Γιώργος Χελάκης: Είμαστε ευλογημένοι για όσα είδαμε στον τελικό του Μουντιάλ!

AMNA/EPA

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τη Γαλλία που του θύμισε τη Βραζιλία του 1998 και τον θνητό «θεό της μπάλας» Λιονέλ Μέσι, αναλύοντας τον συναρπαστικό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Στη SportDay που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Η Γαλλία του 2022 ήταν την πρώτη ώρα του παιχνιδιού και κάτι παραπάνω, σαν τη Βραζιλία του 1998. Εξαφανισμένη απ’ το γήπεδο. Εκεί που κυριαρχούσαν οι παίκτες της νέας παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αργεντινής κι ο θνητός «θεός της μπάλας», Λιονέλ Μέσι. Μαζί του, ο Ντι Μαρία. Δίπλα τους, κάποιοι πιτσιρικάδες, που στα νεανικά τους χρόνια είχαν αφίσα στο δωμάτιό τους τον Μέσι. Τώρα, ως συμπαίκτες του, τον βοηθούσαν να βάλει το πετράδι που έλειπε στο στέμμα του.

Η υπνωτισμένη Γαλλία, σαν να μην υπήρχε στο γήπεδο. Δεν μπόρεσε να σκαρώσει ούτε μία φάση για γκολ, μία καθαρή ευκαιρία. Οι «τρικολόρ» δεν βρήκαν ποτέ ρυθμό κι είναι τυχεροί που το σκορ σταμάτησε εκεί που σταμάτησε. Ο Μέσι κι η παρέα του, ισοπέδωσαν τους Γάλλους, διαψεύδοντας όσους (μαζί κι εγώ) είχαμε την εντύπωση πως ανεξάρτητα απ’ το τελικό αποτέλεσμα, θα είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Κιλιάν Εμπαπέ έμενε μακριά απ’ τον καλό εαυτό του, είτε έπαιζε στα αριστερά, είτε στην κορυφή της επίθεσης. Οι παίκτες του Σκαλόνι ήταν αστείρευτοι σε δυνάμεις και πήγαιναν πρώτοι σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας. Ολα αυτά, μέχρι το 70’. Μετά, έγινε της… Ολλανδίας.

Δύο αλλαγές σημάδεψαν το παιχνίδι. Απ’ τη μία, η αντικατάσταση του κουρασμένου Ντι Μαρία κι απ’ την άλλη, η είσοδος του Κομάν για τους Γάλλους. Μαζί με τον Κομάν, άρχισαν να δουλεύουν πια κι οι αλλαγές του πρώτου ημιχρόνου. Ο Κολό Μουανί, που πήρε το πέναλτι κι ο Τουράμ, που πέρασε τη μαγική πάσα στον Εμπαπέ. Κάπου εκεί, λοιπόν, που είχαν σταματήσει να «μιλούν» ο Μέσι κι ο Ντι Μαρία, ήρθε στο προσκήνιο ο Εμπαπέ. Ευστόχησε στο πέναλτι κι έβαλε το γκολ της ισοφάρισης. Ενα γκολ που μπορεί να συγκριθεί σε ομορφιά και τεχνική με εκείνο του Ριτσάρλισον.

Η παράταση πρόσθεσε σε συγκινήσεις, για να φτάσουμε στην εκτίμηση ότι αυτός -ίσως- ήταν ο πιο συναρπαστικός τελικός Μουντιάλ απ’ το 1970 και μετά. Ο Μέσι ξανάβαλε γκολ κι ο Εμπαπέ ευστόχησε και πάλι σε πέναλτι. Ευστόχησε και στη διαδικασία των πέναλτι, αλλά οι συμπαίκτες του δεν τον ακολούθησαν. Εκεί, μίλησε η τεχνογνωσία των Αργεντινών κι ειδικά του Εμιλιάνο Μαρτίνες κάτω απ’ τα δοκάρια. Το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε στον κορυφαίο παίκτη του κόσμου. Ο Κιλιάν Εμπαπέ, που είναι ο διάδοχός του, έχει ήδη πάρει ένα και για τα υπόλοιπα (όλα τα υπόλοιπα) μπορεί να περιμένει.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News