Γιουβέντους: Από το... πουθενά στη «μάχη» για τη Serie A – Πώς τα κατάφερε παρά την κρίση και τις απουσίες

Οι «μπιανκονέρι» μετρούν οκτώ νίκες στη σειρά και την Παρασκευή (13/1) παίζουν με την πρωτοπόρο Νάπολι.

Η Γιουβέντους για πρώτη φορά από το 2018, όταν ακόμη ήταν απόλυτη κυρίαρχος στην Ιταλία, μετράει οκτώ νίκες στη σειρά και χωρίς να δεχθεί γκολ. Το 1-0 επί της Ουντινέζε την έβαλε για τα καλά στο κόλπο της διεκδίκησης της Serie A με δεδομένο πως την Παρασκευή (13/1) κοντράρεται στο «Στάντιο Ντιέγκο Μαραντόνα» με τη Νάπολι. Από το… πουθενά κιόλας.

Γιατί, όντως, στη διάρκεια της σεζόν το… πουθενά έμοιαζε η κατεύθυνσή της. Πρώτα, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της έπρεπε να δώσει παίκτες – έφυγαν οι Τζόρτζο Κιελίνι, ο Ματάις ντε Λιχτ κι ο Πάουλο Ντιμπάλα. Έπειτα, για τον ίδιο λόγο δεν μπορούσε παρά να πάρει ελεύθερους ή low cost παίκτες. Το μάξιμουμ ήταν να μπει στην 4άδα, να μην χάσει το «πακέτο» του επόμενου Champions League.

Τα 40 κύματα

Και τα προβλήματα δεν σταμάτησαν. Τραυματίστηκε ο Πολ Πογκμπά, ο Φεντερίκο Κιέζα ήταν ήδη εκτός, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά σε Ιταλία, αλλά και Ευρώπη, έμεινε εκτός συνέχειας του Champions League, ο προπονητής Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έμοιαζε να βρίσκεται στην έξοδο και η παραμονή του έμοιαζε να οφείλεται στο γεγονός πως το κλαμπ δεν είχε να του δώσει την παχυλή αποζημίωσή του.

Ακολούθως ήρθαν περισσότεροι τραυματισμοί. Κόντρα στην Ουντινέζε έλειπαν οι Πογκμπά, Βλάχοβιτς, Μπονούτσι, Ντε Σίλιο, Κουαδράδο κι ο Ντι Μαρία με τον Παρέδες δεν είναι έτοιμοι μετά τις πολυήμερες διακοπές τους αν και αγωνίστηκαν και οι δύο.

Μέσα σε όλα αυτά, φυσικά, υπάρχει και το… παγόβουνο – η οικονομική… τρύπα των 400 εκατομμυρίων ευρώ που η προηγούμενη διοίκηση επιχείρησε να καλύψει με… δημιουργική ασάφεια και η Εισαγγελία του Τορίνο «διάβασε» τη φάση και άρχισε να το κυνηγάει με αποτέλεσμα να παραιτηθεί σύσσωμο το Δ.Σ. και μαζί να φύγει ο πρόεδρος Αντρέα Ανιέλι.

Πως τα κατάφερε

Οπότε πώς μπόρεσε αυτή η ομάδα να βρει σταθερότητα και να καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική; Πώς ο Μασιλιάνο Αλέγκρι «γύρισε» το φύλλο και τώρα η Γιουβέντους είναι διαφορετική σε βαθμό που στην Ιταλία να εκτιμούν πως θα μπορούσε να λογαριαστεί ως και φαβορί με τις επιστροφές των τραυματιών;

Η πρώτη εξήγηση είναι πως μπόρεσε και συσπείρωσε την ομάδα με το… κλασικό μόνοι μας και όλοι τους. Η δεύτερη έχει να κάνει με την άμυνα. Άρχισε να «χτίζει» την αμυντική λειτουργία του συγκροτήματος. Η «Βέκια Σινιόρα» έχει κρατήσει το μηδέν στην άμυνά της σε 12 από τα 17 παιχνίδια της στη Serie A 2022-23. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί στο πρωτάθλημα από το 1967 (Κάλιαρι, 13 ματς).

Χωρίς να δέχεται γκολ, ακόμη και το… 1-0 έγινε πολύτιμο. Συγκεκριμένα, έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα πέντε φορές και αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% των νικών της στο πρωτάθλημα.

Ο Αλέγκρι μπόρεσε και αφαίρεσε από την ομάδα την πίεση. Όλοι περίμεναν τη Γιουβέντους να αποτύχει. Οι δικαιολογίες ήταν στρωμένες στα πόδια των ποδοσφαιριστών. Τους έπεισε πως βρίσκονταν στον πάτο – η μόνη διέξοδος ήταν ψηλά. Κι έπειτα, συνέβη κάτι πολύ σημαντικό: οι πιτσιρικάδες.

Ποδοσφαιριστές όπως ο Φατζόλι, ο Μιρέτι, ο Ίλινγκ-Τζούνιορ κι ο Σοουλέ άρχισαν να… πιέζουν τους πρωτοκλασάτους που για να παραμείνουν στην 11άδα ανέβασαν το επίπεδο απόδοσής τους, ενώ γέμισαν με ενθουσιασμό και… πείνα την ομάδα. Αυτό μεταδόθηκε στους υπόλοιπους.

Η Γιουβέντους άρχισε να πιστεύει ξανά. «Ανακτήσαμε τη φιλοσοφία μας, αυτό που είναι παραδοσιακά ο σύλλογος», είπε ο αμυντικός Ντανιέλε Ρουγκάνι. Χαρακτηριστικό το ότι έχει σκοράρει έξι φορές από το 85′ και μετά κι αυτά τα γκολ έχουν αποφέρει πολύτιμους βαθμούς. «Fino alla fine…».

Το αν οι «μπιανκονέρι» θα διεκδικήσουν τον τίτλο ως το τέλος θα το δείξει ο χρόνος. Σε πρώτη φάση κατάφεραν κάτι εντυπωσιακό: όταν όλα έμοιαζαν χαμένα, βγήκαν μπροστά και δήλωσαν παρόντες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News