Ολυμπιακός: «Βόμβες» Μαρινάκη στην παρουσίαση Μαρτίνεθ και Κορδόν

Βαγγέλης Μαρινάκης
eurokinissi

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, μίλησε για σήψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο περιθώριο της επίσημης παρουσίασης του νέου αθλητικού διευθυντή, Αντόνιο Κορδόν, και του προπονητή, Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ανέφερε οικονομικά δεδομένα και… άνοιξε την πόρτα για όποιον θέλει να επενδύσει στην ΠΑΕ ή τον Ερασιτέχνη.

Ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, έριξε… βόμβες κατά την παρουσίαση των Αντόνιο Κορδόν και Ντιέγκο Μαρτίνεθ για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μία μίνι αναδρομή των πεπραγμένων του στην ΠΑΕ από το 2010 που ανέλαβε αλλά και τον Ερασιτέχνη του οποίου στην πραγματικότητα είναι ο αφανής και φανερός ευεργέτης.

Μάλιστα έριξε το… γάντι σε κάθε ενδιαφερόμενο που λέει ότι αγαπάει και νοιάζεται τον Ολυμπιακό και ασκεί κριτική λέγοντας: ο δρόμος είναι ανοιχτός να έρθει όποιος θέλει και για τον Ερασιτέχνη αλλά και για την ΠΑΕ και το ποδόσφαιρο. Όλα άρχισαν όταν ρωτήθηκε γιατί ανέχεται όλα τα στραβά που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Ανέχεσαι και τους κλέφτες, υπάρχουν παθογένειες»

«Η ομορφιά της δημοκρατίας είναι να ανέχεσαι τους πάντες και να συζητάς», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Σε μια κοινωνία έχουμε ανθρώπους που προσφέρουν, που δεν προσφέρουν, που κλέβουν, που σκοτώνουν. Τους έχουμε όλους. Ανεχόμαστε και προσπαθούμε με πολιτισμένο τρόπο να βρούμε άκρη ή αν έρθουμε σε συνεννόηση ή οτιδήποτε. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει παθογένειες.

Προσωπικά θα ήθελα να βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο. Από την πλευρά μου από την ημέρα που ανέλαβα τον Ολυμπιακό το 2010, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις και οικονομικά και πολύ περισσότερο. Πιστέψτε με η ομάδα θέλει πολύ χρόνο και δύναμη οικονομικά. Καθημερινά. Για να ενισχυθεί και να φτιαχτούν σωστά και καλύτερα οι υποδομές χρειάστηκαν όλα αυτά.

Επίσης χρειάστηκε να γίνει σωστή επιλογή συνεργατών γύρω από την ομάδα είτε λέγονται προπονητές, είτε συνεργάτες στη διοίκηση είτε παίκτες. Θελήσαμε να μπορέσουμε να αλλάξουμε επίπεδο τον Ολυμπιακό. Και εκτός από ένα τεράστιο κλαμπ στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο, ήταν στόχος να γίνει να έρθει και η ευρωπαϊκή καταξίωση σε όλα τα επίπεδα.

Η προσπάθεια αυτή έπιασε τόσο. Βρεθήκαμε στο υψηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ποτέ ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη. Ήρθαν μεγάλες νίκες που θα μείνουν στην ιστορία. Επίσης προπονητές που εργάστηκαν στον Ολυμπιακό κάνουν τεράστιες καριέρες σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Επίσης πολλοί παίκτες οι οποίοι άρχισαν μαζί μας έπαιξαν ή παίζουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και πηγαίνουν πολύ καλά. Επίσης συνέβη και κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν και αφορά τα στελέχη. Στελέχη που εργάστηκαν στον Ολυμπιακό να διαπρέπουν σε ευρωπαϊκές ομάδες κι αυτό είναι κάτι που δεν είχαμε δει ξανά».

«Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει σήψη, να εφαρμοστεί η ολιστική μελέτη»

Και συνέχισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει μια σήψη. Δεν το βλέπω μόνο εγώ, όλος ο κόσμος το βλέπει. Το ίδιο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ.Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ τον κ.Τσέφεριν μια δεσμευτική οδηγία, αυτό είναι η ολιστική μελέτη. Η οποία πρέπει να εφαρμoστεί για την καλύτερη λειτουργία της ομοσπονδίας. Έτσι θα δούμε πολύ καλύτερα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν υποχρεωτική οδηγία, ή να το πούμε αλλιώς μνημόνια από τη ΦΙΦΑ. Ονομάστηκε ολιστική μελέτη. Αυτή την μελέτη, με καθυστέρηση μάλιστα, την προσάρμοσε στα μέτρα της η ΕΠΟ. Επί της ουσίας δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα. Π.χ. προβλέπει ξένο αρχιδιαιτητή και εδώ έχουμε Έλληνα επί της ουσίας, τον κ. Μάνταλο.

Εμείς από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είμαστε εκείνοι που πρέπει να αποφασίζουμε για την τύχη μας. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας που συμμετέχουμε σ’ αυτές τις επιτροπές. Τι προβλέπεται για τη διαιτησία είναι νόμος του κράτους που πρέπει να εφαρμοστεί. Έχει εφαρμοστεί σε Αγγλία και Πορτογαλία με τεράστια επιτυχία. Για άλλη μια φορά εδώ αυτό, για πολλούς και ευνόητους λόγους, δεν εφαρμόζεται. Πλέον μία κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αν θέλει να πάμε μπροστά».

«Είχαμε το υψηλότερο μπάτζετ παικτών/προπονητών στην ιστορία»

Και συνέχισε ως αληθινός… χείμαρρος ο κ. Μαρινάκης: «Ο δικός μου ρόλος δεν είναι κάθε μέρα να παραπονιέμαι για τα κακώς κείμενα της ΕΠΟ. Ούτε για τη διαιτησία. Είμαστε μια πολύ μεγάλη ομάδα. Είμαστε νικητές. Μπορώ να παραδεχθώ για φέτος ότι δεν τα καταφέραμε παρότι η χρονιά 2022/23 όσον αφορά στους μισθούς παικτών και προπονητικού τιμ ήταν η υψηλότερη στην ιστορία του συλλόγου. Είχαμε 40 εκατομμύρια έξοδα για μισθούς παικτών και προπονητών. Και το 2021/22 είχαμε 34 εκατ. και το 22/23 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές αγωνιστικά.

Παραδέχομαι ότι δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ομάδα που θα κερδίζει και τη διαιτησία και το παρασκήνιο στην Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ότι ακόμα και πέρυσι με διαιτησία 50-50 θα το παίρναμε το πρωτάθλημα. Έχουμε ετοιμάσει έναν βίντεο που είναι στη διάθεσή σας, και στο οποίο μπορείτε να δείτε τα εγκλήματα εις βάρος μας και υπέρ άλλων ομάδων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οπότε η δουλειά του προπονητή και του κ.Κορδόν θα είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί φέτος θα φτιάξουμε μια ομάδα που θα κερδίζει και τη διαιτησία. Και οι παίκτες που θα έρθουν να μπορούν αργότερα να πρωταγωνιστήσουν σε ακόμα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Είναι δύσκολο αλλά θα το προσπαθήσουμε. Πάντα είμαστε νικητές. Το νιώθει κάποιος μπαίνοντας στο γήπεδό μας και το προπονητικό και τα γραφεία. Υπάρχει η αύρα για το νικητή. Το χαιρόμαστε όλοι και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

«Η πόρτα ανοιχτή για επενδυτές και στον Ερασιτέχνη και στην ΠΑΕ»

Το ίδιο ορμητικός ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν ρωτήθηκε για τις οικονομικές ανισότητες στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα που θέλει τον ίδιο να βάζει διαρκώς προσωπικά χρήματα για ΑΜΚ, να βρίσκει χορηγούς για όλους ως πρόεδρος της Λίγκας και παράλληλα να ψηφίζει υπέρ του να δίνονται περισσότερα χρήματα για τους μικρότερους του πρωταθλήματος.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα ταλέντα. Mε τις κατάλληλες υποδομές μπορούν να διαπρέψουν στην Ευρώπη. Έχει μέλλον το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν ανέλαβα την προεδρεία της Λίγκας, πλησιάζοντας χορηγούς, τους εξηγήσαμε ότι εδώ μπορεί να γίνει σωστή δουλειά και με την κατάλληλη διοίκηση στη Λίγκα και την ΕΠΟ θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα. Θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει αυτό με την ΕΠΟ. Να βρει το δρόμο του το ποδόσφαιρο. Στη λίγκα μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Αντιθέτως υπάρχει αυτό το ξεφτιλίκι της ΕΠΟ, τέτοιο είναι, που έχει να κάνει με τη διαιτησία. Δε χρειαζόμαστε την ΕΠΟ για οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται παρασκηνιακά με τις πειθαρχικές επιτροπές, με αδειοδοτήσεις κτλ. Εκμεταλλεύονται και δίνουν άδεια σε ομάδες που δεν έπρεπε να συμμετέχουν σε καμία κατηγορία και δε δίνουν σ’ αυτούς που αποκαλούν εχθρούς. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να μπει στην ολιστική μελέτη. Να αποφασίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο για την τύχη του. Είναι προς το συμφέρον των ιδιοκτητών. Να πάει το άθλημα μπροστά. Να το προσπαθήσει και η Κυβέρνηση ώστε να κάνουμε δύο βήματα μπροστά.

Ο Ολυμπιακός το 2023 θα χάσει 31 εκατομμύρια. Τη σεζόν 2021/22 έχασε 14 εκατομμύρια. Δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η ομάδα να πρωταγωνιστεί από τα έσοδά της. Να πουλάει και παίκτες. Τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τα έξοδα. Πρέπει και οι χορηγοί που πληρώσουν χρήματα να έχουν κατάλληλα ανταλλάγματα. Το ποδόσφαιρο να ανέβει επίπεδο. Να πράξουμε αυτό που αποφασίσουμε για την τύχη μας. Είμαι αισιόδοξος. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν τους επόμενους δύο μήνες και να δρομολογηθούν. Υπάρχει και κάτι άλλο. Ακούω διάφορα, γράφονται διάφορα για το τι έχουμε κάνει τα τελευταία 13 χρόνια.

Να θυμίσω ότι δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Είναι και ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός. Είναι εδώ και ο Μιχάλης Κουντούρης. Αυτό που έχει γίνει 12 -13 χρόνια σε όλα τα αθλήματα έχει αλλάξει την ιστορία του συλλόγου. Απ’ όταν αναλάβαμε τον σύλλογο έχουμε πάρει 122 τίτλους, σχεδόν όσους είχε πάρει ο Ολυμπιακός έως ότου αναλάβαμε. Υπάρχουν και διακρίσεις στο εξωτερικό στα αντίστοιχα Τσάμπιονς Λιγκ σε πόλο, βόλεϊ και τα άλλα αθλήματα. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Εγινε για δύο λόγους. Έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους που ξόδεψαν και ξοδεύουν χρόνο και εργάζονται σκληρά και φυσικά τα χρήματα που βάζουμε κάθε χρόνο. Αν πολλαπλασιάσετε τα χρήματα κάθε χρονιάς θα καταλάβετε ότι είναι πολλά εκατομμύρια. Ο Ερασιτέχνης έχει πολλά τμήματα. Το μικρότερο μπάτζετ σε άθλημα του Ερασιτέχνη είναι 80 χιλιάδες ευρώ και το μεγαλύτερο 1 εκατ.

Μου κάνει εντύπωση ότι παρότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι Ολυμπιακοί, ορισμένοι ευκατάστατοι δεν έχουν έρθει να αναλάβουν ένα τμήμα με ορισμένα χιλιάρικα. Δε βλέπω κανέναν να έχει κάνει το παραμικρό. Και για την ΠΑΕ λένε διάφορα. Θέλει κανείς να επενδύσει; Δε λέμε όχι, η πόρτα είναι ανοιχτή. Επανέρχομαι στον Ερασιτέχνη. Τον βρήκαμε καταχρεωμένο. Τον κυνηγούσαν από τον καφετζή ως τον καλύτερο παίκτη. Έχει αλλάξει η ιστορία, μην το ξεχνάμε. Ας έρθουν άνθρωποι να αναλάβουν τα τμήματα. Να πάνε ακόμα καλύτερα αν μπορούν. Να μην τα περιμένουν όλα από 2-3 ανθρώπους. Έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα η ιστορία. Είναι πολλοί οι τίτλοι και συνεχίζουμε. Η πόρτα επαναλαμβάνω πάντως είναι ανοιχτή, είτε για τα τμήματα του ερασιτέχνη είτε για το ποδόσφαιρο. Ας έρθει όποιος θέλει να επενδύσει στην ομάδα της καρδιάς του».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News