Παγκόσμιο Κύπελλο 1990: Σέρχιο Γκοϊκοτσέα, o «Μαραντόνα» με τα γάντια

Twitter

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 η Αργεντινή έφτασε ανέλπιστα στον τελικό με αιχμές τον Μαραντόνα και τον Κανίγια και ήρωα τον αναπληρωματικό – αρχικά – τερματοφύλακα της, Σέρχιο Γκοϊκοτσέα.

Η Αργεντινή του 1990 ήταν ποιοτικά μία από τις χειρότερες «αλμπισελέστε» που έχουν αγωνιστεί στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ωστόσο έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου.

Στο Mondiale 90 φαινομενικά το υπερατού της κατόχου του τίτλου ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα και στήριγμα η έδρα, το Σαν Πάολο της Νάπολι, που αφελώς της «παραχώρησαν» οι διοργανωτές για δύο παιχνίδια της φάσης των ομίλων και στον ημιτελικό σε βάρος της δικής τους ομάδας.

Μοναδικό στήριγμα για τον Ντιεγκίτο από μια ομάδα μέτριων ή απλά καλών παικτών ήταν ο Κλαούντιο Κανίγια. Μόνο με αυτούς τους δύο, πάντως, προκοπή δεν θα έκανε η Αργεντινή, αν δεν εμφανιζόταν ένας από μηχανής θεός, ο Σέρχιο Γκοϊκοτσέα.

Η ατυχία του Πούμπιδο, η ευκαιρία του Γκοϊκοτσέα

Ο 27χρονος τότε γκολκίπερ, ταξίδεψε στην Ιταλία με τον ρόλο του back up του Νέρι Πούμπιδο. Πάγκο γυάλιζε και στη Ρίβερ ζώντας στη σκιά του βασικού τερματοφύλακα της Αργεντινής στο νικηφόρο Μουντιάλ του 1986. Ο Γκοϊκοτσέα είχε να αγωνιστεί σε επίσημο ματς εφτά ολάκερους μήνες!

Η πρεμιέρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας επιφύλασσε μια μεγαλοπρεπή σφαλιάρα για την Αργεντινή. Ήττα με 1-0 από το Καμερούν με τον Πούμπιδο να χαζεύει τον Φρανσουά Ομάμ-Μπιγίκ τη στιγμή που έπαιρνε την κεφαλιά που έκρινε το ματς και στη συνέχεια να αδυνατεί να απομακρύνει την μπάλα. Παρ’ όλα αυτά ο Κάρλος Μπιλάρδο τον εμπιστεύτηκε και στο δεύτερο παιχνίδι με την τελευταία Σοβιετική Ένωση της ιστορίας.

Ο Πούμπιδο δεν έπαιξε σε αυτό το καθοριστικό ματς περισσότερα από έντεκα λεπτά. Σε μια άτυχη στιγμή έσπασε το πόδι του και ο Μπιλάρδο έκανε νόημα στον Γκοϊκοτσέα. Μια αλλαγή που έμελλε να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων για την Αργεντινή. Η «αλμπισελέστε» κέρδισε με 2-0, με τον Γκοϊκοτσέα, του οποίου το όνομα προέρχεται από το βασκικό Γκοϊκοετσέα και σημαίνει το πιο ψηλό σπίτι, να είναι σταθερός και ανίκητος.

Ακολούθησε το 1-1 με τη Ρουμανία, σκορ με το οποίο προκρίθηκαν και οι δύο ομάδας, αλλά η Αργεντινή ως τρίτη στον όμιλο έπεσε πάνω στη Βραζιλία στη φάση των 16. Ο Ελ Βάσκο, όπως ήταν το παρατσούκλι του Γκοϊκοτσέα λόγω της καταγωγής του, έπιανε τα άπιαστα και ο Κανίγια στο 81′ εκτέλεσε τη σελεσάο έπειτα από πάσα του Μαραντόνα.

Ο Γκοϊκοετσέα έλαμψε στα νοκ-άουτ

Στα προημιτελικά την Αργεντινή περίμενε η πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία, μια ομάδα με κορμό τον Ερυθρό Αστέρα που έναν χρόνο αργότερα κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Αν και οι Βαλκάνιοι έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Σαμπανάτζοβιτς από το 31′, η «αλμπισελέστε» δεν σκόραρε και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Μολονότι ο Στόικοβιτς σημάδεψαν το δοκάρι και οι Αργεντίνοι ευστόχησαν στα δύο πρώτα, η αστοχία του Μαραντόνα και του Τρόγλιο, έδωσαν το προβάδισμα στους Γιουγκοσλάβους.  Τότε, ήρθε η ώρα του Γκοϊκοτσέα να αφήσει το αποτύπωμά του. Έπιασε τα σουτ των Μπρνόβιτς και Χατζιμπέγκιτς και έστειλε την ομάδα του στον ημιτελικό του Σαν Πάολο απέναντι στη διοργανώτρια Ιταλία.

Εκεί, μια ψυχωμένη Αργεντινή έγινε η πρώτη ομάδα που παραβίασε την εστία του Τζένγκα στο Μουντιάλ με τον Κανίγια, άντεξε στην πίεση και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Οι δύο ομάδες έβαλαν τα τρία πρώτα, αλλά ο Γκοϊκοτσέα με δύο διαδοχικές αποκρούσεις στα σουτ των Ντοναντόνι και Σερένα αναδείχτηκε σε ήρωα του αγώνα και έριξε σε βαθιά κατάθλιψη ένα ολόκληρο (πλην Ναπολιτάνων) έθνος.

Στον τελικό η Αργεντινή ήταν και πάλι η ομάδα που ακολουθούσε το ρυθμό, έμεινε με δέκα και χρεώθηκε με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στο 85′. Ο Ελ Βάσκο στάθηκε απέναντι από τον Μπρέμε, αλλά νικήθηκε, αν και πάλι επέλεξε τη σωστή γωνία. Η Αργεντινή παρέδωσε το στέμμα της, ωστόσο, αν δεν είχε τον Σέρχιο Γκοϊκοτσέα κάτω από τα δοκάρια της, ίσως δεν ξεπερνούσε καν τη φάση των ομίλων.

Η πορεία του μετά το Μουντιάλ της Ιταλίας

Παρά την αίσθηση που προκάλεσε με τις αποκρούσεις του, ο Ελ Γκόιτσο δεν έπαιξε ξανά σε Μουντιάλ, παρά μονάχα σε δύο Κόπα Αμέρικα τα οποία και κατέκτησε με την «αλμπισελέστε».

Σε διασυλλογικό επίπεδο έκανε μια απόπειρα να περάσει τον Ατλαντικό υπογράφοντας στη γαλλική Μπρεστ της Β’ κατηγορίας το 1992, άλλα πρόλαβε να παίξει μόλις σε 11 ματς, αφού η ομάδα υποβιβάστηκε λόγω χρεών τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Στα χρόνια της δόξας τους, ο Γκοϊκοτσέα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, έπαιξε σε πολλά τηλεοπτικά σποτ και όταν αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, το 1998, ασχολήθηκε με την παρουσίαση αθλητικών εκπομπών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News