Μουντιάλ 2030: Σάλος με δημοσίευμα για «εξαγορά» της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία και η αντίδραση Αυγενάκη

Eurokinissi

To «Politico» με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ κάνει λόγο για «μυστικό» σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 και ότι υποσχέθηκε να κατασκευάσει τρία γήπεδα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνυποψηφιότητάς τους για τη φιλοξενία της διοργάνωσης. Η απάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη στο δημοσίευμα.

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Politico», που επικαλείται ως πηγή ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, κάνει λόγο για υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα να καλύψει οικονομικά την κατασκευή νέων σύγχρονων γηπέδων, στο πλαίσιο της συνυποψηφιότητας των δύο χωρών και της Αιγύπτου για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

screenshot: politico.eu

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μάλιστα, έκανε σχετική ανάρτηση, με την οποία επιβεβαιώνει τις επαφές μεταξύ Ελλάδας, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου αλλά υπογραμμίζει ότι στο εν λόγω δημοσίευμα υπάρχουν πολλές ανακρίβειες.

«Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας».

 

Συγκεκριμένα, το «Politico» αναφέρει πως στις συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους το περασμένο καλοκαίρι, έγινε προσφορά δισεκατομμυρίων από τον Σαουδάραβα στη χώρα μας, η οποία από την πλευρά της οφείλει να συνυπογράψει (μαζί με την Αίγυπτο) για την “αγορά” του Μουντιάλ από τη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή και των δύο χωρών.

Μάλιστα, επικαλείται και δεύτερη πηγή προσκείμενη στις ιδιωτικές συζητήσεις, αποκαλύπτοντας πως η Σαουδική Αραβία προτίθεται να αναλάβει όλο το κόστος της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, με προϋπόθεση το 75% της διοργάνωσης να διεξαχθεί στη χώρα του Κόλπου.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό αν η προσφορά έχει γίνει δεκτή τόσο από τη χώρα μας, όσο και από την πλευρά της Αιγύπτου, η ιστοσελίδα σημειώνει πως οι τρεις χώρες βρίσκονται σε επαφές, δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις, ειδικά στην Ελλάδα.

Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζει το Politico, η Σαουδική Αραβία «επιστρατεύει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας».

Με αυτόν τον τρόπο, συμπληρώνει, θα έπειθε τη FIFA για τα οφέλη της “γεωγραφικής ισορροπίας” από την κοινή φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλου σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, την ώρα που βασικοί της αντίπαλοι είναι μια κοινή προσφορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News