Γιώργος Χελάκης: Ο Γκατούζο, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού και το... πεπόνι!

ΑΠΕ

Ο Γιώργος Χελάκης, με αφορμή την περίπτωση του Τζενάρο Γκατούζο, πιστεύει ότι για τους προπονητές πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και ότι οι απόλυτες κρίσεις είναι οι πρώτες που διαψεύδονται. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη 19 Απριλίου.

Υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο συμφωνούν όλοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Ο προπονητής της ομάδας τους για τη νέα αγωνιστική περίοδο πρέπει να έρθει νωρίς και να έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Με άλλα λόγια να πάρει αποφάσεις σχετικά με το υπάρχον ρόστερ. Ποιοι θα φύγουν, ποιοι απ’ τους δανεικούς θα επιστρέψουν, ποιοι θα κριθούν στο διάστημα της προετοιμασίας.

Για να γίνει αυτό ο προπονητής χρειάζεται να πιάσει δουλειά μέσα στον Μάιο. Πολύ δε περισσότερο που οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο. Κατά συνέπεια ορθώς έχει αρχίσει το ψάξιμο και φυσιολογικά έχουν ακουστεί τα πρώτα ονόματα. Δεν ψάχνει μόνο ο Ολυμπιακός. Είναι και οι μάνατζερ των προπονητών που ψάχνονται να βρουν ομάδα στους πελάτες τους. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι κρίσεις κι οι επικρίσεις.

Σε μία ομάδα που άλλαξε τέσσερις προπονητές την ίδια χρονιά δεν υπάρχει περίπτωση να… ξινίζει ο ένας και να μη βρομάει ο άλλος. Δυστυχώς για τους οπαδούς δεν υπάρχει προπονητής που ερχόμενος στο αεροδρόμιο για να υπογράψει συμβόλαιο, θα κουβαλά μαζί του και το τρόπαιο του πρωταθλητή της επόμενης χρονιάς. Με την έννοια αυτή ο Τζενάρο Γκατούζο, που τυχαίνει να έχει και παρελθόν στην Ελλάδα, έτυχε αμφιλεγόμενης υποδοχής.

Οσοι εκφράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους στο ενδεχόμενο της επιλογής του. Λες κι είναι μικρό πράγμα να έχεις περάσει απ’ τον πάγκο της Μίλαν, της Νάπολι και της Βαλένθια. Λες κι ο Γιοβάνοβιτς και ο Αλμέιδα, που κάνουν πολύ καλή δουλειά φέτος στην Ελλάδα, έχουν ανάλογο βιογραφικό.

Πολλές φορές ο προπονητής είναι σαν το… πεπόνι. Μια χαρά είναι όταν το βλέπεις, αλλά όταν το ανοίγεις… δεν τρώγεται. Πολλές είναι επίσης οι φορές που ένας προπονητής θριαμβεύει με μία ομάδα και στην αμέσως επόμενη τα κάνει μαντάρα. Το κείμενο δεν έχει σκοπό να αναδείξει το προπονητικό ταλέντο του Ιταλού τεχνικού, ούτε να υποστηρίξει πως δεν υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Οταν μιλάμε για προπονητές οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί.

Οι απόλυτες κρίσεις είναι αυτές που πρώτες διαψεύδονται. Ωστόσο το δεδομένο παραμένει. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να κλείσει προπονητή άμεσα. Πριν περάσει ο καιρός κι αρχίσουν να παίρνονται αποφάσεις χωρίς τη δική του συμμετοχή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News