Ολυμπιακός: Ο Ελ Καμπί δεν έμεινε ξύλο απελέκητο

Από μικροπωλητής αλατιού και μαθητευόμενος ξυλουργός έγινε αριστερός μπακ, εξτρέμ και κατόπιν γκολτζής φορ. Ο Αγιούμπ ελ Καμπί του Ολυμπιακού έχει να περηφανεύεται για μια ανατρεπτική ζωή που ξεκίνησε σε παράγκα και τον βρήκε σε παλάτι.

Η κυριακάτικη ανακοίνωση της απόκτησης από τον Ολυμπιακό του Αγιούμπ ελ Καμπί συνοδεύτηκε από ένα μακροσκελές κείμενο. Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού συνόψισε, ως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, την ποδοσφαιρική πορεία του 30χρονου επιθετικού παρέα με τους αριθμούς σε συμμετοχές, γκολ και ασίστ.

Από την άλλη, το τι ακριβώς έχει την ευχέρεια να κάνει ο Ελ Καμπί στο γήπεδο και τι θα προσφέρει στους ερυθρόλευκους θα εξαρτηθεί από την προσαρμογή του στο πλάνο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ: πού θα τον τοποθετήσει και πώς θα εκμεταλλευτεί ο Ισπανός προπονητής τα χαρακτηριστικά του, παράλληλα με την ανταπόκριση που αυτός θα δείξει στις οδηγίες. Εκ της απόδοσής του ως σήμερα προκύπτει πως ο διεθνής ποδοσφαιριστής συνδυάζει το ταπεραμέντο του Ελ Αραπί και το πακέτο του Μπακαμπού.

Δουλευταράς και προσαρμοστικός ο Ελ Καμπί

Τι δεν είναι ευρέως γνωστό; Ότι ο έμπειρος Μαροκινός είναι από εκείνες τις πάστες των αθλητών που μπορούν να προσαρμοστούν οπουδήποτε δίχως αντιρρήσεις.

Το work ethic που έχει εμφανίσει ως εδώ ευνοεί την άνετη ένταξή του σε σύνολα και η αυτοπεποίθηση που τον διακατέχει τού επιτρέπει να κερδίζει την εμπιστοσύνη όσων συναναστρέφονται μαζί του. Το περιβάλλον τον αφήνει ανεπηρέαστο. Είναι ανταγωνιστικός, είναι πεισματάρης και φιλόπονος.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ayoub El Kaabi (@team_ayoub_elkaabi)

Δεν τέλειωσε το σχολείο, μπήκε στο μεροκάματο

Ο Ελ Καμπί έμαθε έτσι, δεν έγινε. Παιδί μιας οικογένειας εσωτερικών μεταναστών, από τη Ζαγκόρα του νότου στον αστικό ιστό της Καζαμπλάνκα, μεγάλωσε σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της συνοικίας Ντεμπ Μίλα και ζούσε σε παραπήγματα με εντελώς υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης.

Το σχολείο το άφησε πριν το τελειώσει, γύρω στα 15, για να βγει στο μεροκάματο και πήγε τεχνίτης σε ξυλουργείο προκειμένου να μάθει τη δουλειά δίπλα στον αρχιμάστορα. “Έπρεπε να μάθω ένα επάγγελμα”, έχει πει σε συνέντευξή του κι αυτό τού έγινε δίδαγμα για ό,τι θα ακολουθούσε.

Είχε κάνει κι άλλες δουλειές, όπως πωλητής-διανομέας αλατιού, έως ότου ένας άγνωστος τού ζήτησε να τον εμπιστευτεί και να τον ακολουθήσει.

Ποδοσφαιριστής από χόμπι

Ποδόσφαιρο έπαιζε περισσότερο από χόμπι, με φίλους για να ξεδίνει. Είχε αποφασίσει ότι το μέλλον του είναι αλλού. Ενόσω όμως ο ίδιος βέβαια έκανε σχέδια ξυλουργικής φύσεως, η μοίρα του άλλαξε απότομα. Πάντα φαντεζί ως ερασιτέχνης, έκανε εντύπωση με την τεχνική του και όντας αριστεροπόδαρος κέντρισε την προσοχή ενός ανθρώπου που τον έστειλε σε μια τοπική ομάδα.

Μπαίνοντας σ’ ένα νέο καλούπι, αυτό του ποδοσφαιριστή, ο ελ Καμπί κατάλαβε ότι οφείλει να κυνηγήσει τις πιθανότητές του με όλες τις δυνάμεις του. Έφυγε από το ξυλουργείο, αφοσιώθηκε στην προπόνηση και γρήγορα πέρασε τη μεγάλη πόρτα της Ρασίνγκ Καζαμπλάνκα, στην οποία υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιό του.

Ήταν αυτή η βαλβίδα εκτόξευσης της καριέρας του ελ Καμπί, ο οποίος συνειδητοποιημένος για το τι μπορεί να καταφέρει, έθετε τον έναν στόχο μετά τον άλλον. Οι ευκαιρίες ήταν εκεί και τις άρπαζε χωρίς χρονοτριβή.

Δεν τον ένοιαζε να φύγει δανεικός, τον ενδιέφερε να παίζει και να φαίνεται. Δεν τον ένοιαζε η θέση, τον ενδιάφερε να προβάλει τα χαρίσματά του.

Αριστερός μπακ και συμπαίκτης των Μαστσεράνο – Λαβέτσι

Άρχισε ως αριστερός μπακ, μετακινήθηκε στο κέντρο, συνέχισε ως εξτρέμ και κατέληξε στο κουτί, διότι η ευχέρειά του στο γκολ ήταν ευδιάκριτη και απαραίτητη για τις ομάδες του.

Πρώτος σκόρερ και πασέρ στη β’ κατηγορία, πήρε προαγωγή στην κορυφαία λίγκα της χώρας, έγινε διεθνής κρίνοντας αγώνες σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής (2018) και ανταμείφθηκε για την επιμονή του με μια βασική μεταγραφική στην κινεζική Χεμπέι. Σωστό λιοντάρι, αντάξιο της καταγωγής του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ayoub El Kaabi (@team_ayoub_elkaabi)

Συμπαίκτης των Μαστσεράνο, Λαβέτσι και Ζερβινιό έγινε αυτός ο λαϊκός ήρωας της εξέδρας, κερδίζοντας τους πάντες με την αυταπάρνησή του στο γήπεδο. Σωστό λιοντάρι, όπως πρόσταζε η καταγωγή του.

Ο κορονοϊός φρέναρε τα πάντα στην Κίνα, τσακίζοντας οικονομικά τις ομάδες, αλλά ο ίδιος συνέχισε να πράττει κατά συνείδηση, επιστρέφοντας πρώτα στην πατρίδα του (Βιντάντ) και παίζοντας κατόπιν σε Τουρκία (Χατάισπορ) και Κατάρ (Αλ Σαντ). Παράπονο δεν ακούστηκε ποτέ για τον Μαροκινό επιθετικό, ο οποίος στον Ολυμπιακό θα χρειαστεί απλώς να ‘ναι ο εαυτός του για να πετύχει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News