Μουντιάλ 2022: Τα μυστικά της άμυνας του Μαρόκου που «καταπίνει» τους αστέρες
Οι αρχές του Σιμεόνε, του Γκασπερίνι και του… ποδοσφαίρου σάλας που οδηγούν το Μαρόκο στο… θαύμα του Κατάρ και απειλούν τη Γαλλία του Εμπαπέ στον δεύτερο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η άμυνα του Μαρόκου ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη Γαλλία κι αφού κράτησε στο μηδέν τους Κροάτες, τους Βέλγους, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, έχει μπροστά της τη μεγαλύτερη πρόκληση. Να σταματήσει και την κάτοχο του τίτλου στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2022 την Τετάρτη (14/12).
Η ομάδα του Ουαλίντ Ρεγκραγκί έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ κι αυτό ήταν αυτογκόλ του Αγκέρντ στο ματς με τον Καναδά στη φάση των ομίλων (2-1). Η άμυνα, δε, είναι το «κλειδί» της επιτυχίας αυτής της ομάδας εδώ και τρία χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα και σε 45 ματς το Μαρόκο ηττήθηκε μόλις δύο φορές (33-10-2).
Ιστορικά καλή άμυνα
Το να φτάνει μια ομάδα στα ημιτελικά ενός Μουντιάλ έχοντας δεχθεί μόλις ένα γκολ είναι σπάνιο ακόμη και στη σύγχρονη εποχή. Πριν από το Μαρόκο το κατάφερε η Γαλλία το 1998, η Γερμανία το 2002, η Ιταλία και η Πορτογαλία το 2006. Η Γαλλία κατέκτησε τον τίτλο. Η Γερμανία έπαιξε στον τελικό. Η Ιταλία πήρε το τρόπαιο και η Πορτογαλία τερμάτισε 3η στην καλύτερη παρουσία της ιστορίας της σ’ ένα Μουντιάλ.
— JSJ_V01 (@JSJ_Vids01) December 7, 2022
Από τον Σιμεόνε, στον Γκασπερίνι στο ποδόσφαιρο σάλας
Ποιο είναι το μυστικό, όμως; Η αλήθεια βρίσκεται στα χαρακτηριστικά και στην αποφασιστικότητα των ποδοσφαιριστών. Στην πλειονότητά τους είναι γρήγοροι και προσηλωμένοι στην αποστολή τους. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα να διατηρεί την ισορροπία της, αλλά και να μην… αφιερώνει παραπάνω από έναν παίκτη στην πίεση που ασκεί από τη μεσαία γραμμή προς την περιοχή της.
«Νικήσαμε με τη μέθοδο του Ντιέγκο Σιμεόνε», σημείωσε ο τερματοφύλακας Γιασίν Μπόνο μετά την επιτυχία κόντρα στην Ισπανία. «Παίξαμε με παρόμοιο τρόπο όπως με την Ισπανία και χρησιμοποιήσαμε ορισμένα στοιχεία της άμυνας της Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε», υπογράμμισε ο κόουτς Ρεγκραγκί.
Το Μαρόκο είχε την συγκέντρωση της καλύτερης εκδοχής της Ατλέτικο και δεν σταματούσε να… ενοχλεί και να διακόπτει επιθέσεις απέναντι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μετατρέποντας τα ματς σε αγώνες χάντμπολ καθώς το 4-1-4-1 γυρνούσε σε 5-4-1 ή 5-5-0 και γέμιζε ο άξονας που από ένα σημείο και μετά έμοιαζε μια θάλασσα από πόδια.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Χρησιμοποιούνται και στοιχεία που έχουμε δει από την Αταλάντα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι όταν εκείνη περιμένει αντιπάλους στο μισό και παλεύει να κλέψει την μπάλα για να βγει στην αντεπίθεση. Οι αρχές βασίζονται στο ποδόσφαιρο σάλας.
Όλη η ομάδα περιμένει κάτω από τη μεσαία γραμμή κλείνοντας χώρους και κάνει το αντίθετο από αυτό που προστάζει το «παιχνίδι θέσης». Ένας παίκτης βγαίνει πάνω στην μπάλα και πιέζει και προκαλεί την αντίδραση αυτού που την έχει, αλλά δεν μένει μαζί του και οπισθοχωρεί στη θέση του. Έτσι οι αντίπαλοι κυκλοφορούν την μπάλα σε ακίνδυνες ζώνες και από ένα σημείο κι έπειτα απελπίζονται.
Αυτό χρειάζεται καλά δουλεμένες αλληλοκαλύψεις, μα πάνω από όλα θέληση. Κι αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του Ρεγκραγκί. Γιατί το να πείσει τον Σοφιάν Άμραμπατ να αμυνθεί για 90 λεπτά ίσως να μην είναι δύσκολο. Αλλά το να τα καταφέρει με τους Χακίμ Ζιγές, Σοφιάν Μπουφάλ και Γιουσέφ Εν-Νεσίρι έχει μεγάλη αξία γι’ αυτό που έχει πετύχει το Μαρόκο.
Επιπλέον, είναι μια ομάδα που… προετοιμάζει την άμυνά της και τον έλεγχο των αντεπιθέσεων ή των κόντρα αντεπιθέσεων των αντιπάλων με τον τρόπο που «χτίζει» το παιχνίδι της. Παραμένει ενωμένη ώστε να μπορέσει να ελέγξει τις καταστάσεις σε περίπτωση που χάσει την μπάλα στο δικό της μισό.
— JSJ_V01 (@JSJ_Vids01) December 2, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης