Κορωνοϊός: Το να παίζει ένας αθλητής με covid είναι πλέον νόμιμο, είναι και ασφαλές;

Το Sportday.gr επιχειρεί να απαντήσει στο πιο σοβαρό ερώτημα γύρω από τον κορωνοϊό στο χώρο του αθλητισμού: Είναι ασφαλές για τους αθλητές πλέον να παίζουν όντας θετικοί στον Covid; – Η άποψη του Χρήστου Δάρα και το αναπάντητο ερώτημα της… διασποράς!

Η κουβέντα για τον κορωνοϊό άνοιξε πάλι τις τελευταίες ημέρες, πάνω που τον είχαμε… ξεχάσει ή θέλαμε έστω να συμβεί κάτι τέτοιο μετά την πανδημία που άφησε πίσω της εκατομμύρια θύματα και ταλαιπώρησε για τα καλά όλον τον πλανήτη. Το ερώτημα που προκύπτει πλέον στο χώρο του αθλητισμού μετά από την χαλάρωση των μέτρων και τις νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) είναι το εξής: Πόσο επικίνδυνο είναι πλέον να αγωνίζεται ένας αθλητής με covid;

Την ώρα που τα… καφενεία  έχουν πάρει φωτιά για το θρίλερ των αποψινών αγώνων της Super League, με επίκεντρο τα 29 κρούσματα που έπληξαν τον Παναθηναϊκό, λίγοι ασχολούνται σοβαρά με το πιο σημαντικό ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους μας: Είναι, λοιπόν, ασφαλές για την υγεία των αθλητών να αγωνίζονται με covid;

Σε τέτοιου είδους θέματα είναι από άτοπο έως αστείο, ένας δημοσιογράφος να κάνει τη δουλειά του γιατρού. Γι’ αυτό ζητήσαμε την άποψη ενός από τους πιο έμπειρους γιατρούς στο χώρο του ποδοσφαίρου, του Χρήστου Δάρα, ο οποίος μετά από σειρά ετών στο τιμόνι των ιατρικών ομάδων του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου, προσφέρει τα τελευταία χρόνια τις υπηρεσίες του στον Ιωνικό. Με εμπειρία κοντά στα 30 χρόνια με το συγκεκριμένο αντικείμενο, η άποψή του έχει ασφαλώς βαρύνουσα αξία.

Κοντολογίς, του θέσαμε το παραπάνω ερώτημα και η απάντησή του γνωστού ορθοπεδικού, με την τεράστια πείρα στο κομμάτι του ποδοσφαίρου και δη του επαγγελματικού, ήταν η ακόλουθη:

«Με τη μορφή που έχει πλέον ο ιός, δεν είναι τυχαίο ότι παγκοσμίως μπήκε τέρμα στην πανδημία, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς της Παγκόσμιας Υγείας, δεν δημιουργεί παρενέργειες. Όταν ήταν σε έξαρση δημιουργούσε πολλά προβλήματα, ακόμη και σε έναν αθλητή αν ο οργανισμός του ήταν εξασθενήμενος.

Πλέον ο ιος δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε έναν αθλητή υψηλού επιπέδου, εκτός αν έχει ιστορικό με κάποιο άλλο θέμα υγείας, έχει έντονα συμπτώματα, ή βαρύ κρυολόγημα. Κατά την άποψή μου, ένας αθλητής που είναι θετικός στον Covid μπορεί πλέον να παίξει ακόμη και με πυρετό, αρκεί να νιώθει ότι μπορεί και αν πάρει, φυσικά, το πράσινο φως από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας του.

Ο covid στην τωρινή του μορφή, δεν προκαλεί συμπτώματα, ή είναι πολύ ήπια. Αν, λοιπόν, ένας θετικός ποδοσφαιριστής ή αθλητής γενικότερα, είναι ασυμπτωματικός και νιώθει ότι μπορεί, έχει το ελεύθερο να παίξει. Στους ασυμπτωματικούς, ο covid επειδή είναι πλέον πολύ εξασθενημένος, δεν αφήνει τίποτα ως παρενέργεια. Παλιότερα η οδηγία ήταν, όταν έσκασε η πανδημία, να μην κουράζονται οι αθλητές ούτε στο ελάχιστο. Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Από τη στιγμή που με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα αποφασίσει και η Λίγκα ότι “τέρμα οι εξετάσεις για τον covid-19”, δεν ξέρει πλέον κανείς σε πόσες ομάδες μπορεί να υπάρχουν ασυμπτωματικοί παίκτες και να παίζουν, ακόμη κι αν είναι θετικοί στον ιό. Αν έχει κάποιος έντονα συμπτώματα, είναι στο χέρι της ομάδας να μην παίξει…».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ιατρική κοινότητα είναι πλέον ασφαλές ακόμη και για τις καταπονήσεις που δέχεται ένας αθλητής, να μπορεί να αγωνιστεί κανονικά σε έναν αγώνα, παρότι παλιότερα υπήρχαν σαφείς συστάσεις να αποφεύγεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα, επειδή μπορεί να προκληθεί μυοκαρδίτιδα, αναπνευστικά ζητήματα και διάφορα άλλα ιατρικά θέματα.

Το ερώτημα, λοιπόν, για το αν είναι ασφαλές να αγωνιστεί ένας αθλητής ενώ είναι θετικός στον Covid, μάλλον απαντήθηκε. Εκείνο που δεν έχει απαντηθεί και αποτελεί τροφή για σκέψη είναι το πόσους μπορεί να… κολλήσει ο συγκεκριμένος αθλητής όταν αποφασίζει να πάρει την ευθύνη για τον εαυτό του και να αγωνιστεί, σε συνεννοήση ασφαλώς με την ομάδα του. Μπορεί ο ίδιος να είναι ασυμπτωματικός ή να έχει ελαφρά συμπτώματα, αλλά δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο για όσους έρθει σε επαφή. Κι εδώ προκύπτει μία ακόμη ερώτηση:

Έχει ευθύνη ένας αθλητής που θα αγωνιστεί παρότι είναι θετικός στον κορωνοϊό, για το θέμα της διασποράς; Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, από τη στιγμή που έχει δικαίωμα να αγωνιστεί είναι… καλυμμένος. Για το αν είναι σωστό ή όχι, ωστόσο, ένας αθλητής εν γνώσει του κι εν γνώσει της ομάδας του να… κολλήσει όσους έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή μέσα στα αποδυτήρια, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News