το post που θα κάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στα social media και τις μπηχτές τις Χεορχίνα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News