ΠΑΟΚ: Πλεόνασμα 28 εκατομμύρια από το 2019

EUROKINISSI

Βάσει Transfermarkt ο ΠΑΟΚ έχει πλεόνασμα 28 εκατομμυρίων ευρώ απ’ τις αγοραπωλησίες του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας στη SportDay της Δευτέρας (14/08).

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο Ιβάν Σαββίδης, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία είχε δώσει το «παρών» το προπονητικό επιτελείο, ο αθλητικός διευθυντής, τα μέλη της διοίκησης κι οι επικεφαλής όλων των τμημάτων, είχε βάλει στο… τραπέζι τη λέξη αυτάρκεια σημειώνοντας πως «κανείς δεν έχει αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο εγώ αναφέρομαι σε αυτή».

Η αλήθεια είναι πως όσο δεν υπάρχει εξήγηση ή μία σαφής απάντηση, ο καθένας θα τη «μεταφράζει» κατά το δοκούν. Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος να τη καταγράψει ένας φίλαθλος είναι να μπει στην ιστοσελίδα transfermarkt, εκεί που καταγράφονται όλες οι μεταγραφές που κάνουν οι ομάδες μαζί με τα ποσά που αυτές στοιχίζουν, και να βγάλει μία «σούμα».

Σημείο αναφοράς για τον ΠΑΟΚ είναι το καλοκαίρι του 2019, στο οποίο ο «Δικέφαλος του Βορρά» ανακηρύχτηκε νταμπλούχος Ελλάδας. Τα… μαθηματικά του tranfermarkt λένε πως απ’ το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, ο ΠΑΟΚ έχει ξοδέψει ένα ποσό που αγγίζει τα 26 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, την ώρα που έχει βάλει στα ταμεία του 55 εκατομμύρια από πωλήσεις. Μιλάμε για μία διαφορά που μεταφράζεται σε πλεόνασμα 29 εκατομμυρίων ευρώ. Αν είναι τόσο απλά τα πράγματα, τότε ο Ιβάν Σαββίδης θα έπρεπε να πει πως απλώς συνεχίζει στον δρόμο της αυτάρκειας.

Τα μαθηματικά του transfermarkt δεν περιλαμβάνουν αναφορές ούτε στα υπόλοιπα έσοδα που μπορεί να έχει μία ομάδα, αλλά ούτε και σε κανένα απ’ τα υπόλοιπα έξοδα, με κυριότερο το μπάτζετ μισθοδοσίας ποδοσφαιριστών.

Μια απ’ τις πλέον «αγαπημένες» ατάκες των φίλων του ΠΑΟΚ είναι πως «όταν η ομάδα μας πάει να πάρει έναν παίκτη, ζούμε τρελά μεταγραφικά σίριαλ κι όταν είναι να δώσει παίκτη, αυτός φεύγει στο… λεπτό». Φυσικά, τα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στις υποθέσεις Ντάγκλας Αουγκούστο και Νεμάνια Μαξίμοβιτς ήρθαν να φέρουν ξανά στην επιφάνεια τη συγκεκριμένη ατάκα.

Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε φάση «μαζέματος» κι αυτό φαίνεται ακόμα πιο έντονο όταν, την ίδια στιγμή, η πρωταθλήτρια ΑΕΚ στη σεζόν που πήρε το νταμπλ έχει ξοδέψει 11 εκατ. ευρώ κι έχει πάρει μόλις 1,8, ενώ την ώρα που στη σεζόν που ο ΠΑΟΚ είχε κατακτήσει το νταμπλ είχε ξοδέψει 8,8 εκατ. ευρώ κι είχε βάλει στα ταμεία του 5,5 εκατ. ευρώ.

Η μεταγραφική υπόθεση του Μαγκομέντ Οζντόεφ έγινε σίριαλ, το οποίο μόλις τελείωσε άρχισε να προβάλλεται το σίριαλ Μαξίμοβιτς. Νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ έζησε το σίριαλ με πρωταγωνιστή τον Μανόλο Γκαμπιαντίνι, αλλά τότε, χρονικά ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε τα περιθώρια για ένα «σίριαλ». Ακολούθησε η υπόθεση Σαμάτα, με τον Τανζανό να προστίθεται στο ρόστερ πριν απ’ το πρώτο επίσημο παιχνίδι, αλλά μετά την προετοιμασία.

Oπως και να ’χει, υπήρχαν φορές που ο ΠΑΟΚ επέλεξε να μη δώσει χρήματα αλλά να δώσει χρόνο, σε μία στρατηγική που θα κριθεί στο βάθος της σεζόν, καθώς όσο κρίσιμα κι αν είναι τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η σεζόν δεν τελειώνει τον Αύγουστο, αλλά σίγουρα μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό όπως πέρυσι, που ο ΠΑΟΚ έκανε διψήφιο αριθμό μεταγραφών μέχρι τις αναμετρήσεις με τη Λέφσκι.

Μετά, όμως, τον αποκλεισμό απ’ τους Βούλγαρους στις αρχές Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν έπεσε η αυλαία των μεταγραφών υπήρχαν σενάρια, σίριαλ, αλλά τίποτα το ουσιαστικό…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News