Αντώνης Καρπετόπουλος: Ζοζέ... η Ελλάδα σε περιμένει

Ο Πορτογάλος είναι γεννημένος για να έρθει στην Ελλάδα και… δεν το ξέρει. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Δεν ξέρω αν έχει κάποια δόση αλήθειας η είδηση ότι μεταξύ πολλών προπονητών ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε και για τον Μουρίνιο. Όπως και να έχει, ένα φίλος αναγνώστης τον οποίο ευχαριστώ μου έστειλε ένα παλιό κείμενο στο οποίο έγραφα ότι ο Πορτογάλος είναι γεννημένος για να ρθει στην Ελλάδα (όχι απαραίτητα στον Ολυμπιακό…) και δεν το ξέρει. Έχω κάνει αυτή την επισήμανση δυο φορές: την πρώτη στο μακρινό 2007 μετά από ένα καυγά του όταν ήταν στην Τσέλσι και την δεύτερη κάποια χρόνια αργότερα γράφοντας στην εφημερίδα τους λόγους που εδώ θα ήταν βασιλιάς. Σας παραθέτω το δεύτερο κείμενο όχι γιατί θα ρθει, αλλά για να διασκεδάσετε με την προφητεία.

Η τέχνη του Μου

«Το ντοκιμαντέρ λέγεται «The Playbook» και μπορείτε να το δείτε στο Netflix. Κυκλοφόρησε («στρίμαρε», όπως λένε οι πιτσιρικάδες) πριν χρόνια. Ο υπότιτλος του εξηγεί περί τίνος πρόκειται: «μαθήματα ζωής από διάσημους προπονητές». Η παραγωγή είναι αμερικάνικη και οι τέσσερις από τους συνολικά έξι προπονητές που εμφανίζονται δουλεύουν ή έχουν δουλέψει στις ΗΠΑ: ο διασημότερος είναι ο κάποτε μεγάλος προπονητής του ΝΒΑ Ντοκ Ρίβερς. Ευρωπαίοι υπάρχουν δυο. Ο (και προπονητής ένα καιρό του Στέφανου Τσιτσιπά) Πατρίκ Μουράτογλου και φυσικά ο Μουρίνιο, που δεν θα μπορούσε να λείπει. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δείτε το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον Πορτογάλο προπονητή. Θα αναρωτιέστε αν μιλάμε πλέον για προπονητή ή για ένα τρομερό αστέρι της σοουμπίζ – λίγο ηθοποιό, λίγο σεναριογράφο, λίγο σκηνοθέτη του εαυτού του κτλ.

Πρωτοσέλιδα και εμμονές

Ο Μουρίνιο διεκδικεί εδώ και χρόνια τον τίτλο του «μεγάλου αντιπαθητικού» – μοιάζει να επιδιώκει να γίνεται «κόκκινο πανί» για τους αποκαλούμενος από τον ίδιο «εχθρούς» της εκάστοτε ομάδας του. Όταν πήγε πρώτη φορά στην Τσέλσι ένας δημοσιογράφος του έκανε μια ερώτηση που δεν του άρεσε κι ο Μουρίνιο είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θα φύγει από την Αγγλία, αν πρέπει κάθε μέρα να απαντά σε ανόητες ερωτήσεις. Τα βρετανικά ταμπλόιντ έκαναν την απάντηση του βασικό θέμα κι ο ίδιος ενθουσιάστηκε. Εκτοτε έκανε πάντα ό,τι μπορούσε για να τους δίνει τέτοιου είδους πρωτοσέλιδα: προτιμά, όπως λέει και στο «Τhe Playbook» «όλοι να ασχολούνται μαζί του παρά με τους παίκτες της ομάδας». Αφήνει να εννοηθεί ότι το κάνει για να προστατέψει τα «παιδιά του». Σίγουρα απολαμβάνει αυτού του είδους την δημοσιότητα. Το κακό για αυτόν είναι ότι έχει μάθει τόσο καλά την Τέχνη του να είναι κακός, που γίνεται κακός και με τον εαυτό του. Η Τέχνη του γίνεται εσωστρέφεια.

Πάντα αναρωτιόμουν πόση υπομονή μπορείς να έχεις με τον αυτάρεσκο, σκληρό, αλαζόνα και ιδιαιτέρως νάρκισσο Μουρίνιο; Μπορείς να τον ανέχεσαι και να του συγχωρείς τα πάντα, απλά γιατί έχεις την υποψία πως πίσω από αυτή τη δημόσια εικόνα κρύβεται ένας ευαίσθητος άνθρωπος, που αγαπά και το ποδόσφαιρο και τη δουλειά του όσο τίποτα; Και είναι δυνατόν κάποιος που θέλει να μοιάζει σκληρός και κακός να μην κρίνεται υπερβολικά όταν ζει στον αστερισμό της υπερβολής; Δεν έχω απαντήσεις απλά αναρωτιέμαι. Κυρίως γιατί ο τύπος που εμφανίζεται στο The Playbook δίνοντας οδηγίες για τη ζωή και την απόλαυσή της  είναι ένας καταπληκτικός τύπος. Που καμία σχέση δεν έχει με τον Μουρίνιο όπως τον ξέρουμε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.thekarpetshow.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News