Super League Playoffs: Ποιος θα το σηκώσει, ποιος θα καταρρεύσει; Μαθήματα ιστορίας…

EUROKINISSI

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των play offs στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η μάχη για την ανάδειξη του πρωταθλητή θα κριθεί στο τελικό… σπριντ των δέκα αγωνιστικών!

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από τα πιο συναρπαστικά πλέι οφ που έχουμε παρακολουθήσει πότε στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, καθώς όλα είναι ανοικτά για την κατάκτηση του τίτλου.

Πρωτοφανείς συνθήκες για το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς από το 2020 που επέστρεψαν τα πλέι οφ στην χώρας μας μέχρι και την περσινή χρονιά ο πρωταθλητής είχε ουσιαστικά κριθεί από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (με τον Ολυμπιακό να φορά το στέμμα από τα… Χριστούγεννα) και το ζητούμενο ήταν ποιες ομάδες μέσω των πλέι οφ θα εξασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Τι γνωρίζετε όμως για την προϊστορία αυτού του μίνι πρωταθλήματος που αναμένεται με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;

Ένα… φάιναλ φορ για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Τα πλέι οφ εμφανίστηκαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά την σεζόν 2007-8  για να καθορίσουν τις ομάδες που θα έπαιζαν στα ευρωπαϊκά προκριματικά το επόμενο καλοκαίρι. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα συμμετείχαν οι ομάδες οι οποίες είχαν τερματίσει από την 2η μέχρι την 5η θέση στην κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Μετά από 3 χρόνια διακοπής τους από 2017 μέχρι το 2019, τα πλέι οφ επανήλθαν στην Super League με την διαφορά ότι σε αυτά πλέον συμμετέχει και ο πρώτος της κανονικής διάρκειας. Επιπλέον, μπήκαν στην ζωή μας και τα play out  που αγωνίζονται οι υπόλοιπες ομάδες (από την 7η θέση και κάτω) με στόχο την παραμονή στο πρωτάθλημα.

Κάθε χρόνο και διαφορετική η έκτη ομάδα της παρέας

Μετά την επανεμφάνιση των πλέι οφ  το 2019-20,  το big 5 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης) είναι συνεπές στο ραντεβού του μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Από την άλλη η έκτη ομάδα που συμπληρώνει αυτό το μίνι πρωτάθλημα είναι κάθε χρόνο διαφορετική. Φέτος θα είναι ο Βόλος. Τις προηγούμενες χρονιές τον ρόλο αυτό είχαν διαδοχικά ο ΟΦΗ, ο Αστέρας Τρίπολις και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Την καλύτερη συγκομιδή βαθμών εξ αυτών συγκέντρωσε την σεζόν 2020-21 ο Αστέρας με 9 βαθμούς και ολοκληρώνοντας  το πρωτάθλημα με συνολικά 51 (2 λιγότερους από τον 5ο  Παναθηναϊκό).

Ένας μεγάλος συνήθως καταρρέει!

Ωστόσο η διαδικασία των πλέι οφ κρύβει παγίδες ακόμα και για τους μεγάλους καθώς καλούνται να παίξουν συνεχόμενα παιχνίδια υψηλής έντασης. Οι ελληνικές ομάδες δεν είναι συνηθισμένες σε κάτι τέτοιο καθώς καθ΄ όλη την διάρκεια της σεζόν έχουν συνηθίσει να κάνουν συντήρηση δυνάμεων σε κάποια παιχνίδια κόντρα σε αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικής.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες έχουν οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια κάποια εκ των φαβορί να μείνουν εκτός Ευρώπης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ΑΕΚ όπου την περσινή σεζόν, ενώ τέλειωσε με 46 βαθμούς την κανονική περίοδο, στα πλέι οφ λύγισε και δεν πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο.

«Θύματα » της διαδικασίας των  πλέι οφ έχουν πέσει και άλλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός την σεζόν 2020-21 που έμεινε εκτός Ευρώπης και ο Ολυμπιακός το 2009-10 που από 2ος τερμάτισε τελικά 5ος.

Το ρεκόρ του Ολυμπιακού από τη σεζόν 2019-20

Την καλύτερη εμφάνιση στα πλέι οφ με το νέο σύστημα (που αγωνίζεται και ο πρώτος) έχει σημειώσει ο Ολυμπιακός την σεζόν 2019-20 συγκεντρώνοντας 25 βαθμούς  σε 10 αγώνες (8 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα).

Στις παλαιότερες εκδόσεις του μίνι πρωταθλήματος, σημείο αναφοράς είναι η εμφάνιση του Παναθηναϊκού το 2008-9 που συγκέντρωσε 16 βαθμούς σε 6 παιχνίδια (5 νίκες, 1 ισοπαλία). Σε ατομικό επίπεδο ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί είναι ο παίκτης που έχει ξεχωρίσει σε αυτή την διαδικασία μετρώντας 6 γκολ και 4 ασίστ την περσινή σεζόν.

Τα ευρωπαϊκά πλέι οφ

Και άλλα πρωταθλήματα  έχουν επίσης υιοθετήσει ανά τακτά χρονικά διαστήματα  συστήματα πλέι οφ τα τελευταία χρόνια όπως η Βέλγικη Pro League, η Aυστριακή Budesliga και η Superliga της Δανίας.

Τα πρωταθλήματα που επιλέγουν αυτό τον τρόπο καθορισμού του πρωταθλητή είναι εκείνα που οι ομάδες που αγωνίζονται ως επί το πλείστον δεν είναι τόσο ανταγωνιστικές. Μέσω της διαδικασία των πλέι οφ οι αγώνες ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος είναι περισσότεροι, κάτι που συνεπάγεται περισσότερα έσοδα στις ομάδες από τα εισιτήρια, μεγαλύτερη τηλεθέαση, μεγαλύτερος στοιχηματισμός και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους αγώνες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ισίδωρος Νικόλαος Ισιδωρίδης

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News