Πελέ: Γιατί έκλαιγε άραγε η μάνα του; Πώς μπορεί να προέκυψε η δημοφιλής φράση;
Ξεκάθαρη απάντηση για το πότε ακούστηκε για πρώτη φορά η φράση «κλαίει η μάνα του Πελέ», δεν υπάρχει. Σκεφτήκαμε τρεις πιθανές εκδοχές αλλά όρκο, ότι μία εξ αυτών ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν παίρνουμε.
Δεν μπορεί, κάπου, κάποια στιγμή, θα έχετε ακούσει ή διαβάσει τη φράση «κλαίει η μάνα του Πελέ». Ακόμα και στο GΝΤΜ ειπώθηκε…. Μια φράση που συνήθως χρησιμοποιείται για να υποδηλώσουμε το γελοίον του πράγματος ή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, για έναν παίκτη που δεν έχει πολύ μεγάλη σχέση με το άθλημα, τον… άμπαλο.
Πώς, όμως, προέκυψε αυτή η φράση; Όσο κι αν ψάξαμε, απάντηση καταγεγραμμένη δεν βρήκαμε. Κανείς από όσους ρωτήσαμε δεν ήξερε. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να βγάλουμε άκρη διά την εις άτοπον απαγωγή και με βάση τη λογική και τα ιστορικά γεγονότα.
Φράση γηπέδου και ελληνική
Καταρχάς, η φράση δεν απαντάται σε άλλη γλώσσα, άρα γεννήθηκε εδώ.
Το πιθανότερο είναι να προέκυψε σε μια αλάνα, στο γήπεδο ή σε ένα καφενείο γεμάτο φίλαθλους. Προφανώς, για να καθιερωθεί, ακούστηκε ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου και λογικά πέρασε στη συνέχεια και στην κερκίδα, απ’ όπου η διάδοση της έγινε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Κάποια στιγμή θα γράφτηκε και σε κάποιο δημοσιογραφικό κείμενο δημοφιλούς περιοδικού ή εφημερίδας και καθιερώθηκε.
Η πρώτη εκδοχή
Ο Πελέ έλαμψε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο το 1958. Το 1961 ήρθε στην Ελλάδα με την ομάδα του, τη Σάντος, για να αγωνιστεί σε τρία φιλικά παιχνίδια ενάντια σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Η δεύτερη φορά που επισκέφτηκε τη χώρα μας ήταν το 2005 (πολύ αργότερα δηλαδή), για να γίνει μέλος του Ολυμπιακού και να επισκεφθεί το προπονητικό κέντρο της Ξάνθης. Το «κλαίει η μάνα του Πελέ» ήταν ήδη γνωστό.
Άρα, η φράση κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ακούστηκε για πρώτη φορά μεταξύ του 1960 και του 1962, με πιθανότερη χρόνια το 1961, αφού η άφιξη του μαύρου διαμαντιού στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά έπαιξε ως πρωτοσέλιδο παντού. Μέχρι και για μπάνιο στις παραλίες της Αττικής πήγε και φωτογραφήθηκε δίπλα σε εντυπωσιακά κορίτσια.
Αν το «κλαίει η μάνα του Πελέ» ακούστηκε εκείνη τη χρονιά, το 1961 δηλαδή, κατά τη διάρκεια της τουρνέ της Σάντος στην Ελλάδα, τότε αρχικά δεν θα δημιουργήθηκε με χιουμοριστική διάθεση. Πιθανόν να γινόταν αναφορά σε ένα απ’ αυτά τα παιχνίδια που ο Πελέ αντιμετώπισε ελληνικές ομάδες, με τον επινοητή της να θέλει να υποδηλώσει ότι ο Πελέ υπέφερε από το μαρκάρισμα ενός Έλληνα παίκτη. Και ποιος ήταν αυτός που μάρκαρε πιο δυνατά από όλους τον Βραζιλιάνο αστέρα σε εκείνα τα παιχνίδια; Ο Κώστας Πολυχρονίου του Ολυμπιακού!
«Με θυμάσαι;» τον ρώτησε ο Κώστας Πολυχρονίου όταν τον είδε ξανά το 2005. «Φυσικά!» του απάντησε ο Πελέ «Ακόμα έχω το σημάδι στο πόδι από την κλωτσιά σου».
Η δεύτερη εκδοχή
Αν οι ρίζες της φράσης εντοπίζονται αργότερα, τότε ο… νονός της είναι πολύ πιθανό να την επινόησε παρακολουθώντας τον Πελέ να «χορεύει» τους αντιπάλους του που έμοιαζαν όλοι άμπαλοι μπροστά σε αυτόν και στους συμπαίκτες του στην εθνική Βραζιλίας. Με δεδομένο ότι ο Πελέ δεν αγωνίστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό σύλλογο, οι φίλαθλοι μπορούσαν να τον απολαύσουν μόνο από την τηλεόραση.
Στην Ελλάδα τον Πελέ και τη σελεσάο οι Έλληνες τους είδαν να να αναδεικνύονται πρωταθλητές κόσμου το 1970, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού και όχι σε κάποιον από τους προηγούμενους θριάμβους της Βραζιλίας, το 1958 και το 1962. Επομένως, το 1970 είναι η δεύτερη ημερομηνία που μπορούμε να καταγράψουμε ως πιθανή της γέννησης της φράσης «κλαίει η μάνα του Πελέ».
Η τρίτη εκδοχή
H τρίτη πιθανή ημερομηνία, που δεν συγκεντρώνει, όμως, και πολύ μεγάλες πιθανότητες, κι αυτό γιατί δε συνδέεται με την Ελλάδα, είναι το 1975. Είναι η χρονιά κατά την οποία ο Πελέ εγκαταλείπει την αγαπημένη του Σάντος, για να παίξει σε μια ομάδα λεγεωνάριων μισθοφόρων, που θύμιζε περισσότερο τους Χάρλεμ Γκλομπτρότερς του μπάσκετ, πάρα ποδοσφαιρική ομάδα. Την Κόσμος της Νέας Υόρκης. Κίνητρο του ήταν καθαρά τα χρήματα, ένα όχι και τόσο λαμπρό φινάλε στην καριέρα ενός τεράστιου ποδοσφαιριστή. Σε αυτήν την εκδοχή η φράση θα είχε κυριολεκτική σημασία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης