Νίκος Σαρίδης: Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και «εθνική ανάγκη»

Η χρηματιστηριακή αξία μίας ομάδας δεν είναι επαρκής συνθήκη για την ποδοσφαιρική επιτυχία, ωστόσο δίνει μία τάξη μεγέθους. Γράφει ο Νίκος Σαρίδης στη SportDay της Πέμπτης (31/08).

Σύμφωνα με τη γνωστή πλατφόρμα Transfermarkt, η αξία του ρόστερ του Ολυμπιακού αποτιμάται σε 101.400.000 ευρώ, του ΠΑΟΚ σε 48.300.000, της Τσουκαρίτσκι σε 22.200.000 και της Χαρτς σε 15.350.000.

Ναι μεν η χρηματιστηριακή αξία μίας ομάδας δεν είναι επαρκής συνθήκη για την ποδοσφαιρική επιτυχία, ωστόσο δίνει μία τάξη μεγέθους. Ως εκ τούτου, απολύτως νορμάλ το γεγονός ότι οι Σέρβοι ήταν για έξι γκολ στο Καραϊσκάκη, άλλο αν το κοντέρ έγραψε μόνο 3-1. Φυσιολογικότατα, επίσης, το χαμηλού επιπέδου δυναμολόγιο των Σκωτσέζων πλήρωσε με ήττα στο Εδιμβούργο το αναχρονιστικό ποδόσφαιρο που έπαιξε με την μπάλα στον ουρανό. Oύτε είναι εξωπραγματικό που η Μπράγκα του ρόστερ των 125,20 εκατ. ευρώ απεκλεισε με δύο νίκες τον Παναθηναϊκό των 57,75 εκατ. ευρώ. Οσο για τη σχέση ΑΕΚ-Αντβέρπ, αυτή ήταν χθες (σύμφωνα με τη διεθνή πλατφόρμα) 94,50-59,65. Αφύσικο, αντίθετα, θα είναι αν απόψε στο Λέσκοβατς αποκλειστούν οι «ερυθρόλευκοι» ή αν υποστεί κάτι ανάλογο ο «Δικέφαλος» στην Τούμπα.

Παμπάλαιο φρούτο οι ανισότητες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κι ας μην κάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε. H κλίμακα έχει από… Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν στην κορυφή, μέχρι «two penny hangover» στον πάτο. Με τον όρο «two penny hangover» είναι γνωστή μία πρακτική στην Αγγλία της Βικτωριανής Εποχής. Επειδή απαγορευόταν, λέει, ο ύπνος σε δημόσιους χώρους, οι άποροι μπορούσαν με δύο πένες να νοικιάσουν για ένα βράδυ μία θέση σε… σκοινί, να κοιμούνται δηλαδή σε στάση μπουγάδας. Και τα χαράματα, ο υπεύθυνος έκοβε το τεντωμένο σκοινί κι οι εξαθλιωμένοι ξυπνούσαν μ’ αυτόν τον… γλυκύτατο τρόπο. Οσοι μπορούσαν να διαθέσουν πέντε πένες, νοίκιαζαν κρεβάτι

Ετσι και τώρα με το διεθνές ποδόσφαιρο: ο «κατιμάς» παίζει δύο προκριματικά ματς, άντε τέσσερα. Μέχρι εκεί. Nωρίς θα… κοπεί το σκοινί. Κάτι Τσουκαρίτσκι και Χαρτς, που είναι σ’ ελαφρώς καλύτερη μοίρα, πηγαίνουν ως τα πλέι οφ. Το… ζεστό σπιτικό των ομίλων, ωστόσο, δεν είναι γι’ αυτές, πόσω μάλλον οι πύργοι με τους εντυπωσιακούς κήπους, οι οποίοι προορίζονται για την αριστοκρατία, μήτε καν για τις ελληνικές ομάδες.

Μια κι αναφέρθηκε η Βικτωριανή Εποχή, έχετε ακουστά τη φράση «κλείσε τα μάτια σου και σκέψου την Αγγλία»; Την απηύθυναν, εκείνον τον καιρό, οι μπαμπάδες στις κόρες τους, όταν ήταν να τις παντρέψουν. Ως γνωστόν, οι γάμοι τότε εξυπηρετούσαν (και) κοινωνικοοικονομικούς σκοπούς, ενώ το σεξ για τις γυναίκες έπρεπε να είναι αυστηρά συνδεδεμένο με την αναπαραγωγή. Μπορεί, λοιπόν, η θυγατέρα να μην τρελαινόταν για τον γαμπρό, αλλά ο πατέρας της τής έλεγε να συλλογιστεί το καλό της πατρίδας και να συνεισφέρει… δημογραφικά.

Στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ θα προτιμούσαν το Τσάμπιονς Λιγκ με τα εκθαμβωτικά φώτα και τα μπικικίνια. Ομως, ακόμη και αν δεν τους εξιτάρει σε βαθμό υπέρτατης αυταπάρνησης το Γιουρόπα και το Κόνφερενς αντίστοιχα, ιδίως μετά τ’ αποτελέσματα των πρώτων αναμετρήσεων που επιτρέπουν μία σχετική χαλάρωση, δεν πρέπει να το δείξουν. Η… καθωσπρέπει ποδοσφαιρική κοινωνία τούς λέει «κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε (τουλάχιστον) την Ελλάδα». Οπου καλό της Ελλάδας: οι νίκες-τρίποντα στον «εθνικό κορβανά» και η βελτίωση της θέσης στο ranking της OYEΦΑ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News