Φέλιξ: «Ήρωας» στην καλύτερη ομάδα όλων των εποχών - Δείτε τον

Ο Φέλιξ Μιέλι Βενεράντο κάπνιζε σαν… φουγάρο αλλά είναι αυτός που έστειλε κάποτε τον Πελέ και την παρέα του στον τελικό και στην κατάκτηση του τρίτου Μουντιάλ.

Μπορεί μια απόκρουση να χαρίσει ένα Μουντιάλ;. Όσο μπορεί ένα γκολ που μπαίνει άλλο τόσο προφανώς μπορεί και ένα γκολ που αποσοβείται να είναι σημαντικό για την κατάκτηση ενός τροπαίου.

Προφανώς όταν παραμονή Χριστουγένων του 1935, στο Σάο Πάολο, ερχόταν στον κόσμο ο Φέλιξ Μιέλι Βενεράντο, κανένας στις οικογένειά του δεν είχε τέτοιες ανησυχίες. Άλλωστε ποιος να ξέρει ότι αυτός που αργότερα έγινε γνωστός απλά ως «Φέλιξ» (Félix) θα γινόταν ποδοσφαιριστής και συγκεκριμένα τερματοφύλακας και ότι θα έφτανε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με τον Πελέ και την παρέα του.

Έπαιξε σε Πορτουγκέζα και Φλουμινένσε και στην Εθνική συμπλήρωσε 47 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 8 ανεπίσημες. Μεταξύ άλλων κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1970.

Μανιώδης καπνιστής, έγραψε ιστορία στην κατάκτηση του τρόπαιου το 1970. Ήταν το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο που κατακτούσε η Βραζιλία. Σε εκείνο το Μουντιάλ στο Μεξικό πήγε η σπουδαιότερη Βραζιλία όλων των εποχών. Δεν ήταν μόνο ο Πελέ. Ήταν ο Ζαiρζίνιο, ο Τοστάο, ο Ριβελίνο και όλοι οι άλλοι. Όσον αφορά τον Φέλιξ, κάποιοι τον χαρακτήριζαν αδύναμο κρίκο της ομάδας όταν αναχωρούσε η αποστολή για το Μεξικό. Κατά την επιστροφή ήταν ένας από τους ήρωες.

Έπαιξε έξι παιχνίδια δεχόμενος επτά γκολ, αλλά εκεί που άπαντες υποκλίθηκαν ήταν στον ημιτελικό με την Ουρουγουάη. Το σκορ ήταν 2-1 υπέρ της Βραζιλίας και απέμεναν πέντε λεπτά για τη λήξη. Η Ουρουγουάη πίεζε για την ισοφάριση και ο Λουίς Κουμπίλια βρέθηκε στην περιοχή μετά από σέντρα. Έπιασε την κεφαλιά και ετοιμάστηκε να πανηγυρίσει. Ο Φέλιξ όμως είχε αντίθετη γνώμη.

Στη συνέχεια ο Ριβελίνο πέτυχε το 3-1. Η Βραζιλία προκρίθηκε στον τελικό και νίκησε την Ιταλία 4-1.

Ο Φέλιξ πέθανε το 2012 σε νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν έπειτα από εμφύσημα. «Οι φίλαθλοι θα νιώθουν αιώνια ευγνωμοσύνη για τη συνεισφορά του Φέλιξ στην εθνική. Είναι ένα είδωλο και θα λείψει απ’ όλους», έλεγε η ανακοίνωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Δεκεμβρίου

2016: Ο 36χρονος Γάλλος φόργουορντ – σέντερ Πάπε Μπαντιάν σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 36 ετών. Είχε 23 συμμετοχές με το εθνόσημο της χώρας του, και μάλιστα ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το 2007 το Eurobasket της Ισπανίας. Σε συλλογικό επίπεδο ο Γάλλος φόργουορντ – σέντερ αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ροάν, με την οποία έφτασε και στην κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος (2007). Στη συνέχεια μεταπίδησε στην ΛεΜαν, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας (2009).

2015: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρώην αθλητής της ΑΕΚ, αρχηγός, και για μικρό χρονικό διάστημα και προπονητής της, που μαζί με άλλους συμπαίκτες του οδήγησαν την «Ένωση» στο πρώτο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Ελλάδος την περίοδο 1957-1958. Το 2008, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σ.Π.Α.Κ.Ε. (Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος), Πρόεδρος έως το 2010 και Επίτιμος Ισόβιος Πρόεδρος με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 19/4/2010.

1981: Ο Bob McAdoo υπογράφει στους Lakers και βοηθάει την ομάδα του να ξαναπάρει τον τίτλο του πρωταθλητή του ΝΒΑ. Ο McAdoo είναι γνωστός στην Ελλάδα από τους αγώνες του Άρη εναντίον της Τρέισερ του Μιλάνου

1965: Πεθαίνει η Margaret Curtis που μαζί με την αδερφή της Harriot δημιούργησαν το Curtis Cup, μια διοργάνωση όπου γυναίκες γκόλφερ εκπροσωπούν ετησίως την χώρα τους και που ο τόπος διεξαγωγής εναλλάσσεται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ

1922: Το Colosseum του Λονδίνου ανοίγει τις πύλες του

1889: Πατεντάρεται από τους Daniel Stover και William Hance το φρένο του ποδήλατο γυρνώντας ανάποδα τα πετάλια, που είναι γνωστό ως “φρένο ασφαλείας”. Η εξέλιξη των ποδηλάτων θα εισαγάγει 18 ταχύτητες και 2 φρένα χειρός. Το ποδήλατο έχει εφευρεθεί το 1817 από τον Baron von Drais με δύο ρόδες ίδιου μεγέθους και ονομάστηκε Draissienne από τον δημιουργό του.

Ήταν ξύλινο, όμως δεν είχε πετάλια και ο οδηγός του απλώς καθόταν και το προωθούσε τρέχοντας όπως το πατίνι. Το 1839 ο σκωτσέτζος Kirkpatrick MacMillan απελευθερώνει τον οδηγό από την υποχρέωση να πατάει τα πόδια του στο έδαφος και το επόμενο ποδήλατο εμφανίζεται από τον Pierre Michaux το 1860 με μία τεράστια μπροστινή ρόδα αλλά με πετάλια επάνω στον άξονά της. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ρόδα τόσο ανέβαινε το κόστος της που έφτασε πάνω από έξι μισθούς ενός μέσου εργάτη. Η πρόοδος της μεταλλουργίας επέτρεψε το 1871 στον άγγλο Harry John Lawson την κατασκευή της αλυσίδας και των γραναζιών

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News