Super League: Για να υπάρξει αποτέλεσμα, χρειάζεται ειλικρίνεια και όχι... κλεφτοπόλεμος!
Το sportday.gr προσπαθεί να φανεί αισιόδοξο λίγες ώρες πριν την συνάντηση του Στιβ Μπένετ με τους ιδιοκτήτες του Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά ο ρεαλισμός μάλλον δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για έξοδο του πρωταθλήματος της Super League από ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αδιέξοδο!
Έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που οι τέσσερις ιδιοκτήτες του “Big 4” του ελληνικού ποδοσφαίρου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και κοίταξαν ο ένας τον άλλον στα μάτια.
Ήταν Ιανουάριος του 2020 όταν Γιάννης Αλαφούζος, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω σε πολυτελή αίθουσα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» μπας και καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ορισμένες κοινές αρχές προκειμένου να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το αδιέξοδο ενός εξαιρετικά επικίνδυνου εμφυλιοπολεμικού περιβάλλοντος.
Το γεγονός και μόνο ότι πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια από τότε για να συναντηθούν ξανά οι ιδιοκτήτες των «μεγάλων δυνάμεων» του ποδοσφαίρου μας, συνιστά εξ ορισμού πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο!
Θα το πράξουν το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας; Λίγες ώρες υπομονή και θα το διαπιστώσουμε. Μέχρι και το παρά πέντε, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την παρουσία και των τεσσάρων στο ραντεβού με τον Στιβ Μπένετ (ο Ιβάν Σαββίδης αν δώσει το παρών θα το πράξει διαδικτυακά, οι άλλοι τρεις με φυσική παρουσία), αλλά το ζητούμενο δεν είναι απλά να καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι.
Μοναδικό «πρέπει» του σημερινού τους ραντεβού είναι ένα: Να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν μικρότερης καχυποψίας, με τους καλύτερους δυνατούς ξένους elite διαιτητές και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό στους φιλάθλους όλων των ομάδων.
Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για θετική έκβαση της συνάντησης; Η ιστορία μάς διδάσκει «όχι». Το αποδεικνύει η περίφημη συνάντηση του 2020. Το ποδόσφαιρο συνέχισε να βουλιάζει στο βούρκο της ανυποληψίας, πληγωμένο θανάσιμα από έναν πόλεμο συμφερόντων, το δηλητήριο του οπαδικού μίσους όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά αφαίρεσε τη ζωή ενός 19χρονου παλικαριού στη Θεσσαλονίκη.
Δεν είναι όμως μόνο το χθες που μας καθιστά τόσο επιφυλακτικούς, αλλά κυρίως το σήμερα. Πολύ περισσότερο μας οδηγούν στο συγκεκριμένο απαισιόδοξο συμπέρασμα τακτικές επικοινωνιακού «κλεφτοπόλεμου» σαν αυτές που επιδόθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μόλις αντιλήφθηκαν ότι η Super League έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον εκ δύο των κορυφαίων ευρωπαϊκών λιγκών για να παραδώσει λίστα διαθέσιμων elite διαιτητών στην ΚΕΔ.
Υπάρχει ειλικρινής διάθεση απ’ όλους τους διεκδικητές του τίτλου για ερχομό elite διαιτητών;
Για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα μετά το ραντεβού θα πρέπει να συμβεί κάτι που -με τα υπάρχοντα δεδομένα- μοιάζει σχεδόν αδιανόητο. Θα πρέπει και οι τέσσερις ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ να κοιτάξουν με ειλικρίνεια ο ένας τον άλλον στα μάτια και να θέσουν κοινά αποδεκτούς όρους για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, μήπως κι αυτό καταφέρει και ολοκληρωθεί αναίμακτα.
Για να μην κοροϊδευόμαστε, θα πρέπει και οι τέσσερις να έχουν ειλικρινή διάθεση να παλέψουν για την έλευση elite Ευρωπαίων διαιτητών και να μην επιχειρήσουν να τορπιλίσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία με… χίλιες δυο προφάσεις.
Ειλικρινά, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια το σημερινό πρωϊνό. Ευχή όλων μας είναι το απόγευμα της σημερινής μέρας να είμαστε όλοι μας σε θέση να συζητάμε για ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από εδώ και στο εξής με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και με τους τέσσερις μεγάλους να θωρακίζουν το πλαίσιό του.
Πιθανότατα θα ζήσουμε ένα ακόμη ντέρμπι μίσους στο οποίο όλοι μας θα επιχειρούμε να διερευνήσουμε ποιος ιδιοκτήτης… ταπείνωσε περισσότερο τον άλλον. Αυτό δεν είχε συμβεί, άλλωστε και το 2020; Μακάρι να πέσουμε έξω στις προβλέψεις μας!
ΥΓ: Το τι θα πουν ο Μπένετ και ο Μπαλτάκος στη συνάντηση, ειλικρινά, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι λειτουργούν ως υπάλληλοι και μάλιστα ως εξαιρετικά επικίνδυνοι υπάλληλοι. Το ζητούμενο είναι τι θα πουν οι ιδιοκτήτες μεταξύ τους. Όχι με τον Μπένετ ή τον Μπαλτάκο!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το πλάνο Μεντιλίμπαρ για να βγει το βαρύ πρόγραμμα
- Οικογένεια Μπάλντοκ: «Ζητάμε διακριτικότητα και ευαισθησία από τα ελληνικά ΜΜΕ»
- Νότιγχαμ Φόρεστ: Η υπερπολυτελής ανακαίνιση του προπονητικού κέντρου με χορηγία Βαγγέλη Μαρινάκη
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Τα παιδιά ήθελαν να πετύχουν κάτι ξεχωριστό για τον Τζορτζ – Δείξαμε ενότητα και πήραμε σπουδαίο αποτέλεσμα»
- ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός AKTOR 93-96: Δια πυρός και σιδήρου με «καυτό» Ναν