Παναθηναϊκός: Επένδυσε επιπλέον 4,6 εκατομμύρια για το σήμερα και το αύριο!
Ο Κώστας Γουλής αναλύει πώς το συνολικό μπάτζετ του Παναθηναϊκού για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, είναι το μεγαλύτερο που είχαν οι «πράσινοι» επί των ημερών του Γιάννη Αλαφούζου, στα 11 χρόνια της παρουσίας του στο σύλλογο. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.
Πέρα απ’ τη συνολική κουβέντα που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες γύρω απ’ τις (δεδομένες) καθυστερήσεις στη μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού, αλλά και το κατά πόσο καλύφθηκαν -ή όχι- επαρκώς όλα τα κενά που υπήρχαν στο ρόστερ του, υπάρχει μία παραδοχή που δείχνει κάτι αντίστοιχα σημαντικό, ξεκάθαρο και δυναμικό.
Στη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε πριν από ένα δεκαήμερο, οι «πράσινοι» επένδυσαν τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλον ελληνικό σύλλογο σε αγορές ποδοσφαιριστών από ομάδες και σε συμβόλαια, με το συνολικό κόστος της παρουσίας τους στην αγορά, να ξεπερνάει (με την εφορία) τα 4,6 εκατ. ευρώ.
Σε συνέχεια των πολύ σημαντικών κινήσεων που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και της αντίστοιχης μεγάλης αύξησης του μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να κάνει σταθερά βήματα προς τα μπρος ως προς τα χρήματα που ρίχνει κάθε φορά στην αγορά.
Με το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος για τη φετινή αγωνιστική περίοδο (κι ενώ εκκρεμούν ακόμη συζητήσεις για επεκτάσεις συμβολαίων) να φτάνει σε ποσό -ρεκόρ επί ημερών Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος συμπληρώνει τον Μάιο 11 χρόνια παρουσίας στα ηνία του ποδοσφαιρικού «τριφυλλιού».
Το πιο σημαντικό, εντούτοις, είναι πως όλη αυτή η επένδυση του Παναθηναϊκού στην αγορά γίνεται πια προσεκτικά και μετρημένα, μακριά απ’ τις αλόγιστες σπατάλες και την καταστροφική λογική που κυριάρχησε στο κλαμπ τη διετία 2015-17, όταν και χάθηκε το μέτρο.
Το περασμένο καλοκαίρι (για την ακρίβεια έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν κι έκλεισε το θερινό, μεταγραφικό παράθυρο) ο Παναθηναϊκός έριξε στην αγορά περίπου 14,4 εκατ. ευρώ στις αγορές και τα συμβόλαια των εννέα νέων αποκτημάτων του, αλλά και σε προμήθειες προς μάνατζερ. Την ίδια ώρα πήρε πίσω περίπου 6 εκατ. ευρώ απ’ τις πωλήσεις των Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου, Φραν Βέλεθ, Καρλίτος και Φεντερίκο Μακέντα.
Αντίστοιχη πολιτική τηρήθηκε απ’ τους «πράσινους» και τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Παναθηναϊκός κατέβαλε:
• 2,6 εκατ. ευρώ συνολικά σε Αρη και Μπορντό (είχε ποσοστό μεταπώλησης 20%) για την αγορά του Ντάνιελ Μαντσίνι
• 500.000 ευρώ προς την κροατική Οσιγεκ για την εδώ και τώρα αγορά του Λάζλο Κλεϊνχέισλερ
• 270.000 ευρώ ως ρήτρα εξαγοράς (μπάι άουτ) προς τη Χάκεν για την απόκτηση του Σουηδού επιθετικού Αλεξάντερ Γερεμέγεφ, ο οποίος παραχωρήθηκε ως δανεικός για έξι μήνες στον Λεβαδειακό.
Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια, οι «πράσινοι» θα καταβάλουν για το εξάμηνο Ιανουάριος-Ιούνιος (άρα εντός του προϋπολογισμού και της χρήσης της φετινής σεζόν):
• 350.000 ευρώ ως συμβόλαιο μισού έτους στον Μαντσίνι (700.000 ευρώ είναι οι ετήσιες αποδοχές του Αργεντινού), το οποίο ποσό φτάνει τις 448.700 ευρώ με την εφορία.
• 300.000 ευρώ ως συμβόλαιο μισού έτους στον Κλεϊνχέισλερ (600.000 ευρώ οι ετήσιες απολαβές του Ούγγρου), που με την εφορία φτάνει τις 384.600 ευρώ.
• 300.000 ευρώ ως συμβόλαιο εξαμήνου στον Τιμοτέους Πούχατς (384.600 ευρώ με την εφορία), χωρίς κάποιο «ενοίκιο» στην Ουνιόν Βερολίνου. Στον αντίποδα, το συμβόλαιο του πρώτου εξαμήνου του Γερεμέγεφ (ήτοι έως το καλοκαίρι) καλύφθηκε απ’ τον Λεβαδειακό.
Η «σούμα» όλων των παραπάνω βγάζει ένα ποσό που αγγίζει τα 4,6 εκατ. ευρώ με την εφορία. Ποσό που προστέθηκε στο υπάρχον κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος ύψους 22,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό μπάτζετ για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, στα 27,4 εκατ. ευρώ! Το μεγαλύτερο που είχε ο Παναθηναϊκός απ’ την ημέρα που ήλθε στα χέρια του 64χρονου εφοπλιστή.
Τι άλλο έχει προσθέσει και τι έχει γλιτώσει το «τριφύλλι» απ’ τον προϋπολογισμό του; Πρώτα απ’ όλα έχει κάνει ήδη δύο επεκτάσεις συμβολαίων (Ρούμπεν, Σένκεφελντ), έχει συμφωνήσει γι’ άλλη μία (Αϊτόρ) κι επίκεινται αντίστοιχες συζητήσεις με τους Κουρμπέλη, Ιωαννίδη, Βαγιαννίδη και πιθανότατα τους Πούγγουρα και Κώτσιρα.
Το νέο συμβόλαιο του Ρούμπεν είναι στα ίδια κυβικά με το πρώτο, οπότε εκεί δεν υπήρξε μεταβολή προς τα πάνω. Αντίθετα, αυτό που υπέγραψε ο Σένκεφελντ απ’ τις 360.000 ευρώ, ανέβηκε κοντά στις 600.000 ευρώ. Απ’ αυτή την αύξηση των 240.000 ευρώ ετησίως, οι 120.000 ευρώ (153.000 με την εφορία) θα προστεθούν στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής σεζόν.
Το τελευταίο ποσό, πάντως, συμψηφίζεται πάνω-κάτω με τα χρήματα που θα γλιτώσει ο Παναθηναϊκός απ’ τα δύο συμβόλαια (διάρκειας έξι μηνών ακόμα) που είχαν οι Διούδης και Σαβιέρ, οι οποίοι αποχαιρέτησαν τον Ιανουάριο…
Το μοίρασμα των 27,4 εκατομμυρίων
Ο προϋπολογισμός θα φτάσει αισίως τα 27,4 εκατ. ευρώ. Πέρα απ’ τα περίπου 19,2 εκατ. που θα κοστίσουν οι 13 παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι, τα συμβόλαια όσων παρέμειναν στην ομάδα φτάνει τα 6,4 εκατ. με την εφορία.
Αν προστεθεί το 1,6 εκατ. ευρώ που κοστίζουν -σε ετήσια βάση- τα ανανεωμένα συμβόλαια του Γιοβάνοβιτς και των συνεργατών του και οι 200.000 ευρώ σε αποζημιώσεις για λύσεις συμβολαίων, το εξοδολόγιο αγγίζει τα 27,4 εκατ.
Αυτή τη φορά όμως όλο το «οικοδόμημα» είναι πολύ σταθερό, τα έσοδα είναι υψηλότερα, οι υποχρεώσεις καλύπτονται σε απόλυτο βαθμό απ’ την ιδιοκτησία και δεν πετιούνται λεφτά στα… σκουπίδια.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορείΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'