Γιώργος Χελάκης: Ο νέος Ολυμπιακός και οι προσαρμογές του πρακτικού κυρίου Μίτσελ
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τη συνεισφορά του Μίτσελ στο «φρέσκο» και σαφώς πιο ελκυστικό πρόσωπο που εμφανίζει ο Ολυμπιακός μετά τη διακοπή του Μουντιάλ. Στη SportDay της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου.
Ένα πράγμα είναι απόλυτα σαφές. Ο Ολυμπιακός που παρακολουθούμε -μετά τη διακοπή για το Μουντιάλ- δεν έχει καμία σχέση με τον Ολυμπιακό που είδαμε επί Μαρτίνς και Κορμπεράν. Επιπλέον, δεν έχει παρά ελάχιστη σχέση με τον Ολυμπιακό που είδαμε κι επί Μίτσελ πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος.
H βελτίωσή του είναι σημαντική και σε ό,τι αφορά την επίθεση και σε ό,τι αφορά την άμυνα. Εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για να μιλήσει κανείς για εντυπωσιακές αλλαγές, για εντελώς διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού ως αποτέλεσμα της δουλειάς του προπονητή.
Ωστόσο, είναι δουλειά του προπονητή κι αυτό το πιστώνεται δίχως δεύτερη κουβέντα, το σκεπτικό γύρω απ’ το οποίο συγκροτείται πλέον η ενδεκάδα των «ερυθρολεύκων». OΙσπανός κόουτς ρίχνει στο γήπεδο τούς κατά τεκμήριο ποιοτικότερους παίκτες του απ’ τη μέση και μπροστά. Συμβαίνει αυτοί να είναι «δεκάρια» ή κάτι σαν «δεκάρια». Περισσότερο ο Χάμες κι ο Φορτούνης, λιγότερο Μπιέλ κι ο Ιν-Μπεόμ.
Πρόκειται πάντως για τέσσερις παίκτες που κινούνται στον άξονα του γηπέδου και ξέρουν να παίζουν κάθετο ποδόσφαιρο. Το παίζουν διότι είναι στο ρεπερτόριό τους κι όχι επειδή αυτό απαίτησε ή τους το δίδαξε ο προπονητής τους.
Ο Ολυμπιακός έγινε αποτελεσματικός διότι οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές βρίσκουν τρόπο να σκοράρουν και να κρατούν περισσότερο την μπάλα στην κατοχή τους. Θυμίζω ότι το να έχεις στην κατοχή σου την μπάλα σημαίνει ότι θα δεχτείς πολύ λιγότερες επιθέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ολυμπιακός δέχεται λιγότερα γκολ.
Με λίγα λόγια, θέλω να πω ότι ο Μίτσελ δεν κατέβασε απ’ τα… ποδοσφαιρικά κομπιούτερ ένα πρωτότυπο σύστημα παιχνιδιού, το οποίο μάλιστα δίδαξε κατά τη διάρκεια της μίνι προετοιμασίας στην Ισπανία. Περισσότερο μοιάζει να σκέφτηκε πρακτικά και να πήρε τις αποφάσεις του. Θεωρώ ότι πιο σημαντική απ’ όλες ήταν να βγάλει τον Φορτούνη απ’ τη ναφθαλίνη, να τον ντοπάρει ψυχολογικά, να τον βελτιώσει από πλευράς φυσικής κατάστασης και να του δώσει έναν ελεύθερο ρόλο στο γήπεδο.
Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν επιχείρησε να μάθει στους παίκτες του νέα κόλπα. Προσαρμόστηκε στις δεδομένες ικανότητές τους κι επιχειρεί να τις αξιοποιήσει στο έπακρο. Παράλληλα, ζήτησε και πέτυχε την… αποσυμφόρηση των αποδυτηρίων. Κάπως έτσι, έχουμε φτάσει σε έναν αποτελεσματικό Ολυμπιακό, που ξέρει και να δημιουργεί και να τελειώνει τις φάσεις.
Προφανώς, αυτό το σύστημα έχει τις αδυναμίες του και δεν είναι άτρωτο. Απέναντι σε ομάδες μεγάλης δυναμικότητας, με περισσότερα τρεξίματα, αυτές οι αδυναμίες θα φανούν. Σημειώστε ότι ο Ολυμπιακός φέτος δεν έχει πάρει κανένα ντέρμπι όπως δεν πήρε και κανένα κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Θα περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τον Ολυμπιακό στα ντέρμπι για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με τη δυναμικότητά του.
Ομως, ο Μίτσελ, σκεπτόμενος πρακτικά, έχει ήδη βρει τη λύση για να μη σπαταλάει βαθμούς ο Ολυμπιακός. Ταυτόχρονα, κατάφερε να αναστυλώσει το ηθικό των παικτών του, αλλά και των οπαδών, που τώρα έφτασαν να πιστεύουν ακράδαντα ότι η ομάδα τους μπορεί να διεκδικήσει και να πάρει το πρωτάθλημα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί